Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Ζημιές σε Μεσοχώρι και Δαμάσι – Απεγκλωβίστηκε σώος ηλικιωμένος

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα: Ζημιές σε Μεσοχώρι και Δαμάσι – Απεγκλωβίστηκε σώος ηλικιωμένος
Σεισμός 5,9 Ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα Eurokinissi

Ζημιές σε τοιχοποιίες, μερική κατάρρευση μία οικίας και μία εκκλησίας, ενός τοίχου σχολείου στο Δαμάσι με τους μαθητές να έχουν προλάβει να το εκκενώσουν και δύο γέφυρες που κατέρρευσαν ο μέχρι τώρα απολογισμός.

Σώος απεγκλωβίστηκε ο ηλικιωμένος που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, μέσα από το σπίτι του στο Μεσοχώρι Ελασσόνα που κατέρρευσε μερικώς λόγω του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης (3/3) κοντά στην Ελασσόνα.

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα Eurokinissi

Ο ηλικιωμένος που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα ευτυχώς βρισκόταν σε άλλον χώρο του σπιτιού από αυτόν που κατέρρευσε και έτσι απεγκλωβίστηκε από τους πυροσβέστες σώος και χωρίς κανέναν τραυματισμό.

Στο ίδιο χωριό κατέρρευσε μερικώς μία εκκλησία στην οποία δεν βρισκόταν κόσμος εντός αυτής, στο Δαμάσι Ελασσόνα κατέρρευσε μία μεσοτοιχία σχολείου αφού όμως πρώτα είχαν προλάβει εγκαίρως να εκκενώσουν το σχολείο οι μαθητές και έχουν καταρρεύσει δύο γέφυρες στα χωριά Δαμάσι και Βλαχογιάννι.

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα Eurokinissi

Απο τις πρώτες στιγμες ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση, απο μηχανικους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και υπό το συντονισμό του Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετέχει στην κυβερνητική αποστολή στην περιοχή.

– Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε άμεσα κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια, αλλά και κλιμάκιο μηχανικών της εταιρείας Κτηριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ. ΑΕ) για διενέργεια αυτοψιών σε σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής.

– Ξεκινούν οι πρώτες αυτοψίες σε κτίρια και κατοικίες για την αποτίμηση των ζημιών από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6 ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

  • Δεν υπάρχουν τραυματισμοί σε ανθρώπους, μόνο υλικές ζημιές.
  • Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόβλεψη για μεγάλο μετασεισμό από κανέναν. Είναι φυσικό φαινόμενο και κανένας δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί.
  • Οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο και θα μας ενημερώνουν.
  • Μένουμε για τις επόμενες ώρες σε ανοιχτούς χώρους και πάνω από όλα ψύχραιμα.

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελάσσονα: Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από τον ισχυρότατο σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που έπληξε την περιοχή περίπου ένα τέταρτο μετά τις 12 το μεσημέρι, δεν έχει δεχτεί άλλες κλήσεις για τυχόν εγκλωβισμένα άτομα, ωστόσο έχουν εντοπιστεί αρκετές ζημιές σε τοιχοποιίες ζημιών στα κτίρια της περιοχής, ο κόσμος παραμένει έξω προληπτικά καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί και πλέον η καταγραφή των ζημιών θα ακολουθήσει από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Κόσμος σε δρόμο της Λάρισας, αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό eurokinissi


Ισχυρός σεισμός 6 ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα 2021 VAGGELIS KOUSIORAS/AP PHOTOS

Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ελικόπτερο του ΠΣ έχει μεταβεί στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση και έλεγχο. Με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, ενώ ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνει στο σημείο που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση για τον συντονισμό των δυνάμεων.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου και σημειώθηκε η σεισμική δόνηση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών.

Κόσμος στη Λάρισα βγήκε στους δρόμους μετά τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα Eurokinissi

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελάσσονα: Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Η επίσημη ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για το συμβάν αναφέρει:

«Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 12:16, 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός με εστιακό βάθος 7,8 χλμ., σημειώθηκε σε απόσταση 238 χλμ Β/ΒΔ της Αθήνας.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή. Στην περιοχή μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Επίσης, μεταβαίνουν ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, καθώς και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα Eurokinissi

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελάσσονα: Εναέρια επιτήρηση για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών

Επιπλέον, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιεί εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ προσεγγίζει την περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές σε μια οικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου και ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν λίγο επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών».

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα Eurokinissi

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελάσσονα: Επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου για παροχή βοήθειας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον κ. Τσαβούσογλου να εκφράζει την αλληλεγγύη της Τουρκίας και την ετοιμότητά της να βοηθήσει εάν χρειαστεί.

Ο κ. Τσαβούσογλου “εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα μετά το σεισμό που σημειώθηκε στη Λάρισα, καθώς και την ετοιμότητα της χώρας του να συνεισφέρει βοήθεια εφόσον προκύψει ανάγκη”, σημειώνει με σχετική ανάρτησή του στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελάσσονα: Η πρόγνωση του καιρού από τον Διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα