Θεσσαλονίκη: Φωταγωγήθηκε το νέο τοπόσημο της “Meteoron”

Θεσσαλονίκη: Φωταγωγήθηκε το νέο τοπόσημο της “Meteoron”
GRTIMES.GR

Φωταγωγήθηκε και παραδόθηκε στο κοινό σήμερα το βράδυ, το γλυπτό του γνωστού καλλιτέχνη Κωστή Γεωργίου με τίτλο “Meteoron”, το οποίο έχει τοποθετηθεί εδώ και λίγο διάστημα στον χώρο πρασίνου απέναντι από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, καθώς σήμερα το βράδυ “αποκαλύφθηκε” για το κοινό και φωταγωγήθηκε.

Το έργο έχει ύψος 12 μέτρα, ενώ οι 15 μορφές του Meteoron, χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας, αναπτύσσονται και περιπλέκονται μεταξύ τους επί κατακόρυφου άξονα.

Η φωταγώγηση του έργου, το οποίο βρίσκεται από τις 18 Μαΐου στον χώρο πρασίνου απέναντι από το δημαρχείο, ωστόσο ήταν καλυμμένο έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες, έγινε απόψε, με μια σεμνή τελετή, παρουσία τόσο του δημιουργού του Κωστή Γεωργίου, του Βαγγέλη Γεροβασιλείου που έκανε τη δωρεά, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, αντιδημάρχων, μελών της διοίκησης του δήμου και καλεσμένων.

“Το έργο αυτό έγινε με πολλή χαρά, συγκίνηση και κυρίως τιμή για εμένα που γεννήθηκα σε αυτή την πόλη. Ήταν ένα όνειρο που πραγματοποιείται. Το Meteoron δεν έχει κάποιους ειδικούς συμβολισμούς. Παρά μόνο αυτό που φρόντισα να είναι, ένα σπουδαίο έργο. Των σπουδαιότερων που θα ήθελα να κάνω. Η ιστορία θα το δείξει”, ανέφερε ο Κωστής Γεωργίου, σύμφωνα με το GR Times.

Μιλώντας για τη σύνθεση του έργου, επισήμανε ότι οργανώθηκε και συντέθηκε έτσι ώστε να μας κάνει να το βλέπουμε από τα χαμηλά προς τα ψηλά. “Να υψώνουμε το κεφάλι μέχρι να φτάσουμε στον τελευταίο χορευτή και από εκεί να οδηγηθούμε στο σύμπαν. Στο θείον”.

“Θα ήταν παράδοξο η πόλη της Θεσσαλονίκης να μην έχει ένα έργο του Κωστή Γεωργίου. Σήμερα υποδεχόμαστε το Meteoron το οποίο αυτονομείται, τίθεται στην κρίση των θεατών όπου ο καθένας μπορεί να το προσεγγίσει με τη δική του ματιά. Η τέχνη ποτέ δεν είναι μονοσήμαντη.”, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

“Στις μέρες της στεναχώριας και της κατήφειας, έχουμε την ανάγκη της τέχνης, της αισθητικής αλλά και της δημιουργίας. Το Meteoron για εμένα συμβολίζει τη δυναμική της πόλης μας, των Θεσσαλονικέων, την ελκυστικότητα της Θεσσαλονίκης. Το κόκκινο, το χρώμα της δύναμης, της ζωής και της θέλησης. Οι ανθρώπινες φιγούρες που “μετεωρίζονται”, που παλεύουν να ανυψωθούν μεταξύ γης και ουρανού, αυτός ο αδιάκοπος αγώνας του ανθρώπου, να ξεφύγει από τους περιορισμούς της ύλης”, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας: “Είμαι πραγματικά συγκινημένος γιατί με τον κ. Δήμαρχο από το 2013 δημιουργήσαμε τον αμπελώνα, αποκτήσαμε μια ιδιαίτερη σχέση και όταν μου πρότεινε κάποια στιγμή για κάποιο έργο του Κωστή Γεωργίου, δεν μπορούσα να αρνηθώ. Δεν είμαι κριτικός τέχνης αλλά μου αρέσει η τέχνη. Όταν είδα τα πρώτα σχέδια του έργου του Κωστή Γεωργίου ενθουσιάστηκα και είπα θα βοηθήσω. Ο ίδιος προσέφερε δωρεάν όλη την τέχνη του. Δεν αμείφθηκε και, μάλιστα, όταν ξεφύγαμε του προϋπολογισμού έβαλε το χέρι του και στην τσέπη. Βοήθησε γιατί αγαπάει τη Θεσσαλονίκη και ήθελε με αυτό το έργο να αφήσει ένα αποτύπωμα στην πόλη όπου η τέχνη αρχίζει σιγά σιγά να ανθίζει”, ανέφερε από τη μεριά του ο δωρητής του έργου, Βαγγέλης Γεροβασιλείου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα