Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκάθαρος ο ιατροδικαστής – Τα χτυπήματα οδήγησαν στον θάνατο

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκάθαρος ο ιατροδικαστής – Τα χτυπήματα οδήγησαν στον θάνατο
Τοιχογραφία του Ζακ Κωστόπουλου George Vitsaras / SOOC

Η προσπάθεια της υπεράσπισης των έξι κατηγορούμενων να αποδείξουν ότι τα χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος δεν αποτέλεσαν την αιτία θανάτου του εξόργισε τον ιατροδικαστή.

Σε έναν αγώνα δρόμου για να αποδείξει πως τα χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος δεν αποτέλεσαν την αιτία θανάτου του, έχει επιδοθεί η υπεράσπιση των έξι κατηγορούμενων, προκαλώντας ακόμη και την αγανάκτηση του ιατροδικαστή Νικ. Καλογριά, ο οποίος κατά τη δεύτερη συνεδρίαση κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ο πραγματογνώμονας από την πρώτη στιγμή ανέφερε ότι από τις τοξικολογικές εξετάσεις όσο και από περαιτέρω έλεγχο της σωρού του 33χρονου, δεν προέκυψε κάποιο παθολογικό ή άλλο αίτιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχαιμικό επεισόδιο. «Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν τον θάνατο, αλλά η πολλαπλότητά τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων», κατέθεσε αναφορικά με την αιτία θανάτου, το ισχαιμικό επεισόδιο που κατά τον ιατροδικαστή πυροδοτήθηκε από μηχανισμό οργανικού στρες.

Ωστόσο, η υπεράσπιση που εξέτασε ενδελεχώς τον μάρτυρα, προσπάθησε να κλονίσει την κατάθεσή του σχετικά με το αν τα τραύματα του Ζακ Κωστόπουλου συνετέλεσαν αποκλειστικά στο θανατηφόρο αποτέλεσμα. «Υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για το πότε προκλήθηκε το ισχαιμικό επεισόδιο», αναφέρθηκε από υπερασπιστή, μόνο για να λάβει την αρνητική στάση του Νικ. Καλογριά ο οποίος αρκετές φορές αγανάκτησε από τη στάση των συνηγόρων.

Οι υπερασπιστές του κοσμηματοπώλη, του μεσίτη και των τεσσάρων αστυνομικών, επικαλέστηκαν διαφορετικούς λόγους για το τι θα μπορούσε να είχε προκαλέσει το ισχαιμικό επεισόδιο, πέφτοντας κάθε φορά στο κενό. Αν και εγκαταλείφθηκε ο ισχυρισμός του «τοξικομανούς» Ζακ, αφού και οι διπλές τοξικολογικές απέδειξαν ότι δεν υπήρχε κάποια ύποπτη ουσία στον οργανισμό του, νέα σενάρια ακούστηκαν στο δικαστήριο.

Αρχικά, υπήρξε η τοποθέτηση ότι ενδεχομένως κάποια φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε μαζί με το αλκοολ που εντοπίστηκε στο αίμα του να είχε κάποια παρενέργεια. Ωστόσο, ο δείκτης αλκοόλ ήταν περίπου στο όριο που προβλέπει η τροχαία για την οδήγηση, ενώ ο μάρτυρας υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από την τοξικολογική εξέταση.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στο εύρημα της στεάτωσης του ήπατος, ζητώντας διευκρινίσεις για το αν πρόκειται για ηπατική ανεπάρκεια. Και πάλι ο Νικ. Καλογριάς ήταν κάθετος, επισημαίνοντας ότι “δεν θεωρείται στάδιο πριν την κύρωση. Δεν έχουμε ποτέ αιτία θανάτου λιπώδη διήθηση”.

Τέλος, έγινε προσπάθεια να αποδοθεί η “ευθύνη” για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου σε ένα φάρμακο που εντοπίστηκε στο αίμα, το οποίο όπως εξήγησε ο μάρτυρας είναι λίγο ποιο δυνατό από μία ασπιρίνη. «Είναι σα να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη στο αίμα του, θα αποδώσουμε τον θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση φαρμάκου», προσπάθησε να εξηγήσει ο ιατροδικαστής.

Επί πέντε ώρες ο μάρτυρας παρέμεινε σταθερός στην αρχική του τοποθέτηση, ότι δηλαδή το ισχαιμικό επεισόδιο προκλήθηκε από τα 23 τραύματα που εντοπίστηκαν συνολικά στο σώμα του 33χρονου, από εκδορές έως και κακώσεις. Παρά τις προσπάθειες της υπεράσπισης, ο ιατροδικαστής δεν μπόρεσε να διαγνώσει αν υπήρξε ένα θανατηφόρο ή πιο επικίνδυνο από τα υπόλοιπα, τονίζοντας: “Δεν μπορούμε να κρίνουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι τότε είναι πιο πιθανή η πυροδότηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος».

Υπεράσπιση: Απ’ τα καταγεγραμμένα στην έκθεση τραύματα, υπήρχε κάποιο εύρημα που να μπορούσε από μόνο του να οδηγήσει στον θάνατο;

Μάρτυρας: Όχι, δεν υπήρχε ένα συγκεκριμένο τραύμα που να οδήγησε μόνο του στον θάνατό του.

Εντάσεις

Πάντως, από την ακροαματική διαδικασία δεν έλλειψαν οι εντάσεις, με πρωταγωνιστικό ρόλο να έχουν οι υπερασπιστές και ο ιατροδικαστής, ο οποίος έφτασε στο σημείο να σχολιάζει: «Ως ιατροδικαστής νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της ιατροδικαστικής. Εμείς κάνουμε ο καθένας 1000 νεκροτομές και κάνουμε τη δουλειά μας. Αν πρέπει να απολογηθώ… έχω τη διάθεση να σας απαντήσω αρκεί να μπορώ».

Μάλιστα, το δικαστήριο προχώρησε σε ολιγόλεπτη διακοπή μετά την ολοκλήρωση της εξέταση του Νικ. Καλογριά από την υπεράσπιση του κοσμηματοπώλη, με αφορμή τη δήλωση του μάρτυρα ότι “δεν μπορούμε να ποσοστοποιήσουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στο αποτέλεσμα”.

Συνήγορος: Υπάρχουν έξι άνθρωποι που δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς.

Μάρτυρας: Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Να ανακαλέσετε αυτό που είπατε. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας όπως κάνουμε κάθε μέρα σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι δυνατόν να είναι κατηγορούμενοι από εμένα; Ποτέ δεν έχω ξανακούσει στα είκοσι δύο χρόνια ότι ο ιατροδικαστής που κάνει τη δουλειά του κάνει κατηγορουμένους. Δημιουργεί εντυπώσεις και σε αυτούς τους ανθρώπους. Με προσβάλλατε. Έχω δικαίωμα… Και έχω και θυμό. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ο ιατροδικαστής τους κατέστησε κατηγορουμένους;

Πολιτική Αγωγή: Οι πράξεις τους τούς κατέστησαν κατηγορουμένους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα