Οι αγρότες σε αναβρασμό – Έφτασαν με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη

Διαβάζεται σε 4'
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αγροτών με τα τρακτέρ τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 30ης Agrotica
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αγροτών με τα τρακτέρ τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 30ης Agrotica ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

“Απόβαση” αγροτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μπλόκο 300 τρακτέρ στη ΔΕΘ που κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους, λόγω της πρεμιέρας της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Agrotica.

«Απόβαση» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι αγρότες από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων λόγω της πρεμιέρας της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Agrotica.

Λίγο μετά τις 10:30, πάνω από 300 τρακτέρ έφτασαν στη Λεωφόρο Νίκης και παρατάχθηκαν στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Από την ανατολική είσοδο της πόλης έφτασαν και μελισσοκόμοι με τα αγροτικά τους, για να ενωθούν στο μπλόκο της ΧΑΝΘ.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αγροτών με τα τρακτέρ τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας,  στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 30ης Agrotica
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αγροτών με τα τρακτέρ τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 30ης Agrotica ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Οι αγρότες βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, ενώ παράλληλα προτάσσουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα.

Οι αγρότες επιθυμούν να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, δηλαδή ως και τις 4 Φεβρουαρίου, εκφράζοντας τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου τους.

Οι αγρότες από την επαρχία Λαγκαδά και τις Σέρρες συναντήθηκαν στο Δερβένι και μέσω της οδού Λαγκαδά κατευθύνθηκαν στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, μέσω του παραλιακού μετώπου έφτασαν στο νότιο τόξο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αγρότες από τα Κουφάλια και τα Γιαννιτσά συναντήθηκαν στα φανάρια του Αγίου Αθανασίου και κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη μέσω της δυτικής εισόδου ενώ θα ακολουθήσουν και αγρότες από το Κιλκίς.

Από τη Χαλκιδική ξεκίνησαν κάποιοι αγρότες με τα τρακτέρ τους, οι περισσότεροι όμως αποφάσισαν να κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη με τα αγροτικά τους οχήματα. Στη συγκέντρωση που θα γίνει το μεσημέρι στο νότιο τόξο της ΔΕΘ θα συμμετέχουν και δεκάδες μελισσοκόμοι που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Νικήτη της Χαλκιδικής.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι αλιείς της Μηχανιώνας οι οποίοι βρίσκονται με τις μηχανότρατές τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αγροτών με τα τρακτέρ τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 30ης Agrotica
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αγροτών με τα τρακτέρ τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εγκαινίων της 30ης Agrotica ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Το Σάββατο (3/2) είναι προγραμματισμένο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Agrotica, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι αγρότες από τη Θεσσαλία.

Κομβόι με εκατοντάδες οργισμένους αγρότες στις Βρυξέλλες

Κομβόι με εκατοντάδες οργισμένους αγρότες έφθασε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (1/2)  στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματά τους από τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής.

Άναψαν φωτιές σε σωρούς από παλέτες και χτύπησαν τις κόρνες τους σε μια κορύφωση των διαμαρτυριών τους. «Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Φωτιές, πέτρες και συνθήματα από αγρότες εν όψει της Συνόδου Κορυφής
Φωτιές, πέτρες και συνθήματα από αγρότες εν όψει της Συνόδου Κορυφής AP Photo/Thomas Padilla

Στο σημείο επικρατεί ένταση  καθώς εκτός από τις φωτιές που άναψαν, οι αγρότες πετούν πέτρες και φωνάζουν συνθήματα. Υπάρχουν επίσης αναφορές για αγρότες που πετάνε αυγά στο κεντρικό κτίριο της Βουλής των Βρυξελλών.

Οι αγρότες έχουν καταφέρει να φθάσουν σε μια απόσταση 600 μέτρων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι όμως και στους γύρω δρόμους του κτηρίου όπου καταφθάνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι αγρότες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους. Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα