Σύψας: Ο κορoνοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί

Σύψας: Ο κορoνοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί
MotionTeam

O καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, δεν απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown σε νησί εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας.

“Ο κορονοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί προς το καλό και το κακό”, δήλωσε το πρωί της Τρίτης 30/6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται περί σεναρίου μετάλλαξης του κορονοιού.

“Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος. Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί” τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη.

“Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού“, σημείωσε ο κ. Σύψας.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μη ύπαρξης εμβολίου από αυτό το καλοκαίρι κι έπειτα, ο Λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο.

“Για να έχουμε εμβόλιο γίνονται κλινικές μελέτες. Μια κλινική μελέτη μπορεί να είναι επιτυχημένη αλλά μπορεί και να αποτύχει. Συνήθως οι κλινικές μελέτες αποτυγχάνουν. Μπορεί οι κλινικές μελέτες να μη δώσουν καλά αποτελέσματα ή να βρεθούμε με ένα εμβόλιο με πολλές παρενέργειες. Τίποτα δεν είναι βέβαιο”, είπε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown, στο περιθώριο μια σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοιού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί.

“Μπορεί να κλείσουμε νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις” είπε συγκεκριμένα. Τέλος, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα