Ταμείο Ανάκαμψης: 400 εκατ. ευρώ για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Ταμείο Ανάκαμψης: 400 εκατ. ευρώ  για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας
"Πράσινη" ενέργεια shutterstock

Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θα είναι επενδύσεις και στις δύο τεχνολογίες κεντρικής αποθήκευσης, δηλαδή σε αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς καθώς και μονάδες συσσωρευτών.

Στην προώθηση επενδύσεων για την ανάπτυξη μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η σχετική πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνεται στις δράσεις που πρόκειται να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Για το σκοπό αυτό, το ΥΠΕΝ έχει «δεσμεύσει» 400 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια που διεκδικεί η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση σχετικών πρότζεκτ, ενώ για τον μηχανισμό με τον οποίο θα διατεθούν βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους αξιωματούχους της Κομισιόν. Όταν οριστικοποιηθεί το σχήμα, τότε θα κοινοποιηθεί στην DG Energy και την DG Comp, καθώς θα πρέπει να λάβει την έγκριση και των δύο Γενικών Διευθύνσεων της Κομισιόν, για να τεθεί σε εφαρμογή.

Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά άλλα στοιχεία σχετικά με το σχήμα στήριξης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα βασίζεται σε ανταγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη των επιλέξιμων έργων. Επίσης, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θα είναι επενδύσεις και στις δύο τεχνολογίες κεντρικής αποθήκευσης, δηλαδή σε αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς καθώς και μονάδες συσσωρευτών. Εξάλλου, όπως είχε δείξει η έρευνα του ΕΜΠ για την κεντρική αποθήκευση, που έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ, η καλύτερη λύση κεντρικής αποθήκευσης είναι ο συνδυασμός αντλησιοταμιευτικών έργων και μπαταριών, καθώς κάθε μία τεχνολογία καλύπτει διαφορετικές ανάγκες.

Η ίδια μελέτη είχε αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο της κεντρικής αποθήκευσης στη μείωση των περικοπών της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής (όσο θα αυξάνεται το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα), αλλά και τα υπόλοιπα οφέλη για το σύστημα – όπως τη συμβολή αυτών των συστημάτων στη μείωση κόστους παραγωγής, στην παροχή εφεδρειών και ευελιξίας, αλλά και στην επάρκεια ισχύος. Σύμφωνα με το ΕΜΠ, για τη συμμετοχή 60% ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2030, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ, τα βέλτιστα οφέλη θα προκύψουν από συστήματα συνολικής ισχύος 1500-1750 MW.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα