Έρχεται πλοίο-αποθήκη για να μη λείψει το φυσικό αέριο

Οι κάτοικοι της Πέρδικας Θεσπρωτίας έκαναν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από ξηρά και θάλασσα, ζητώντας την απομάκρυνση της πλωτής δεξαμενής που εγκατέστησε στην θαλάσσια περιοχή τους η ΔΕΠΑ. Με την πλωτή δεξαμενή επιχειρείται μια σειρά επιστημονικών ερευνών, στο πλαίσιο της μελέτης του έργου του Ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου. Η πλωτή δεξαμενή, μετά την αντίδραση των κατοίκων της Πέρδικας, μεταφέρθηκε, προσωρινά, στην Ηγουμενίτσα.
Οι κάτοικοι της Πέρδικας Θεσπρωτίας έκαναν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από ξηρά και θάλασσα, ζητώντας την απομάκρυνση της πλωτής δεξαμενής που εγκατέστησε στην θαλάσσια περιοχή τους η ΔΕΠΑ. Με την πλωτή δεξαμενή επιχειρείται μια σειρά επιστημονικών ερευνών, στο πλαίσιο της μελέτης του έργου του Ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου. Η πλωτή δεξαμενή, μετά την αντίδραση των κατοίκων της Πέρδικας, μεταφέρθηκε, προσωρινά, στην Ηγουμενίτσα. EUROKINISSI

Οι δυσκολίες που παρατηρήθηκαν τον περυσινό χειμώνα οδήγησαν στην προληπτική ενοικίαση πλωτής αποθήκης που έρχεται τις επόμενες ημέρες στον Σαρωνικό κόλπο εξασφαλίζοντας επάρκεια εφοδιασμού

Καταφθάνει αύριο ή μεθαύριο το πλοίο – δεξαμενή αερίου που φέρνει η ΔΕΠΑ και θα δέσει έξω από τον τερματικό σταθμό αερίου της Ρεβυθούσας, στο Σαρωνικό κόλπο, λειτουργώντας κατά τους κρίσιμους μήνες του χειμώνα ως αποθήκη εξασφάλισης της επάρκειας εφοδιασμού.

Η περυσινή εμπειρία, όταν παρατηρήθηκε έλλειψη αερίου λόγω υπερκατανάλωσης αλλά και λόγω του ότι όλη η Ευρώπη «δίψαγε» για αέριο, οδήγησαν τους υπευθύνους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο να επιβάλλουν προληπτικά μέτρα.

Οι ανησυχίες είναι κι εφέτος έντονες από τη στιγμή που μια επανάληψη της περσινής κατάστασης στη Γαλλία θεωρείται πιθανή, καθώς δημοσιεύονται πληροφορίες ότι αναμένονται καθυστερήσεις στη συντήρηση ορισμένων πυρηνικών μονάδων, όπως και έκτακτες παύσεις της λειτουργίας άλλων.

Το κόστος της λύσης αυτής είναι περίπου 6 εκατ. ευρώ και θα πληρωθεί μέσω του Ειδικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού.

Η έλευση του καραβιού – ρεζέρβα είναι το βασικό μέτρο για να μην υπάρξουν τα περυσινά προβλήματα εφοδιασμού. Έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα αρκέσουν στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Προτιμήθηκε ως εκ τούτου να γίνει η δαπάνη των 6 εκατ. ευρώ για να είναι το σύστημα εξασφαλισμένο και να υπάρχει σιγουριά, ακόμα και αν τελικά αποδειχθεί ότι δεν χρειαζόταν το συγκεκριμένο μέτρο.

«Υπάρχει πράγματι περίπτωση να μην χρειαστεί. Κανείς όμως δεν το ξέρει, ενώ είναι βέβαιο ότι για να αντιμετωπιστεί μια κρίση με τα περυσινά “όπλα”, όπως η μετατροπή καυσίμου ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων από αέριο σε πετρέλαιο θα δαπανηθούν πολύ περισσότερα χρήματα» λέγεται χαρακτηριστικά από αρμόδιο παράγοντα.

Το σίγουρο είναι ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν θέλει να διακινδυνεύσει να κατηγορηθεί για αδράνεια στην περίπτωση που επαναληφθούν φαινόμενα όπως εκείνα του περυσινού Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι και η Κομισιόν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αιτίες της κρίσης και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί η επανάληψή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το αύριο της ενέργειας είναι ήδη εδώ!

Τέσσερα projects 'απογειώνουν' την Αλεξανδρούπολη

SHARE:

24Media Network