Θεσσαλία: Μπάζα από την κακοκαιρία Daniel δημιούργησαν νησίδα στον Παγασητικό

Διαβάζεται σε 3'
Πλημμυρισμένη περιοχή στη Θεσσαλία
Πλημμυρισμένη περιοχή στη Θεσσαλία SOOC

Ανησυχία προκαλεί νησίδα που σχημάτισαν φερτά υλικά στον Παγασητικό Κόλπο, τα οποία προήλθαν από τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο.

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη προχώρησε η τοπική εφημερίδα της Θεσσαλίας, “Ελευθερία”, σύμφωνα με την οποία φερτά υλικά από τον Θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος επλήγη από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, έχουν δημιουργήσει νησίδα στον Παγασητικό Κόλπο.

Μπάζα από τον Θεσσαλικό Κάμπο, που δημιούργησαν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, έχουν σχηματίσει νησίδα στον Παγασητικό
Μπάζα από τον Θεσσαλικό Κάμπο, που δημιούργησαν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias, έχουν σχηματίσει νησίδα στον Παγασητικό Εφημερίδα Ελευθερία

Το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, προκειμένου η Περιφέρεια να συνθέσει τη δική της πρόταση, απέναντι στο “masterplan” της ολλανδικής “HVA International”, η οποία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Ελευθερία, η οποία κάλυψε την ημερίδα, οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη διαρκούς περιβαλλοντικής παρακολούθησης των αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής. Καθηγητές του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις εισηγήσεις τους σημείωσαν επίσης την ανάγκη επιστημονικής επιτήρησης των επιπτώσεων στον Παγασητικό Κόλπο, καθώς λόγω της έντασης των πλημμυρικών φαινομένων ο Παγασητικός δέχτηκε απόβλητα (αγροτικά, βιομηχανικά κλπ), ενώ σε ημερήσια βάση πλέον δέχεται 700.000 κυβικά μέτρα νερού από τη λίμνη Κάρλα.

Ο καθηγητής, Κωνσταντίνος Σκόρδας, μιλώντας για το “Χημικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλημμυρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias» στα επιφανειακά Ιζήματα του Παγασητικού κόλπου” σημείωσε την ανησυχία του για την “εισβολή της Κάρλας” και μεταξύ άλλων πρότεινε τη δημιουργία φραγμάτων ανάσχεσης των φερτών υλικών.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής, Ν. Νεοφύτου εισηγούμενος το θέμα “Οι επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων στην ποιότητα των υδάτων του Παγασητικού κόλπου”, τόνισε πως μέχρι σήμερα “το θαλάσσιο οικοσύστημα έχει τεράστιες αντοχές” και πως από τις μετρήσεις προκύπτει ότι “δεν υπάρχουν σημαντικές επιβαρυντικές επιπτώσεις” στον Παγασητικό, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη εξεύρεσης συνολικής λύσης.

“Η Κάρλα αποτελεί φλέγον ζήτημα για τον Παγασητικό” είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί συνολική λύση, σε Κάρλα και Παγασητικό με ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού κανείς δεν αποκλείει πλέον την επανάληψη έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον.

Πώς πνίγηκε ο Θεσσαλικός Κάμπος – Δείτε το βίντεο του 24 Media Lab

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα