Ξέρουμε γιατί έχεις πονόλαιμο και πονοκέφαλο σήμερα

Διαβάζεται σε 5'
Ξέρουμε γιατί έχεις πονόλαιμο και πονοκέφαλο σήμερα
H ποιότητα του αέρα στις 10 το πρωί της Τετάρτης 17/4 Microsoft

Η ποιότητα του αέρα στην Ελλάδα δεν θα είναι από τις καλύτερες σήμερα. Ο συνδυασμός που οδηγεί στον πονοκέφαλο, τον πονόλαιμο και τη θολή όραση.

H παραπάνω φωτογραφία αποτυπώνει τον αέρα της Ελλάδας, στις 10 το πρωί της Τετάρτης 17/4. Όσο περνούν οι ώρες θα γίνεται χειρότερη, όπως μπορείτε να δείτε από τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Όπου βλέπετε πορτοκαλί ή βαθύ πορτοκαλί χρώμα, υπάρχει ένα κάποιο θέμα που σημαίνει πως πρέπει να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες, να αποφύγουμε όσο μπορούμε τις δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους και να κλείσουμε τα παράθυρα στο σπίτι.

Ο συνδυασμός της αφρικανικής σκόνης με τη γύρη, αναμένεται να κάνει ανυπόφορη την κατάσταση έως αργά το απόγευμα και να γίνει ο λόγος του πονοκεφάλου μας -και των θολών, ξηρών ματιών.

Η ποιότητα του αέρα στις 12.00

Η ποιότητα του αέρα στις 12.00 Microsoft

Η ποιότητα του αέρα στις 16.00

H ποιότητα του αέρα στις 16.00 Microsoft

Η ποιότητα του αέρα στις 19.00

Μicrosoft

H ποιότητα του αέρα στις 23.00

Microsoft

Τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ), το διοξείδιο του αζώτου (NO2) και το τροποσφαιρικό όζον (O3) προκαλούν τις σημαντικότερες βλάβες στην ανθρώπινη υγεία.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ 57Η ΘΕΣΗ 143 ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΑ

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του European Environment Agency, το 2020 τουλάχιστον 238.000 κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέθαναν πρόωρα λόγω έκθεσης σε ρύπανση από ΑΣ2,5 άνω του επιπέδου των 5 µg/m3 των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Η ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου οδήγησε σε 49.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ και η έκθεση σε όζον σε 24.000.

Σε ό,τι αφορά τα ΑΣ2.5, το 2.5 αντιστοιχεί στη διάμετρο των αιωρούμενων σωματιδίων που σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ μικρά και άρα πλέον επικίνδυνα για την υγεία μας, αφού μπορούν και διεισδύουν βαθύτερα στο σώμα μας, όπου και εναποτίθενται. Στις πρωτογενείς πηγές σωματιδίων PM2.5 ανήκουν τα οχήματα, η διάθεση αστικών απορριμάτων, οι κεντρικές θερμάνσεις και οι βιομηχανίες -μεταξύ άλλων, όπως είναι η αφρικανική σκόνη, η ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι φυσικές πυρκαγιές.

Τα Android φροντίζουν να ενημερώνουν τους χρήστες τους εδώ και καιρό για την ποιότητα του αέρα μέσω των σταθμών που υπάρχουν στη χώρα και της δουλειάς του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Τα iOS δεν έχουν σχετική ενημέρωση στις by default λειτουργίες, Μηδέ η πολιτεία που έχει τα ‘εργαλεία’ όπως έχει και την υποχρέωση βάσει του σχετικού νόμου της ΕΕ που υπάρχει από το 2016 και αφορά την στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Δεν έχει καταφέρει όμως, να δώσει ακόμα στο λαό μια εφαρμογή που έχει γίνει ιδιαίτερα χρήσιμη, εδώ που έχει φτάσει η κλιματική κρίση.

Έως τότε, έχετε πρόχειρο και αυτόν τον προορισμό.

Τα χρώματα που βλέπετε στον χάρτη, αντιστοιχούν σε αποτελέσματα μετρήσεων. Βάσει του πρωτοκόλλου που ακολουθείται παγκοσμίως, η ποιότητα του αέρα αξιολογείται ως εξής:

  • 0 έως 50 Καλή (σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστος ή καθόλου κίνδυνος για την υγεία που να σχετίζεται με την ποιότητα του αέρα και το χαρακτηριστικό χρώμα είναι το πράσινο).
  • 51 έως 100 Μέτρια (υποδηλώνει αποδεκτή ποιότητα αέρα, με άτομα που είναι ευαίσθητα στη ρύπανση ή έχουν θέματα με την αναπνοή τους να ενδέχεται να παρουσιάσουν δυσμενείς επιπτώσεις, ανάλογα με τον τύπο των ρύπων στον αέρα -βλέπεις το κίτρινο χρώμα).
  • 101 έως 150 Ανθυγιεινή για Ευπαθείς Ομάδες (υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με καρδιακές παθήσεις και πνευμονικές παθήσεις. -βλέπεις το πορτοκαλί χρώμα).
  • 151 έως 200 Ανθυγιεινή (θεωρείται μη ασφαλές και οποιοσδήποτε μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τη ρύπανση του αέρα -βλέπεις το κόκκινο χρώμα).
  • 201 έως 300 Πολύ Ανθυγιεινή (πρόκειται για σοβαρό επίπεδο κινδύνου για την υγεία όλων και συχνά προκύπτει ειδοποίηση στο κινητό μας από τις εφαρμογές καιρού -βλέπεις το μοβ χρώμα).
  • 301 έως 500 Επικίνδυνη (είναι πιθανό να εκδοθεί προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης ή εκκένωσης -βλέπεις το καφέ χρώμα).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα