Πανεπιστημιούπολη: Ακόμα και face control με όπλα στα χέρια έκαναν οι κακοποιοί-Όριζαν ποιος θα μπει και ποιος όχι

Πανεπιστημιούπολη: Ακόμα και face control με όπλα στα χέρια έκαναν οι κακοποιοί-Όριζαν ποιος θα μπει και ποιος όχι
Αστυνομία στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου Eurokinissi

Ανιψιός διαβόητου Αλβανού κακοποιού και αρχηγού της συμμορίας με τα καλάσνικοφ το ηγετικό μέλος της οργάνωσης που εξάρθρωσε χθες η ΕΛΑΣ στου Ζωγράφου. Οι συλλήψεις έφτασαν τις 32 ενώ στην δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 52 άτομα. Στρατολογούσαν 20χρονους που τους γοήτευε η ζωή των γκάνγκστερς

Κράτος εν κράτει με την τρομοκρατία των όπλων είχαν στήσει από το 2019 τα μέλη των τριών συμμοριών της εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενης από σκληρούς Αλβανούς κακοποιούς στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εντός της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου.

Ήταν τέτοιο το θράσος τους που έκαναν στις εισόδους της φοιτητικής εστίας face control με όπλα στα χέρια και έλεγχαν όποιον έμπαινε και έβγαινε, μάλιστα είχαν χτυπήσει έναν φοιτητή. Απειλούσαν διαρκώς τους δύο επιστάτες και ολόκληρο το Πανεπιστήμιο στην ουσία γνώριζε τι συνέβαινε αλλά κανείς δεν τολμούσε να πει ή να κάνει κάτι γι’ αυτό. Ενδεικτικό είναι ότι ο Πρύτανης κατέθεσε πολύ πρόσφατα στις Αρχές, μερικές ημέρες πριν την αστυνομική επιχείρηση.

Συνολικά συνελήφθησαν 32 άτομα και στην δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά 52 άτομα, ενώ 9 ηγετικά στελέχη εξ αυτών έμεναν μονίμως μέσα στις φοιτητικές εστίες και άλλαζαν διαρκώς διαμερίσματα, διώχνοντας με την βία δικαιούχους φοιτητές, καταλαμβάνοντας τα διαμερίσματά τους και 12 εξ αυτών περιστασιακά με την ίδια μέθοδο. Πέρα από την συστηματική διακίνηση ναρκωτικών ήταν υπεύθυνοι και 29 ληστείες και συνεχίζεται η έρευνα για να ταυτοποιηθούν και τυχόν άλλες περιπτώσεις.

Η Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου ουσιαστικά τους χρησίμευε ως ορμητήριο όπου είχαν στήσει εργαστήριο για τα ναρκωτικά και ασφαλές κρησφύγετο μετά τις ληστρικές τους επιδρομές, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαιτερότητες του χώρου και του …«άβατου» που υπήρχε μέχρι πρότινος.

Ακόμα και ληστές με τα καλάσνικοφ που το 2011 εισέβαλαν σε σπίτια και βίαζαν γυναίκες ήταν ανάμεσά τους

Ο 30χρονος σεσημασμένος Αλβανός με τα τέσσερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης δεν εντοπίστηκε εντός των διαμερισμάτων στις φοιτητικές εστίες. Είχε μάθει ότι οι αστυνομικοί είχαν κάνει έφοδο στο σπίτι του και είχαν οδηγήσει την γυναίκα του και το παιδί του στο Α.Τ. Ζωγράφου. Τότε έτρεξε στην περίφραξη που σχεδόν συνορεύει με το Αστυνομικό Τμήμα και άρχισε να βρίζει και εκτοξεύει απειλές εναντίον των αστυνομικών.

Δεν δοκίμασε να διαφύγει αλλά όπως πιστεύουν οι Αρχές γύρισε προς τα πίσω με σκοπό να πάρει όπλα από την «καβάτζα» ενδεχομένως με σκοπό να έρθει σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς. Εκείνη την χρονική στιγμή η 35χρονη Ανθυπαστυνόμος που ένιωσε μία ξαφνική αδιαθεσία και ζήτησε να φύγει, βγήκε έξω στο προαύλιο όπου την παρέλαβε με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο ένας συνάδελφός της για να την πάει στο σπίτι της που ήταν κοντά και μόλις την είδε 30χρόνος και αντιλήφθηκε πως ήταν αστυνομικός τράβηξε ένα κατσαβίδι και όρμησε προς το μέρος, ενώ βλέποντας ότι είχε αλεξίσφαιρό γιλέκο αποπειράθηκε να της το καρφώσει κάτω από την δεξιά μασχάλη. Εκείνη αντέδρασε ενστικτωδώς κατεβάζοντας το χέρι της και ο δράστης της κάρφωσε το κατσαβίδι με δύναμη στη εσωτερική και πίσω πλευρά του μπράτσου της. Η αστυνομικός αντέδρασε τραβώντας το υπηρεσιακό της όπλο και όντας σε νομιμότατη άμυνα, τον ακινητοποίησε πυροβολώντας τον στα πόδια, χωρίς να θέσει κανέναν άλλον σε κίνδυνο.

Ο δράστης ήταν ανιψιός του διαβόητου Αλβανού κακοποιού και αρχηγού της συμμορίας με τα καλάσνικοφ του 2011 και δύο μέλη μάλιστα αυτής της συμμορίας που το 2011 εισέβαλαν σε σπίτια, λήστευαν και βίαζαν γυναίκες, έχοντας αποφυλακιστεί πριν έναν και ενάμιση χρόνο αντίστοιχα είχαν ενταχθεί σε αυτή την εγκληματική οργάνωση.

Τα ηγετικά μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης με πρώτο και καλύτερο τον 30χρονο δημιουργούσαν έναν μύθο γύρω από τα ονόματά τους, διαφήμιζαν μάλιστα τον τρόπο ζωής τους στα social media με βίντεο που τους έδειχναν μπροστά από «τούβλα» με πενηντάρικα, ναρκωτικά και όπλα να χορεύουν και να απειλούν και στρατολογούσαν έτσι 19χρονους και 20χρονους στην εγκληματική τους οργάνωση που τους έταζαν εύκολη ζωή με χρήματα και προβολή φόβου στους γύρω τους, κάνοντάς τους να γοητευτούν από την ζωή των γκάνγκστερς. Μέλη της τρίτης συμμορίας συμμετείχαν στις δραστηριότητες και της δεύτερης.

Η δόκιμη αστυνομικός είχε ματαιώσει με τις πράξεις της τουλάχιστον δύο εφόδους

Σημαντικό ρόλο όμως έπαιξε και η δόκιμη αστυνομικός του Α.Τ. Ζωγράφου, η οποία είχε συνάψει ερωτική σχέση με μέλος της συμμορίας και κάθε φορά που έβλεπε συναδέλφους να συγκεντρώνονται έξω από το Αστυνομικό Τμήμα για να μπουν στην Πανεπιστημιούπολη, ενημέρωνε εγκαίρως τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και εκείνοι διέφευγαν, ματαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον δύο φορές αντίστοιχες αστυνομικές επιχειρήσεις, μέχρι που διαπίστωσαν οι συνάδελφοί της ποιος ήταν το «βαθύ λαρύγγι».

Η «κυρία», το «mall» και οι «μαύροι»

Τα μέλη των τριών συμμοριών που αλληλοσυνεργάζονταν είχαν αναπτύξει και δικούς του κώδικες στις ηλεκτρονικές τους συνομιλίες και έτσι όταν ήθελαν να μιλήσουν για ποσότητες κοκαΐνης, την χαρακτήριζαν «κυρία» ή «άσπρη» και την υδροπονική κάνναβη καλής ποιότητας την αποκαλούσαν «mall» κωδικό τον οποίο συνάντησαν για πρώτη φορά στην «πιάτσα» οι έμπειροι αστυνομικοί.

Τους αστυνομικούς τους αποκαλούσαν «μαύρους» ή «σκυλιά» και έτσι όταν γίνονταν περιπολίες ή έβλεπαν να πλησιάζει αστυνομία χρησιμοποιούσαν αυτούς τους όρους για να προειδοποιήσουν ο ένας τον άλλον.

Η επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας

Για την πολύκροτη υπόθεση έγινε και επίσημη παρουσίαση σήμερα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας. Ακολουθούν οι δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Δάβαλου Δημήτριου:

«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να αναφερθούμε σε μία πολύ σημαντική επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Συγκεκριμένα καταφέραμε να εξαρθρώσουμε τρεις εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη ένοπλων ληστειών και κλοπών σε καταστήματα και οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, καθώς και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Η αποδόμηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πολύμηνης και συστηματικής έρευνας έπειτα από ευρείας κλίμακας και ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και στους χώρους της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου.

Συνελήφθησαν 32 μέλη των συμμοριών, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους στη διάπραξη τουλάχιστον 29 ληστειών, καθώς και σε πλήθος συναλλαγών διακίνησης ναρκωτικών ουσιών έχοντας ως έδρα και ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε πρωϊνές ώρες χθες, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022, σε οικίες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών με την συμμετοχή αστυνομικών δυνάμεων από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδα, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής συνελήφθησαν οι ανωτέρω και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Οφείλω να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν σε αυτήν την ευρεία και δύσκολη επιχείρηση για το ζήλο και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν ενώ παράλληλα θα ήθελα να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στην τραυματισθείσα αστυνομικό .

Με την δράση αυτή κατορθώσαμε να επιφέρουμε ένα σημαντικό πλήγμα στις εγκληματικές ομάδες με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου όπου διέπρατταν ληστείες, πραγματοποιούσαν κλοπές και διακινούσαν ναρκωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση θα σας παρουσιάσει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομιας, Αστυνόμος Β’ Δημογλίδου Κωνσταντία».

Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Δημογλίδου Κωνσταντίας:

«Θα αναφερθούμε στη δράση των εγκληματικών ομάδων ξεχωριστά. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 9 μέλη της πρώτης εγκληματικής ομάδας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τις – κατά περίπτωση – παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, σε οικίες, καταστήματα και χώρους αποθήκευσης συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 αυτοκίνητα, 2 πιστόλια, 4 γεμιστήρες, 67 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, πτυσσόμενα μεταλλικά κλομπ και σουγιάδες, πλήρης εξοπλισμός από 2 εξοπλισμένα εργαστήρια για την παραγωγή κάνναβης υδροπονικής προέλευσης, 2.770,28 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 218,77 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), 42,27 γραμμάρια κοκαΐνης, 7.515 ευρώ και εξοπλισμός για επεξεργασία – παρασκευή κατεργασμένης κάνναβης (πρέσα).

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της πρώτης εγκληματικής ομάδας σε 80 υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων έχει απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις οπαδικής βίας, ληστειών, όπλων και ναρκωτικών.

Για τη δεύτερη εγκληματική ομάδα συνελήφθησαν 24 μέλη της συμμορίας, και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συμμορία που διαπράττει ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για επικίνδυνη σωματική βλάβη και για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας δραστηριοποιούνταν παραπάνω από ένα χρόνο και χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης στην περιοχή του Ζωγράφου Αττικής ως σημείο αφετηρίας για τη διάπραξη ληστειών καθώς και για το σχεδιασμό αυτών, ως χώρο αποθήκευσης κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών, ως χώρο στάθμευσης των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για τις έκνομες ενέργειες. Η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε πέραν από τον χώρο αφετηρίας και το χώρο διαφυγής, καθώς εκεί κατέφευγαν για να αποφύγουν την σύλληψη.

Η συγκεκριμένη συμμορία ακολουθούσε την εξής μεθοδολογία δράσης:

  • Διέπρατταν τις ένοπλες ληστείες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες full face και γάντια, ώστε να αποφευχθεί η ταυτοποίηση τους από τις Αρχές.
  • Διέθεταν οπλισμό όπως πυροβόλα όπλα και μαχαίρια, τα οποία μάλιστα προέβαλαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για επίδειξη ισχύος, ενώ βρίσκονταν σε ετοιμότητα για να τα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενη αντιπαράθεση.
  • Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συσκευές καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυρανθρώπων).
  • Χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συσκευές ( GHOST NUMBERS ) με πληθώρα τηλεφωνικών συνδέσεων, καθώς και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας και ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.
  • Είχαν αναπτύξει σύστημα ελέγχου για την είσοδο ατόμων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, εγκαθιστώντας στα σημεία εισόδου ένοπλα μέλη της συμμορίας, τα οποία διενεργούσαν άτυπο face control και ελέγχοντας άγνωστα ή ύποπτα σε αυτούς άτομα μη διστάζοντας να προτείνουν τα όπλα τους κατά τον έλεγχο.

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν 27 περιπτώσεων ληστειών και 2 κλοπών που διαπράχθηκαν σε περιοχές πλησίον της Πολυτεχνειούπολης.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν τόσο στο χώρο των φοιτητικών εστιών όσο και στις οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, καραμπίνα, πιστόλι-αεροβόλο όπλο, πτυσσόμενο κλομπ και αναδιπλούμενο σουγιά, σιδερογροθιά-μαχαίρι, σιδερογροθιά, 20 φυσίγγια, αλεξίσφαιρο, ζυγαριά ακριβείας, νάιλον συσκευασία περιέχουσα άγνωστη ναρκωτική ουσία, μπαλακλάβα και δύο τρίφτες και γάντια.

Αναφορικά με τη δράση της τρίτης συμμορίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων για συμμορία που διαπράττει τετελεσμένες ληστείες κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και για – κατά περίπτωση – παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και υπόθαλψη εγκληματία, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 5 άγνωστοι δράστες τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα τα μέλη της συμμορίας διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες ενώ από τα αρχηγικά μέλη των συμμοριών γινόταν η στρατολόγηση έτερων μελών για την προστασία και υπόθαλψη του αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν τα εντάλματα.

Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις ληστειών και 28 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημιακού χώρου, ενώ ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε υποθέσεις εμπορίας παράνομου οπλισμού και πυρομαχικών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης έγιναν προσπάθειες για τη σύλληψη αρχηγικού μέλους των συμμοριών, το οποίο αντιλαμβανόμενο την επικείμενη σύλληψη του επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε αστυνομικό, η οποία στην προσπάθειά της να αποφύγει την επίθεση προέβη στη χρήση του υπηρεσιακού της οπλισμού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δραστηριότητας της οργάνωσης, ενώ πραγματοποιούνται αναζητήσεις για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων μελών των συμμοριών.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα