Ηλεκτροπαραγωγή: Τίτλοι τέλους στην ειδική εισφορά 5% για το φυσικό αέριο – “Κούρεμα” στη λιανική τιμή

Διαβάζεται σε 2'
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο ISTOCK

Η ειδική εισφορά 5% επιβάλλεται επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF και επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγοράζουν προκειμένου να λειτουργούν τα εργοστάσια τους και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Περιθώριο για μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αφήνει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο νομοσχέδιο «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», με την οποία καταργείται η ειδική εισφορά 5% που είχε επιβληθεί στην τιμή του φυσικού αερίου και αφορούσε σε ποσότητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εισφορά 5% επιβάλλεται επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF και επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγοράζουν προκειμένου να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η ειδική εισφορά είχε καθιερωθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε με άλλη διάταξη τον Μάρτιο του 2023. Η αρχική διάταξη προέβλεπε έκτακτη εισφορά 10 ευρώ/MWh στις ποσότητες φυσικού αερίου που αγόραζαν οι ηλεκτροπαραγωγοί.  Και οι δυο στόχευαν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά και στην ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με το κείμενο της εισηγητικής έκθεσης, η ειδική εισφορά «έχει αντίκτυπο και στη λιανική αγορά καθώς αυξάνει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Με την κατάργηση αυτή, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το Πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, Θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν Θα χρειάζεται να μετακυλούν τη συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές» αναφέρεται σχετικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα