Εβδομάδα ΔΕΗ: Αποτελέσματα, Ιnvestor Day, αλλά και πρεμιέρα πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ

Εβδομάδα ΔΕΗ: Αποτελέσματα, Ιnvestor Day, αλλά και πρεμιέρα πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ
Το νέο σήμα της ΔΕΗ Eurokinissi

Μια σειρά σημαντικών θεμάτων που σχετίζονται με τη ΔΕΗ έχει το οικονομικό ημερολόγιο αυτής της εβδομάδας, τη στιγμή που η επιχείρηση αντλεί τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ από τιτλοποίηση παλιών οφειλών.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ κατά δύο βαθμίδες σε B και CCC+, η οποία οδηγεί σε συνολική αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της εταιρείας σε B από B-.

Σύμφωνα με την S&P, η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο εταιρικό αξιόχρεο της ΔΕΗ επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική επανατοποθέτησης της Επιχείρησης και η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν αλλάξει την ανταγωνιστική της θέση και έχουν μειώσει τις προηγούμενες ανησυχίες για τη ρευστότητά της και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.

Αύριο, Τρίτη, η ΔΕΗ ανακοινώνει τα αποτελέσματα 9μήνου, ενώ ακολουθεί το Ιnvestor Day και στη συνέχεια το market test, που ανοίγει την αυλαία της πώλησης του 49% της θυγατρικής ΔΕΔΔΗΕ.

Οι θετικές προσδοκίες της αγοράς έχουν δώσει σημαντική ώθηση στη μετοχή της επιχείρησης, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έχει ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου στο 1,55 ευρώ, πλέον η μετοχή βρίσκεται σε υψηλά έτους στα επίπεδα των 6,5 ευρώ, έχοντας υπερτριπλασιάσει την αξία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατη έκθεση της Ambrosia Capital έθεσε νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 8,5 ευρώ με σύσταση αγοράς.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αποκτά σημαντική άνεση στο μέτωπο της ρευστότητας, αφού άντλησε 150 εκατ. ευρώ από το πρώτο πακέτο της τιτλοποίησης, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, που έχει συνάψει με την J.P. Morgan για οφειλές έως 60 ημερών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και το κλείσιμο της δεύτερης συναλλαγής, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, που έχει συναφθεί με την PIMCO για οφειλές άνω των 90 ημερών. Από το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης η ΔΕΗ αναμένεται να αντλήσει σε πρώτη φάση ρευστότητα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το θετικό κλίμα, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ διοργανώνει το Investor Day, δηλαδή την επενδυτική ημέρα, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Μάρτιο στο Λονδίνο, ωστόσο ακυρώθηκε εξαιτίας του πρώτου κύματος της πανδημίας και του πρώτου lockdown.

Στο πλαίσιο της ημέρας των επενδυτών, η επιχείρηση αναμένεται να κάνει τα αποκαλυπτήρια του επικαιροποιημένου business plan για την περίοδο 2021-2023.

Σε αυτό αναμένεται να περιλαμβάνονται πιο συγκεκριμένοι και φιλόδοξοι στόχοι τριετίας, με βασικό μοχλό, βεβαίως, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αποκτήσει μερίδιο 20% και εγκατεστημένη ισχύ 1 GW.

Επίσης το επιχειρησιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα ξεκινήσει και τυπικά στις 3 Δεκεμβρίου με την έναρξη του market test, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηλεκτροκίνηση και τη νέα εμπορική πολιτική.

Κεντρικός πυλώνας, εξάλλου, του επιχειρησιακού σχεδίου παραμένει η ταχεία απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και επισπεύσεις στον αρχικό προγραμματισμό.

Με το market test για τον ΔΕΔΔΗΕ θα διερευνηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για το υπό πώληση μερίδιο 49% του διαχειριστή του δικτύου διανομής. Σύμβουλος της διαδικασίας είναι η Goldman Sachs, η οποία και αναμένεται να απευθυνθεί σε μια ευρεία λίστα υποψήφιων επενδυτών για τον ΔΕΔΔΗΕ, Ευρωπαίων Διαχειριστών, αλλά και funds που επενδύουν στα δίκτυα διανομής ενέργειας.

Μετά το market test αναμένεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με στόχο ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η επιχείρηση στη “νέα εποχή” στοχεύει:

– Στον ενεργειακό μετασχηματισμό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο πυλώνας αυτός περιλαμβάνει τις αποσύρσεις των λιγνιτικών μονάδων και την έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, ώστε από μερίδιο 2% να φτάσει στο 20% το 2024. Στόχος είναι η εταιρεία να ξεπεράσει σε ισχύ το 1 GW μέχρι το 2023, μέσα από μια δεξαμενή έργων περίπου 6 GW.

– Στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, με την επιχείρηση να προχωρά άμεσα στην τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα και περίπου 10.000 σταθμών μεσοπρόθεσμα.

– Στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της, με σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση και η εισαγωγή έξυπνων μετρητών, συστημάτων αυτοματοποίησης και κεντρικής διαχείρισης, συστημάτων GIS/Scada.

– Στον εκσυγχρονισμό της εμπορικής λειτουργίας και πολιτικής μέσω της εισαγωγής νέων προϊόντων, καθώς και νέων ψηφιακών υπηρεσιών με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών της εταιρείας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα