Κλείνουν τα δύο εμβληματικά ενεργειακά deals για ΔΕΠΑ και ΔΕΔΔΗΕ

Κλείνουν τα δύο εμβληματικά ενεργειακά deals για ΔΕΠΑ και ΔΕΔΔΗΕ
Τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΕΔΔΗΕ / EUROKINISSI

Αν όλα κυλήσουν ομαλά σήμερα και αύριο, μπορεί να φτάσουμε να μιλάμε για δύο εξαγορές που αθροίζουν ποσά κοντά στα 2,4 δισ ευρώ.

Στον αστερισμό των μεγάλων ενεργειακών deals της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ κινείται η τρέχουσα εβδομάδα. Σήμερα «κληρώνει» για την πρώτη, ενώ αύριο για τη δεύτερη και εφόσον επαληθευτούν οι προσδοκίες τότε μπορεί να φτάσουμε να μιλάμε για δύο εξαγορές που αθροίζουν ποσά κοντά στα 2,4 δισ ευρώ.

Εξ αυτών, ήδη η Italgas έβαλε την περασμένη εβδομάδα στο τραπέζι κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα εκπνέει η προθεσμία από ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ για βελτίωση της προσφοράς της.

Στην περίπτωση πάλι του ΔΕΔΔΗΕ, αποσφραγίζονται τη Παρασκευή οι δεσμευτικές προσφορές που έχουν καταθέσει τέσσερα παγκόσμιου βεληνεκούς funds, τα CVC Capital, KKR, Macquarie και First Sentier. Η μάχη των τεσσάρων γιγάντων είναι ικανή να απογειώσει το τίμημα.

Και εδώ ο πήχης των προσδοκιών βρίσκεται πολύ ψηλά. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τραπεζικών και χρηματιστηριακών πηγών, τότε μπορεί αύριο Παρασκευή να δούμε τιμήματα ακόμη και πάνω από 1,5 δισ, ίσως ακόμη και άνω του 1,7 δισ ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το τάιμινγκ, η ανοδική πορεία της οικονομίας, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ενέργειας και φυσικά το επίπεδο και των πέντε μνηστήρων, δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις να δούμε δύο από τα μεγαλύτερα deals που έχουν ποτέ γίνει στην ελληνική αγορά σε όλους τους κλάδους.

Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, η διαφορά του τιμήματος της Italgas με εκείνου της EP Investment Advisors, θυγατρικής της EPH του Τσέχου μεγιστάνα Νταν Κρεντίνσκι, ήταν τόσο μεγάλο, ώστε δεν άφησε περιθώρια στο ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο ζήτησε την προηγούμενη Πέμπτη βελτιωμένη προσφορά μόνο από τους Ιταλούς.

Τα περίπου 700 εκατ. ευρώ που προσέφεραν αντανακλούν φυσικά τις προοπτικές που βλέπουν στην ελληνική αγορά και τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ. Αποδόσεις από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (8,18% το WACC για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022), κι όλ’ αυτά σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα με ελλιπές δίκτυο φυσικού αερίου και πλειάδα έργων μπροστά.

Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, το γεγονός ότι για το 49% κατέθεσαν προσφορές τέσσερις κολοσσοί, σημαίνει σκληρή μάχη και όχι παιχνίδι για έναν ή δύο, όπως συνέβαινε παλαιότερα στις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις.

Επίσης, τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων funds είναι τέτοια, ώστε δικαιολογούνται υψηλές προσδοκίες, ενώ σε αντίθεση με παλαιότερες ιδιωτικοποιήσεις, όπου οι μνηστήρες ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία hedge funds, αυτή τη φορά οι ενδιαφερόμενοι για το ΔΕΔΔΗΕ, έχουν όλοι μακρά εμπειρία στην διαχείριση υποδομών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα