Θεσσαλονίκη: Εξαφανίστηκε ο 14χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία 87χρονου

Θεσσαλονίκη: Εξαφανίστηκε ο 14χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία 87χρονου
Περιπολικό της αστυνομίας Eurokinissi

Ο ανήλικος εξαφανίστηκε από το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, η διοίκηση του οποίου αφήνει αιχμές κατά της Εισαγγελίας Ανηλίκων.

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές της Θεσσαλονίκης, καθώς εδώ και λίγες ώρες αναζητούνται τα ίχνη του 14χρονου που κατηγορείται ότι σκότωσε μαζί με τη 12χρονη αδερφή του έναν 87χρονο στο κέντρο της πόλης με κίνητρο τη ληστεία για 250 ευρώ.

Ο ανήλικος εξαφανίστηκε από το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, η διοίκηση του οποίου μάλιστα αφήνει αιχμές κατά της Εισαγγελίας Ανηλίκων, όπως αναφέρει η Voria.

Η διοίκηση του Παπαφείου δήλωσε αμέσως την εξαφάνισή του. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι κατά την άφιξη του 14χρονου “είχαν διατυπωθεί έντονες αντιρρήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και της διοίκησης του ορφανοτροφείου, καθώς ο ανήλικος δεν πληρούσε για διάφορους λόγους τις προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτό”. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση, η διοίκηση του Παπαφείου αναφέρει πως οι αρχές δεν ενημέρωσαν καν πως ο 14χρονος βαρύνεται με την κατηγορία της συμμετοχής σε ληστεία και ανθρωποκτονία.

Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και επειδή δεν υπήρχε διαβεβαίωση ότι ο 14χρονος είχε υποβληθεί σε τεστ covid, η διοίκηση του ορφανοτροφείου τον έβαλε σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τα δωμάτια στα οποία φιλοξενούνται τα υπόλοιπα παιδιά. Ωστόσο, ελάχιστες ώρες μετά, διαπιστώθηκε ότι ο ανήλικος είχε εξαφανιστεί.

Είχε ξαναφύγει από το ορφανοτροφείο

Ο 14χρονος γνώριζε τους χώρους του ορφανοτροφείου καθώς, όπως αποκαλύπτει η διοίκηση του Παπαφείου, είχε φιλοξενηθεί εκεί και στο πρόσφατο παρελθόν και είχε φύγει και τότε από το ίδρυμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγή του Παπαφείου που μίλησε στη Voria.gr ο 14χρονος είχε οδηγηθεί στο ορφανοτροφείο στις 20 Οκτωβρίου, έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Ανηλίκων.

«Η διοίκηση του ιδρύματος είχε εκφράσει και τότε τις αντιρρήσεις της προς την Εισαγγελία Ανηλίκων, λέγοντας πως ο 14χρονος θα έπρεπε να πάει σε άλλη δομή καθώς το Παπάφειο δεν έχει χαρακτήρα σωφρονισμού, ούτε διαθέτει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης για παρόμοιες περιπτώσεις. Πέντε μέρες μετά ο νεαρός έφυγε από το ίδρυμα επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τη βασιμότητα των αντιρρήσεων της διοίκησης του Παπαφείου». Έκτοτε ο 14χρονος θεωρείτο «εξαφανισμένος» έως προχθές Πέμπτη που συνελήφθη.

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του ιδρύματος επισημαίνει ότι «το Παπάφειο είναι Ορφανοτροφείο, στο οποίο φιλοξενούνται ανήλικα παιδιά που επιθυμούν να διαμένουν σε αυτό, και όχι κάποιο ιδιότυπο “Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων”, όπου υπάρχει υποδομή υποχρεωτικού εγκλεισμού». Παράλληλα, εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους συγγενείς του 87χρονου αλλά και την ελπίδα «για την ταχεία εύρεση του ανηλίκου και την κατάλληλη αυτή τη φορά αντιμετώπιση της περίπτωσής του από την Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης».

Υπενθυμίζεται πως η διεξοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης με τη συλλογή προανακριτικού υλικού και την ανάλυση πληροφοριών για το έγκλημα σε βάρος του 87χρονου και η επισταμένη έρευνα του τόπου τέλεσης από συνεργείο της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, οδήγησαν στην εξιχνίασή της, με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των δραστών.

Οι δύο ανήλικοι Ρομά εισήλθαν παράνομα σε αύλειο χώρο μονοκατοικίας, προσέγγισαν το οίκημα πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από τον 87χρονο ένοικο και με χρήση σωματικής βίας και αιχμηρού αντικειμένου που του απέσπασαν, αφαίρεσαν από τους εσωτερικούς χώρους χρηματικό ποσό και μία χρυσή αλυσίδα.

Εξωτερικά τους παρείχαν συνδρομή η 45χρονη γιαγιά τους με τον 40χρονο σύντροφό της ελέγχοντας περιμετρικά το χώρο, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν προς τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις για να δυσκολέψουν το ερευνητικό έργο των Αρχών. Μάταια όμως, καθώς υπήρχαν μαρτυρίες αλλά και υλικό κλειστών κυκλωμάτων που κατέγραψε τις κινήσεις τους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα