ΔΕΗ: Δίνει 5% μετοχές των φωτοβολταϊκών της πάρκων στους κατοίκους Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης

ΔΕΗ: Δίνει 5% μετοχές των φωτοβολταϊκών της πάρκων στους κατοίκους Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης
Πάρκο με φωτοβολταϊκά Eurokinissi

Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι των περιοχών που θα πληγούν από την απολιγνιτοποίηση θα συμμετέχουν μαζί με τη ΔΕΗ στις νέες «πράσινες» επενδύσεις, απολαμβάνοντας ακριβώς την ίδια απόδοση.

Μια ιδιαιτέρως καινοτόμα απόφαση προωθεί η ΔΕΗ για συμμετοχή των κατοίκων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης στα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα φτιάξει στις περιοχές αυτή η επιχείρηση.

Όπως είναι γνωστό, στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης η ΔΕΗ σκοπεύει να κατασκευάσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,5 GW.

«Το σχέδιο μας είναι, πέρα από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι νέες επενδύσεις, ένα ποσοστό της τάξεως του 5 % αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθεί σε μερίδια των 1000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών αυτών να επενδύσουν, εάν θέλουν, μαζί με την ΔΕΗ», αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης.

Το δικαίωμα θα μπορούν να το ασκήσουν μόνον οι κάτοικοι των περιοχών της απολιγνιτοποίησης. Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι θα συμμετέχουν μαζί με τη ΔΕΗ στην επένδυση, απολαμβάνοντας ακριβώς την ίδια απόδοση με τη ΔΕΗ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ετήσιες αποδόσεις για τις επενδύσεις αυτές κυμαίνονται στο 8 – 10 %, την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες είναι σχεδόν αρνητικά.

Με ανακοίνωσή της η Greenpeace χαιρετίζει την πρόθεση αυτή της ΔΕΗ. «Εφόσον η δέσμευση γίνει πράξη, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά να αποκτήσουν μερίδιο και να εισπράττουν έσοδα από τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων της περιοχής τους. Η Greenpeace καλεί τη ΔΕΗ να μην διστάσει να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, να επεκτείνει το μέτρο και σε υπόλοιπα έργα ΑΠΕ ανά τη χώρα αλλά και να το συνδυάσει με κοινωνική πολιτική για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας» αναφέρει συγκεκριμένα η περιβαλλοντική οργάνωση.

Η αναφορά του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ για μετοχοποίηση του 5% της συνολικής επένδυσης σε μερίδια των 1.000 ευρώ θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 60.000 μερίδια για διάθεση προς τις τοπικές κοινωνίες.

Η ανακοίνωση αφορά στα σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2,5 GWp σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, τα οποία αποτελούν μέρος της διαδικασίας της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, αλλά και της γενικότερης στροφής της ΔΕΗ από τα ορυκτά καύσιμα στις καθαρές πηγές ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να καλύψουν έκταση γης ίση περίπου με το 10-15% των υφιστάμενων λιγνιτικών ορυχείων, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΔΕΗ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version