Συντριβή Canadair: Πανελλήνια συγκίνηση για τους ήρωες πιλότους

Συντριβή Canadair: Πανελλήνια συγκίνηση για τους ήρωες πιλότους
Ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης (αριστερά) και ο Σμηναγός Xρήστος Μουλάς (δεξιά) ΓΕΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις πενθούν. Δύο νεαροί πιλότοι, 34 και 27 ετών, που ρίχτηκαν με αυταπάρνηση στη μάχη ενάντια στην πύρινη λαίλαπα, έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος Canadair στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην Κάρυστο.

Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς, 34 ετών – Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών. Πρόκειται για τα ονόματα των ηρώων πιλότων Canadair που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, καθώς επιχειρούσαν στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας.

Ήταν λίγο πριν τις 15:00 όταν το Canadair στο οποίο επέβαιναν, κατά τη φάση της άφεσης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο και αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Με τα περιθώρια, από την αρχή της επιχείρησης, να βρεθούν ζωντανοί να είναι λίγα, ιδίως από τη στιγμή που τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν διαθέτουν μηχανισμό εκτίναξης καθισμάτων, λίγο μετά τις 18:00 το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 18:00 τον θάνατο των δύο πιλότων, ο οποίος ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω από τη χώρα.

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Συντρίμμια του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο INTIME NEWS


Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συντριβή, απογειώθηκαν από τον Βόλο, την Χίο και το Κοτρώνι Μαραθώνα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης για τον άμεσο εντοπισμό των δυο ιπταμένων. Ελικόπτερο από την ομάδα διάσωσης που επιχειρούσε – αποβίβασε από αέρος με γάντζο διασώστη ανάμεσα στα διασκορπισμένα κομμάτια του καναντέρ. Στο σημείο υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα λόγω των καυσίμων του αεροσκάφους που είχε καταπέσει.

Το Canadair CL-215 που συνετρίβη έκανε ρίψεις μαζί με ακόμη ένα Canadair στη συγκεκριμένη εστία φωτιάς. Τα δύο αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη Νέα Αγχίαλο, πέρασαν πάνω από τη Χαλκίδα και έφτασαν στην Κάρυστο για να επιχειρήσουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ στη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.


Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει καρέ – καρέ το οπτικό υλικό

Το οπτικό υλικό από την ΕΡΤ είναι ένα μόνο κομμάτι το οποίο θα εξεταστεί καρέ-καρέ από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας για τα ακριβή αίτια της πτώσης.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες οι οποίοι θα συνυπολογιστούν στο τελικό πόρισμα για το τι έχει φταίξει για την συγκεκριμένη πτώση του μοιραίου καναντέρ.

Ανάμεσα σε αυτούς, το ανάγλυφο της περιοχής τη μοιραία στιγμή, η φορά των ανέμων, το μικροκλίμα που δημιουργεί η φωτιά, αν τυχόν αναφέρθηκε κάτι στην ενδοεπικοινωνία είτε με το ζευγάρι του στον αέρα, είτε με το κέντρο επιχειρήσεων.

Συντρίμμια του μοιραίου Canadair στην Κάρυστο INTIME NEWS

Για την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συντηρηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην βάση της Ελευσίνας ή απ’ όπου αλλού επιχειρούν.

Και πριν το πρώτο φως της ημέρας, οι ιπτάμενοι να βρίσκονται στα πιλοτήρια των Canadair, να εκκινήσουν τους κινητήρες, να απογειωθούν ώστε ν’ αντιμετωπίσουν με όποια μέσα διαθέτουν τα πύρινα μέτωπα που για πολλές ημέρες καίνε τον δασικό πλούτο της χώρας.Όλη η χώρα υποκλίνεται στους δύο ήρωες

Σε μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημειώνει ότι «δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς. Δύο ιπτάμενοι ήρωες, ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους που παλεύουν μέρες τώρα με την πύρινη λαίλαπα. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

«Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής» ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Και πρόσθεσε: «Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι «η τραγική είδηση του θανάτου των χειριστών του Canadair, που συνετρίβη στην Κάρυστο, μας συγκλονίζει». «Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους δίνοντας με αυταπάρνηση τη μάχη με τις φλόγες στις πιο αντίξοες συνθήκες. Τους οφείλουμε τον απέραντο σεβασμό μας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς τους και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους τους που εδώ και ημέρες παλεύουν στα πύρινα μέτωπα.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν και παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος» συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ .ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε «συγκλονισμένος από την απώλεια των δυο ηρωικών μας πιλότων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο». «Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους».

Στο ίδιο πνεύμα, το ΚΚΕ «εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο νέων συνανθρώπων μας, κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του πυροσβεστικού αεροπλάνου που έχασαν τη ζωή τους καθώς επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κάρυστο.

Το νέο αυτό τραγικό δυστύχημα, του οποίου τα αίτια πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, αποτελεί συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής και αναδεικνύει όχι μόνο τις δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, αλλά και την έλλειψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Δήλωση πραγματοποίησε και η Έφη Αχτσιόγλου: «Η αυτοθυσία και η τόλμη τους μάς έχουν συγκλονίσει όλους. Με οδύνη εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους και να ξέρουν πως όλοι εμείς οι υπόλοιποι θα θυμόμαστε αυτούς τους ήρωες για πάντα», σημειώνει η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, στο οποίο δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας, Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. «Συλλυπητήρια μέσα από τη ψυχή μου στους οικείους των ηρωικών πιλότων. Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών τους. Η γενναιότητα και η αυτοθυσία όλων όσοι δίνουν τη μάχη στα φλεγόμενα μέτωπα όλες αυτές τις ημέρες, δεν έχει προηγούμενο», επισήμανε ο κ. Κικίλιας

Συλλυπητήρια για τη θυσία των δύο πιλότων του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο εξέφρασαν, παράλληλα, ξένοι ηγέτες και υπουργοί.

Με μία ανάρτηση στα ελληνικά ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, τόνισε: «Στηρίζουμε τους ήρωες που, στην Ελλάδα, τη Γαλλία, παντού, ρισκάρουν τη ζωή τους αγωνίζονται κάθε καλοκαίρι για την κατάσβεση των πυρκαγιών».

Στα ελληνικά εξέφρασε τη συμπαράσταση της και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. «Οι καρδιές όλων μας χτυπούν για τις οικογένειες των δύο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγική συντριβή του αεροπλάνου στην Κάρυστο. Το θάρρος των ανθρώπων που παλεύουν ενάντια στις πυρκαγιές αποτελεί παράδειγμα αφοσίωσης και αυτοθυσίας. Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα».

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωής των δύο χειριστών πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομολόγο του Νίκο Δένδια. Εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και σε όσους επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας.

Στον κ. Δένδια τηλεφώνησε και ο Κύπριος ομόλογος του Μιχάλης Γιωργαλλάς. Σημειωτέον άλλωστε ότι λόγω του τραγικού συμβάντος στην Κάρυστο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και συμφώνησαν η αυριανή προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο να αναβληθεί για τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα