Οι 12 ώρες αποδόμησης των ισχυρισμών της Πισπιρίγκου

Διαβάζεται σε 5'
Δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου
Δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISS

Tα βασικά σημεία της αγόρευσης της εισαγγελέως, η οποία κατέρριψε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου, ζητώντας να κηρυχθεί ένοχη η κατηγορούμενη για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Σε μία ενδελεχή αποδόμηση των ισχυρισμών Πισπιρίγκου για όλους τους πιθανούς λόγους που μπορεί η 9χρονη Τζωρτζίνα να έφυγε από τη ζωή ύστερα από περίπου δύο βασανιστικά χρόνια, προχώρησε χθες Πέμπτη (25/01) η εισαγγελέας Ευαγγελία Σπυρίδωνος.

Για 12 ώρες η εισαγγελική λειτουργός όρθια, κρατώντας έγγραφα και σημειώσεις, εξέφρασε το δικό της «κατηγορώ» κατά της Ρούλα Πισπιρίγκου, την «κακοποιήτρια» -όπως την αποκάλεσε- της 9χρονης.

Ωστόσο, η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν ήταν εκεί τη στιγμή που η εισαγγελέας είπε την τελική της πρόταση, να κηρυχθεί δηλαδή ένοχη για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της τετελεσμένης ανθρωποκτονίας σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της.

Είχε ήδη αποχωρήσει όταν η εισαγγελέας χαρακτήρισε «ατυχία» για το παιδί να είχε μητέρα την κατηγορούμενη. Βρίζοντας χαμηλόφωνα εξήλθε από την αίθουσα με τη συνοδεία αστυνομικών, ενώ η εισαγγελέας συνέχισε για λίγα λεπτά ακόμα το σφυροκόπημα.

Η αγόρευση της εισαγγελέας είχε χθες τα πάντα.

Στιγμές συγκίνησης:

«Δεν υπάρχει μητέρα πραγματική που να βλέπει το παιδί της να ψυχορραγεί και να μην κλάψει. Δεν θέλω να θυμηθώ τις μάνες – συμβολα που έχουν χάσει παιδιά τους είτε από εγκληματική οργάνωση είτε από κακοποιήσεις. Πού έχει δει αυτή τη συμπεριφορά η κατηγορούμενη; Πιστεύει ότι θα μας συγκινήσει; Έτσι μας έχει σφυγμομετρήσει; Είναι δυνατόν όταν βλέπει την αποσωλήνωση, όταν αυτό το ψυχάκι κάνει ένα βήμα προς τη ζωή να μην συγκινείται; Αυτό το δράμα, αυτό το αίσθημα δεν υπήρχε, ήταν σχεδόν απόκοσμο. Αλλά πού να πονέσεις όταν είσαι εσύ αυτός που στέρησες το οξυγόνο;».

Στιγμές έντασης:

«Το ζήτημα δεν είναι αν το έκανε ή δεν το έκανε, αυτό προκύπτει. Το σκληρό είναι γιατί το έκανε, ποια ήταν αιτία και αν το αναλογιστεί κανείς είναι να τρελαθεί. Το πιο παράλογο είναι για ποιο λόγο η ζωή του έγινε ένα ατελείωτο βασανιστήριο, για ποιο λόγο ήλθε η κακοποίηση από την ίδια του τη μάνα. Είχε την ατυχία να έχει μάνα, τροφό, προστάτη την κατηγορούμενη».

Αλλά και στιγμές απόλυτης αποδόμησης της κατηγορίας

Με το κενό ως προς τον τρόπο που προμηθεύτηκε την κεταμίνη, αλλά και τον τρόπο και το χρόνο που τη χορήγησε στη μικρή Τζωρτζίνα, να παραμένει, η εισαγγελική λειτουργός επί 12 ώρες κατέρριψε έναν έναν τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, αλλά και των μαρτύρων που κατέθεσαν υπέρ της.

Ως προς το ενδεχόμενο ιατρική αμέλειας από το ιατρικό προσωπικό, και ειδικότερα ότι ο εντατικολόγος Ηλιάδης προσπαθούσε να την πείσει ότι δεν είχε χρόνο και έπρεπε να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση οργάνων, η εισαγγελέας τουλάχιστον τρεις φορές σε διαφορετικά σημεία της αγόρευσης της, επέμεινε στην εμπιστοσύνη που η ίδια η κατηγορούμενη έδειχνε στον γιατρό:

«Είχε μέλημα να σώσει τον εγκέφαλο της Τζωρτζίνας και παρόλα αυτά τη στιγμή εκείνη την προσέγγισε για μεταμόσχευση οργάνων; Δεν υπήρξε επουδενί καμία προσέγγιση για να δωρίσει τα όργανα. Μπορούσε να τον κατηγορήσει για τα πάντα, αλλά με αποδείξεις. Είναι αστείο να λέει ότι ήθελε να πάρει όργανα όταν δεν υπάρχει εγκεφαλικά νεκρό παιδί… είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταμόσχευση οργάνων σε ένα γιατρό που έχει κάνει τα πάντα για να σώσει τον εγκέφαλο της μικρής;».

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε και στο νοσηλευτικό προσωπικό που καταθέτοντας στο δικαστήριο υποστήριξαν μεταξύ άλλων πως η κατηγορούμενη, ενώ η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ, εμφανιζόταν περιποιημένη: «Κατηγόρησε τις νοσηλεύτριες για τα σχόλια τους που ήταν φτιαγμένη. Αν όντως πήγαινε περιποιημένη είχαν άδικο; Ήταν τόσο απόκοσμο για αυτήν οι νοσηλεύτριες να δουν τον πόνο της; Γιατί τα βάζει μαζί τους; Επειδή είπαν ότι είχε ψυχραιμία; Και εκείνη το είπε. Ούτε ένα μπάνιο δεν της έκανε, ούτε μια φροντίδα».

Επεσήμανε δε πως ήδη από το πρώτο βράδυ νοσηλείας της Τζωρτζίνας στη ΜΕΘ, αντί να μείνει στο προσκεφάλι της, επέστρεψε σπίτι για να ξεκουραστεί: «Πόση ψυχραιμία στο θάνατο του ίδιου του παιδιού σου; Να βλέπεις το παιδί σου νεκρό και να μην φωνάζεις, να μην αντιδράς; Ήταν για αυτήν τα πάντα η Τζωρτζινα, μας είπε, αλλά στη ΜΕΘ δεν πήγε τα πρώτα βράδια γιατί κυοφορούσε άλλο παιδί. Μήπως και αυτό ήταν για να αντικαταστήσει κάποιον;».

Η εισαγγελική λειτουργός αποδόμησε πλήρως και τους μάρτυρες υπεράσπισης, την ιατροδικαστή Ουρανία Δημακοπούλου και τον καθηγητή τοξικολογίας Αριστείδη Τσατσάκη, υποστηρίζοντας πως στις καταθέσεις τους δεν ασχολήθηκαν με το επιστημονικό τους πεδίο ως όφειλαν, αλλά σχολίαζαν τα κλινικά ευρήματα που υπήρχαν. Ειδικά για την Ουράνια Δημοπούλου είπε: «Όλο αιτίες θανάτου μας έλεγε στην κατάθεση της. Αν κάποιος έμπαινε και γκούγκλαρε τις αιτίες θανάτου που είπε, αυτό το παιδί ήταν μια ωρολογιακή βόμβα στο Καραμανδάνειο».

Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια κληρονομική γενετική δυσλειτουργία, η εισαγγελέας επέμεινε μέσα από τα δεκάδες ευρήματα που υπάρχουν στη δικογραφία, ότι το παιδί ήταν υγιές, ότι δεν είχε κανένα ζήτημα με την καρδιά του, ούτε κάποιο αυτοάνοσο, ωστόσο κάτι… ανεξήγητο για τους γιατρούς, προκαλούσε κρίσεις, επεισόδια και τελικά δυο ανακοπές.

«Δεν μας είπε γιατί πιστεύει ότι πέθανε η Τζωρτζίνα από την ανακοπή. Πότε σκοπεύει να το ψάξει; Έχει το θράσος κι έρχεται και μας λέει ότι δεν πρόλαβα να το ψάξω. Πότε σκοπεύει να το ψάξει; Καμία αιτιολογία. Ποτέ δεν μας εξήγησε ποια είναι η θέση της…» είπε και συνέχισε: «Η εύρεση κεταμίνης στο αίμα της Τζωρτζίνας είναι αναμφισβήτητο γεγονός. (…) «Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στη μικρή Τζωρτζίνα δεν είναι άλλο παρά το χέρι της μητέρα της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα