Παπαθανάσης για Νέα Φιλαδέλφεια: “Η ΕΛΑΣ αγνόησε τα στοιχεία, δεν πρόλαβε ή δεν λειτούργησε με τον σωστό τρόπο”

Παπαθανάσης για Νέα Φιλαδέλφεια: “Η ΕΛΑΣ αγνόησε τα στοιχεία, δεν πρόλαβε ή δεν λειτούργησε με τον σωστό τρόπο”
Το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ μετά από επιδρομή Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια Eurokinissi Sports

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης χαρακτήρισε ως "αστοχία" τη μηδενική -σε πολλά επίπεδα- αντίδραση της ΕΛΑΣ στα τραγικά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης επισκέφτηκε το στούντιο της ΕΡΤ και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Συνδέσεις”, για να μιλήσει για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Ξεκίνησε ωστόσο, από τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη.

Είχε αποκαλυφθεί ήδη πως η ΕΛΑΣ ήταν ενήμερη για τις προθέσεις, τα στοιχεία και τη διαδρομή των Κροατών χούλιγκαν από δύο ημέρες νωρίτερα.

Όπως ενήμερες ήταν 23 υπηρεσίες, κεντρικές και των νομών που διέσχισαν οι εγκληματίες μέχρι να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Άρα οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτα, ενώ γνώριζαν τα πάντα.

O -κάπως αμήχανος και πολύ προσεκτικός με τις λέξεις του- κύριος Παπαθανάσης χρησιμοποίησε πέντε φορές τη λέξη ‘αστοχία‘ για το τραγικό συμβάν που έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε τεράστιες απορίες για το πώς γίνεται να μείνουν άπραγοι δεκάδες άνθρωποι.

Για την ιστορία, η αστοχία προσδιορίζεται ως αποτυχία κάποιου να πετύχει ένα στόχο. Αυτό που συνέβη εν προκειμένω, ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο σοβαρό από αυτό. Είναι πολιτικό. Όχι υπηρεσιακό ή στελεχιακό, όπως γράφει ο Νίκος Γιαννόπουλος.

Κατ’ αρχάς, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου άνδρα και συνέχισε, λέγοντας “νομίζω αυτές τις δυο ημέρες θα μπορούσαμε να είχαμε μια γιορτή, με τους δυο αυτούς αγώνες (ΑΕΚ-Ντίναμο Ζάγκρεμπ και Παναθηναϊκός-Μαρσέιγ, για τον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League).

Έχουμε όμως, θλίψη.

Ένα τραγικό γεγονός, οπαδική βία.

Ο αθλητισμός είναι γιορτή και η οπαδική βία και αυτές οι δολοφονικές ενέργειες αμαυρώνουν όλη αυτήν την προσπάθεια.

Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά.

Εδώ, προφανώς η ΕΛΑΣ απέτυχε στο να προλάβει και να αποτρέψει το γεγονός”.

-Είναι μόνο θέμα ΕΛΑΣ, δεδομένου ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση απορρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και μιλάει για ένα φιάσκο, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου; (ρώτησε η εξαίρετη δημοσιογράφος, Χριστίνα Βίδου)

“Νομίζω ότι ο υπουργός μίλησε με ειλικρίνεια.

Από εκεί και πέρα, απομακρύνθηκαν οι αξιωματικοί  (στην πραγματικότητα, γλίτωσαν οι γενικοί της ΕΛΑΣ και την ‘πλήρωσαν’ οι υφιστάμενοι) και πάει σε βάθος η έρευνα. Εδώ θα πρέπει να δούμε τα πραγματικά αίτια.

Προφανώς υπήρχε μια αστοχία στο να μπορέσει να προλάβει αυτό το γεγονός, διότι είδαμε πώς ήλθαν αυτοί οι οργανωμένοι και πώς μεταφέρθηκαν μάλιστα, με τα μέσα σταθερής τροχιάς (κυκλοφορούσαν με καδρόνια στον ΗΣΑΠ -με επιβάτες να προστίθενται στην τεράστια λίστα όσων ειδοποίησαν για την παρουσία των χούλιγκαν, χωρίς να ιδρώσει το αυτί της αστυνομίας πριν να είναι αργά).

Επομένως, χρειάζεται πολλή δουλειά.

Η οπαδική βία είναι κάτι που αμαυρώνει και θρυμματίζει όλη την προσπάθεια για να έχουμε έναν αθλητισμό, όπου οι νέες και οι νέοι θα μπορούν να πηγαίνουν (στο γήπεδο), οι οικογένειες θα μπορούν να πηγαίνουν (στο γήπεδο) και όλοι μαζί να γιορτάζουμε αυτό το γεγονός που λέγεται ποδοσφαιρικός αγώνας ή οτιδήποτε άλλο”.

-Ξέρετε αν θα έχουμε και άλλες εξελίξεις; Και άλλες καρατομήσεις, γιατί οι 7 είναι διευθυντές τροχαίας των νομών που πέρασε το κομβόι. Είναι σε εξέλιξη η ΕΔΕ και θεωρείτε από τις πληροφορίες που έχετε ως μέλος της κυβέρνησης, ότι θα υπάρξει κάτι περισσότερο;

“Υπήρξε η επίσημη ανακοίνωση. Ήδη ο αρχηγός της αστυνομίας έχει δώσει εντολή και θα υπάρξει περαιτέρω έρευνα για να αποδοθούν οι ευθύνες. Δεν θα σταματήσει η έρευνα αυτή.

Θα πάει σε βάθος. Ο υπουργός, κύριος Οικονόμου περιέγραψε ακριβώς τις κινήσεις που θα γίνουν, έτσι ώστε να βρεθούν όσοι ήταν υπεύθυνοι για αυτήν τη μεγάλη αστοχία της αποτροπής και της πρόληψης αυτού του γεγονότος”.

-Θεωρείτε κι εσείς ότι δεν εκτιμήθηκε καλά η κατάσταση, όπως είπε ο υπουργός;

“Προφανώς δεν εκτιμήθηκε καλά”.

-Δεν εκτιμήθηκαν σωστά τα στοιχεία; Αγνοήθηκαν;

“Προφανώς, όταν υπάρχει μια τέτοια αστοχία, αγνόησαν τα στοιχεία και δεν πρόλαβαν ή δεν λειτούργησαν με τον σωστό τρόπο, προκειμένου να αποτρέψουν ένα τέτοιο γεγονός.

Υπήρχε η γνώση.

Επομένως, για αυτό έχει ξεκινήσει η έρευνα, έτσι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου πρέπει”.

-Από ό,τι καταλαβαίνουμε, στην αστυνομία -γύρω από εκείνη περιστρέφονται όλα, η αστοχία αφορά μόνο την αστυνομία.

“Επιχειρησιακό θέμα ήταν, επομένως θα έπρεπε η αστυνομία…

Κατ’ αρχάς το γεγονός θα μπορούσε να προληφθεί, διότι η αστυνομία γνωρίζει, έχει τις διαδικασίες, έχει κατ’ ουσίαν πετύχει πολύ πιο σπουδαία θέματα από το να προλάβει ένα τέτοιο γεγονός, με οπαδούς που μπορούσε να τους δει να έρχονται στη χώρα και από εκεί και πέρα, να πηγαίνουν στο στάδιο της ΑΕΚ”.

-Με όλο το σεβασμό, ήξεραν πως ερχόταν ένα κομβόι θανάτου. Ήξεραν πολύ καλά ποιοι είναι. Όντως η αστυνομία έχει δείξει εξαιρετική δουλειά, για άλλα πράγματα. Αυτό όμως, ήταν κάτι πάρα πολύ σοβαρό.

“Εξαιρετικά σοβαρό”.

-Τραγικό, με τραγική εξέλιξη, με τραγική κατάληξη. Επομένως…

“Αυτό ακριβώς είπε και ο υπουργός. Παραδέχθηκε όλη την αστοχία και για αυτό γίνεται και η έρευνα. Εδώ θα πρέπει να σταθούμε και να δούμε και το θέμα της οπαδικής βίας και την επιχειρησιακή δυνατότητα στο σημείο αυτό, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα