Παραλληλίες: Τρία μίνι ντοκιμαντέρ για το μεταναστευτικό που πρέπει να δούμε όλοι

Διαβάζεται σε 7'
Ντοκιμαντέρ Παραλληλίες
Ντοκιμαντέρ Παραλληλίες SYMBIOSIS

Μια σειρά ντοκιμαντέρ για την πρόσβαση μεταναστών στα δικαιώματά τους. Ο υποψήφιος από το Σουδάν, οι Φιλιππινέζοι της Αθήνας, οι Αλβανοί χωρίς σύνταξη.

Οι Παραλληλίες είναι μια τριλογία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε σκηνοθεσία των Μαρία Σιδηροπούλου και Γιάννη-Ορέστη Παπαδημητρίου, που παρήγαγε η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ASAP: Πρόσβαση σε υπηρεσίες, Ανταλλαγή προσεγγίσεων και πρακτικών.

Η σειρά αποτελεί ένα τρίπτυχο προφίλ ανθρώπων μεταναστευτικής καταγωγής που ζουν στην Ελλάδα και μια σπουδή στις πολυπλοκότητες της καθημερινής ζωής τους που παραμένουν αόρατες και άγνωστες στους πολλούς. Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές δεν παρουσιάζονται ως παθητικοί δέκτες των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν. Αντίθετα, οι ταινίες εστιάζουν στους τρόπους με τους οποίους οι μετανάστες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς διαχειρίζονται αυτές τις δυσκολίες, δίνοντας χώρο στις μοναδικές και πολυδιάστατες προσωπικότητές τους να ξεδιπλωθούν.

Περισσότερο από μια απλή καταγραφή της διαπάλης μεταξύ αποκλεισμού και ένταξης, οι Παραλληλίες μιλούν για την κοινοτική και ατομική ενδυνάμωση, ενώ αποτελούν και μια άσκηση στην αναπαράσταση, προτείνοντας ένα διαφορετικό βλέμμα που καταδύεται στην πολυπλοκότητα των χαρακτήρων, αντί να απλοποιεί την ταυτότητα και την κοινωνική θέση τους.

Το NEWS 24/7 παρουσιάζει τα τρία βίντεο της σειράς, παρακάτω.

Parallelities #01: The Candidate

Το πρώτο βίντεο αφορά την συμμετοχή στην πολιτική ζωή του τόπου. Η κάμερα “ακολουθεί” τον Ταχίρ Χάλεντ, υποψήφιο διαμερισματικό σύμβουλο στις δημοτικές εκλογές 2023, με καταγωγή από το Σουδάν, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε πολιτική εκστρατεία στο Ηράκλειο Κρήτης.

Parallelities #02: Three Generations

Το δεύτερο βίντεο είναι ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τη διαγενεακή εμπειρία της μεταναστευτικής ταυτότητας. Η Αουρόρα (γιαγιά), η Μέι Ανν (κόρη) και η Έμμα (εγγονή), με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, μιλούν για τη διαφορετική εμπειρία του να μεγαλώνουν, να πηγαίνουν σχολείο, να εργάζονται και να κοινωνικοποιούνται στην Αθήνα.

Parallelities #03: For the Ones to Come

Το τρίτο βίντεο αφορά σε άτομα τρίτης ηλικίας και την πρόσβαση τους στα δημόσια αγαθά. Ο Νόβρους, Αλβανός, πρώην δάσκαλος στην χώρα καταγωγής του, εργάτης και νυν ποιητής στην Ελλάδα, βρίσκεται σε ηλικία συνταξιοδότησης αλλά δεν λαμβάνει σύνταξη, όπως πάρα πολλοί μετανάστες που δεν μπόρεσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα ένσημα, γιατί πολύ απλά δεν θα έβρισκαν εργασία διαφορετικά – ενώ υπάρχουν και κενά στις διακρατικές σχέσεις. Ο Νόβρους επισκέπτεται μία εκδήλωση Αλβανών Ελλήνων δεύτερης γενιάς που θέλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Τα βίντεο παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις 30 Μαϊου σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΣΥΜΒΙΩΣΗ μαζί με το ΕΤΕΡΟΝ.

H Συμβίωση

Η Συμβίωση ιδρύθηκε το Μάιο του 2011 στη βάση συνεργασιών στα Βαλκάνια και την Ευρώπη στους τομείς της εκπαίδευσης, των δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Με την πεποίθηση ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισοδυναμεί με την ύπαρξη ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου, η Συμβίωση επικεντρώνεται στη συνηγορία και την εκπαίδευση, την ελευθερία της έκφρασης, τη τεκμηρίωση και την ανάλυση, το δημόσιο διάλογο και την πολιτική συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες και οι κοινότητες να εκφράζουν τις ανάγκες και τις ιδέες τους. Με βάση την ανάγκη για παγκόσμια αγωγή του πολίτη, ιθαγένεια, κοινωνική συμπερίληψη και πολιτική συμμετοχή, η Συμβίωση εργάζεται με στόχο την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής στις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις θεσμικές πρακτικές που αφορούν στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Συμβίωση συνηγορεί υπέρ της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συμμετοχής των μεταναστών και των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.

Η Συμβίωση τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2020 για τις δράσεις της Σχολής Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα.

Η Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα ιδρύθηκε από τη Συμβίωση σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2014 και αποτελεί μέλος του Δικτύου Σχολών Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου. Η πρωτοβουλία αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει σκοπό την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση δημοκρατικών πρωτοβουλιών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής στην Ελλάδα αποτελείται από ετήσιο κύκλο σεμιναρίων, συμμετοχή στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση των διακρίσεων, την κοινωνική συμπερίληψη, τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη, την ελευθερία της έκφρασης, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ισότητα και την έμφυλη βία, τη μετανάστευση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Links:

symbiosis.org.gr 

FB: @SymbiosisOrg

Το έργο ASAP

Το έργο ASAP χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην υποστήριξη των τοπικών παρόχων υπηρεσιών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην εφαρμογή αποτελεσματικών και συστηματικά επαναλαμβανόμενων πρακτικών που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μεταναστών στους τομείς της απασχόλησης, της στέγασης, της εκπαίδευσης και της υγείας. Το έργο συμβάλλει άμεσα στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής ένταξης τόσο ως προς την ενίσχυση των τοπικών δεξιοτήτων, των πόρων και της τεχνογνωσίας, όσο και προς τη διασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης όλων των μεταναστών στις βασικές υπηρεσίες.

Από το 2014, η ραγδαία αύξηση στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων έφερε στο φως προϋπάρχουσες ελλείψεις και ενίσχυσε τους διαρθρωτικούς περιορισμούς των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών για την παροχή πρόσβασης χωρίς αποκλεισμούς σε βασικές υπηρεσίες για τους μετανάστες και τις μετανάστριες. Η πανδημία εξέθεσε την ευαλωτότητα των μεταναστών με περιορισμένη πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και τόνισε τα εμπόδια στην πρόσβαση σε πληροφορίες για τη δημόσια υγεία. Αντιμέτωπες με πολλές επείγουσες και άνευ προηγουμένου προκλήσεις, πολλές τοπικές αρχές έλαβαν έκτακτα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα, που όμως απέκλεισαν μετανάστες οι οποίοι δεν είχαν ενημέρωση και υποστήριξη για πρόσβαση στα νέα μέτρα.

Η προσέγγιση των πιο ευάλωτων ομάδων παραμένει πρόκληση. Η κοινωνική απομόνωση είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες, μαζί με τις περιορισμένες δεξιότητες στη γλώσσα της χώρας υποδοχής και τις διάφορες μορφές διακρίσεων. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνουν κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση της πρόσβασης στις υπηρεσίες, καθώς μπορούν να υλοποιήσουν συμπληρωματικά καθήκοντα: οι πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών θα πρέπει να παρέχουν κατάλληλες υπηρεσίες και πληροφορίες, πολιτιστικά, γλωσσικά και σε σχέση με το φύλο. Οι τοπικές οργανώσεις καλό είναι να μπορούν να συνδιαλέγονται αποτελεσματικά με τους μετανάστες και να έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν με τις κοινότητές τους. Μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ τοπικών αρχών και των οργανώσεων μπορεί να οδηγήσει σε ευρείες και συμπληρωματικές προσπάθειες ανταπόκρισης στις προκλήσεις της ένταξης, ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες υπηρεσιών για τις ευάλωτες ομάδες, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή στις κοινότητές τους.

Το ASAP στοχεύει στην υποστήριξη των τοπικών παρόχων υπηρεσιών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε 6 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Ισπανία) και στην εφαρμογή αποτελεσματικών και συστηματικά επαναλαμβανόμενων πρακτικών που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μεταναστών στους τομείς της απασχόλησης, της στέγασης, της εκπαίδευσης και της υγείας.

disclaimer:

*Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή της παρούσας έκδοσης δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα