Επτά σημαντικά ενεργειακά projects στον κατάλογο αμοιβαίου ενδιαφέροντος της ΕΕ

Διαβάζεται σε 3'
European union flag against parliament in Brussels
Κομισιόν (φωτογραφία αρχείου) iStock

Κάθε έργο που εντάσσεται στη σχετική λίστα, η οποία ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, μπορεί να ζητήσει επιχορήγηση από το Conecting European Facility μεχρι του 50% του συνολικού κόστους των μελετών του.

Η ομάδα υψηλού επιπέδου λήψης αποφάσεων για τον 6ο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος και έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της Κομισιόν ενέκρινε τη συμπερίληψη επτά ελληνικών επενδύσεων.

Συγκκεριμένα, εντάσσονται στη λίστα τα εξής έργα: 

Έργα PCI

α) Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ EuroAsia Interconnector (ΑΔΜΗΕ)

β) Αντλησιοταμιευτικό Αμφιλοχίας (Τέρνα Ενεργειακή)

γ) Μονάδα αποθκευσης Πτολεμαΐδας (Eunice Energy Group)

δ) Διασύνδεση υδρογόνου Ελλάδος-Βουλγαρίας (ΔΕΣΦΑ)

ε) Πρίνος CO2 (Energean)

στ) Αγωγός φυσικού αερίου East Med (IGI Poseidon)

Έργα PMI

α) Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου GREGY (ELIKA Mediterranean Interconnector)

Στη συνέχεια ο εν λόγω κατάλογος θα εγκριθεί τυπικά από το Κολλέγιο Επιτρόπων και στη συνέχεια θα εγκριθεί ως σχέδιο εκτελεστικής απόφασης της Ευρ. Επιτροπής από το Συμβούλιο και το Ευρ. Κοινοβούλιο.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουάριου – αρχές Φεβρουαρίου 2024.

Κάθε έργο που εντάσσεται στη σχετική λίστα, η οποία ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, μπορεί να ζητήσει επιχορήγηση από το Conecting European Facility μεχρι του 50% του συνολικού κόστους των μελετών του.

Ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι είναι νέα ένταξη στον κατάλογο, έχει η έγκριση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector. Είναι έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, που θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.

Σημειώνεται πως το GREGY – Green Energy Interconnector είναι ήδη ενταγμένο στην αναπτυξιακή πρωτοβουλία «Global Gateway» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στη συνένωση των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε και στη μόχλευση επενδύσεων για την περίοδο 2021-2027 με στόχο την ανάπτυξη παγκόσμιων υποδομών.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Euroasia interconnector), το οποίο είναι πιο προχωρημένο, καταβάλλονται προσπάθειες για να ωριμάσει και το σκέλος Κύπρου – Ισραήλ, εξ ου και η πρόσφατη telco με πρωτοβουλία του ισραηλινού υπ. Ενέργειας για να συζητηθεί η μελέτη κόστους-οφέλους του έργου (CBA), η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμφωνία διασυνοριακής κατανομής κόστους του project (Cross Border Cost Allocation-CBCA). Και έχει την δική του αξία το γεγονός ότι παρά το πόλεμο και τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει το Ισραήλ, κινητοποιείται το υπουργείο Ενέργειας της χώρας και επιχειρεί να επισπεύσει τις διαδικασίες. Είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι θέλουν οπωσδήποτε να γίνει το τμήμα Κύπρος-Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα