Ρόδος: “Για την πατρίδα Τουρκία” η προσέγγιση του μουσουλμάνου μάγειρα από τον πράκτορα του Προξενείου

Ρόδος: “Για την πατρίδα Τουρκία” η προσέγγιση του μουσουλμάνου μάγειρα από τον πράκτορα του Προξενείου
Στιγμιότυπο από την πόλη της Ρόδου. Eurokinissi

Ο γραμματέας φέρεται να είχε στρατολογήσει τον μάγειρα, ο οποίος φωτογράφιζε τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ έδινε αναφορές ακόμα και ονόματα αξιωματικών που κινούνταν με το πλοίο της γραμμής μεταξύ των νησιών

Άπλετο φως προσπαθούν να ρίξουν οι αξιωματικοί της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. ίσως στην πιο σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας των τελευταίων ετών σε βάρος της χώρας μας και μάλιστα μεσούσης της πιο θερμής περιόδου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, που βρίσκονται εδώ και μήνες με το δάχτυλο στη σκανδάλη, για όσα διαδραματίζονται όλο αυτόν τον καιρό στα σύνορα του Έβρου, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση αναφέρει:

«Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.

Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου».

Οι θέσεις του γραμματέα του Προξενείου για τη Δυτική Θράκη

Ο 35χρονος Έλληνας μουσουλμάνος με καταγωγή από Ροδόπη είχε εδώ και αρκετά χρόνια μπει στο «στόχαστρο» της ΕΥΠ για την δημόσια και ενεργή συμμετοχή του στο κίνημα αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης που προωθεί μία μειονότητα ατόμων φιλικά προσκείμενη στις εδώ και χρόνια προκλητικές δραστηριότητες του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, εν αντιθέσει με την φιλήσυχη στάση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων μουσουλμάνων.

Εδώ και δύο χρόνια προσελήφθη στην θέση του γραμματέα στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου και μάλιστα γνώρισε στο νησί και παντρεύτηκε μια κοπέλα από το νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κορυφαίους κύκλους της ΕΛ.ΑΣ., ο 35χρονος δραστήριος «γραμματέας» ενημερώθηκε τον περασμένο Αύγουστο ότι ένας 55χρονος συμπατριώτης του από την Θράκη εργαζόταν ως μάγειρας σε επιβατικό πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος-Καστελόριζο και είδε την «χρυσή ευκαιρία» να αντλήσει κρίσιμες πληροφορίες για την χώρα που θεωρεί πατρίδα του, ειδικά μεσούσης μία θερμής περιόδου όπου οι στόλοι και των δύο χωρών είναι διαρκώς αντιμέτωποι σε καθεστώς ψυχρού πολέμου στην επίμαχη περιοχή.

Προσέγγισε τον συντοπίτη του μάγειρα ο οποίος συμπαθούσε το κίνημα αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης αλλά ουσιαστικά πρώτη φορά έμπαινε στον «χορό των κατασκόπων». Με θερμά λόγια και νουθεσία υπέρ πίστεως και μητέρας πατρίδος Τουρκίας, δεν άργησε ο «γραμματέας» να πείσει τον μάγειρα και να τον στρατολογήσει, όπως ο δεύτερος ομολόγησε μετά από πολύωρη ανάκριση και αφού του εξήγησαν οι αστυνομικοί ότι ήταν μάταιο να αρνείται οτιδήποτε αφού υπήρχαν αποδείξεις για την προδοσία του.

Από τον Αύγουστο λοιπόν αρχικά ξεκίνησε να δίνει πιο ανώδυνες πληροφορίες με γενικότητες για τις κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή και στη συνέχεια άρχισε να φωτογραφίζει με το κινητό του τις οχυρωματικές θέσεις των νησιών, τις μετακινήσεις των στρατευμάτων, τους σχηματισμούς του ελληνικού στόλου και έχοντας πρόσβαση στο πλοίο, κατέληξε ακόμα πιο συγκεκριμένος, δίνοντας αριθμούς αναγνώρισης πλοίων ακόμα και τα ονόματα Ελλήνων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού και προσωπικού μονάδων που χρησιμοποιούσαν το πλοίο της γραμμής για να μετακινηθούν στις θέσεις που λάμβαναν διαταγές να παρουσιαστούν…

Εδώ και μήνες αξιωματικοί της ΕΥΠ και της Κρατικής Ασφάλειας παρακολουθούσαν στενά τους δύο μουσουλμάνους και τους έχουν καταγράψει σε πλήθος συναντήσεων που είχαν πάντα σε δημόσιους χώρους και όχι εντός του Προξενείου για την ανταλλαγή και παράδοση φωτογραφιών και απόρρητων πληροφοριών, ενώ έχουν καταγραφεί και συνομιλίες τους. Στη συνέχεια, ο «γραμματέας» που λειτουργούσε ως ενεργός πράκτορας πήγαινε στην Υπηρεσία του και από εκεί όπως όλα δείχνουν, οι κρίσιμες αυτές πληροφορίες κατέληγαν στον ενδιαφερόμενο αποδέκτη τους.

Ως προς το τελευταίο, η έρευνα για την διαδικασία που ακολουθείτο βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΕΥΠ. Η προσαγωγή του αρχικά του «μάγειρα» αποφασίστηκε όταν πλέον οι ελληνικές Υπηρεσίες εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας είχαν πλήθος αποδείξεων και όταν κρίθηκε ότι οι δύο άντρες είχαν ξεσαλώσει, ενδεχομένως θεωρώντας ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτοί. Αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας και της Ασφάλειας Ρόδου τον περίμεναν να δέσει το πλοίο του στο λιμάνι της Ρόδου και μόλις κατέβηκε τον προσήγαγαν και τον οδήγησαν στην Ασφάλεια, όπου μετά από ολονύχτια ανάκριση «έσπασε» και ομολόγησε τα πάντα.

Ο δεύτερος που μπορεί να είναι προσωπικό του Προξενείου αλλά είναι Έλληνας υπήκοος και δεν τον καλύπτει το δικαίωμα της διπλωματικής ασυλίας, οδηγήθηκε και αυτός για ανάκριση αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στάθηκε πιο έμπειρος ως προς την διαδικασία, πιο σίγουρος, λιγομίλητος και ουσιαστικά έκανε χρήση του δικαιώματος του να ζητήσει και να λάβει πενθήμερη προθεσμία για την απολογία ενώπιον του Ανακριτή. Οι δύο άντρες δεν κρατούνται πλέον αφού ο σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος τους και η άσκηση διώξεων έγινε εκτός ορίων αυτοφώρου, ωστόσο κινείται κανονικά σε βάρος τους η τακτική διαδικασία.

Σημειώνεται, ότι στις κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια και των δύο κατηγορούμενων για κατασκοπεία, στη Ρόδο, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα οποία κατασχέθηκαν και έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για ενδελεχή ανάλυση και αποκάλυψη των περιεχομένων τους, που ενδεχομένως να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις έρευνες των Αρχών.

Εξάλλου, η έρευνα συνεχίζεται ειδικά για τον γραμματέα του τουρκικού Προξενείου, ώστε να διαπιστωθεί αν είχε τυχόν προσεγγίσει και στρατολογήσει και άλλα άτομα με τον ίδιο ή παρόμοιο σκοπό, ειδικά με δεδομένο ότι υπάρχουν ομόθρησκοί του στο νησί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα