Συνέδριο Γονιμότητας: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα της

Συνέδριο Γονιμότητας: Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποσύρει την αιγίδα της

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποσύρει την αιγίδα της από το συνέδριο "Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας" μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε. Θύελλα αντιδράσεων για το σποτ.

Αποσύρει την αιγίδα της από το “1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές”, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις αρχές Ιουλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η απόφασή της έγινε γνωστή αργά το βράδυ του Σαββάτου (12/06), μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε στα social media για το προωθητικό σποτ του συνεδρίου, το οποίο κατηγορήθηκε ως άκρως σεξιστικό και υποβιβαστικό για την γυναίκα.


Τόσο το ίδιο το συνέδριο, όσο και το προωθητικό βίντεο βρίθουν στερεοτύπων και σεξιστικών αναφορών, υποβιβάζοντας το γυναικείο φύλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ενώ ενισχύουν το πατριαρχικό αφήγημα πως προορισμός της γυναίκας είναι να αναπαραχθεί και ότι η μητρότητα (θα πρέπει να) αποτελεί τον απώτερο στόχο της.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που αποτελεί την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ελλάδας, επικρίθηκε έντονα για την συμμετοχή της στο συνέδριο. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ΠτΔ δεν προχώρησε σε κάποια επίσημη ανακοίνωση ή ανάρτηση για την απόσυρση της αιγίδας της.

Αντιδράσεις και επικρίσεις στο διαδίκτυο

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

Παράλληλα, celebrities που είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στην προώθηση του συνεδρίου, απέσυραν την στήριξή τους.

Η γνωστή τραγουδίστρια Καίτη Γαρμπή με ανάρτησή της στο twitter, εξήγησε τους λόγους που είχε δεχτεί να στηρίξει στην αρχή το εγχείρημα και έσπευσε να αποσύρει τη στήριξή της στο συνέδριο, αναφέροντας πως δεν συμφωνεί με τέτοιες προσεγγίσεις.

“Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω. Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!”

Επίσης, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Γκουντάρας και η σύζυγός του Ναταλί Κακκαβά απέσυραν την στήριξή τους, ενώ η Ράνια Θρασκιά ξεκαθάρισε τη θέση της μέσω ανάρτησης στο twitter.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα