“Κλιματικό νόμο” κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

“Κλιματικό νόμο” κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ετοιμάζει το ΥΠΕΝ
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Eurokinissi

Τα τελευταία χρόνια, η μια μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες ψηφίζουν τους δικούς τους «κλιματικούς νόμους», προκειμένου να οργανώσουν την μετάβασή τους σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Στην ομάδα των ευρωπαικών χωρών που έχουν θεσπίσει ή δρομολογούν τον δικό τους “κλιματικό νόμο” με ακόμη πιο αυστηρές προβλέψεις για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, προετοιμάζεται να μπει μέσα στους επόμενους μήνες και η Ελλάδα.

Αρχές καλοκαιριού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει το σχετικό προσχέδιο που, αμέσως μετά, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Είχε προηγηθεί η προ ημερών συμφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ για τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα που θεωρείται «οδηγός» και για τα κράτη-μέλη.

Τα τελευταία χρόνια, η μια μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες ψηφίζουν τους δικούς τους «κλιματικούς νόμους», προκειμένου να οργανώσουν την μετάβασή τους σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Εξαίρεση αποτελούν πολλά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία που ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε αυτό το βήμα, παρ’ ότι θα συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου για το κλίμα.

Κυρίως όμως, ο «κλιματικός νόμος» θα συνδράμει στο να οργανωθούν καλύτερα τα όργανα του κράτους, τα υπουργεία, το Δημόσιο, οι ΟΤΑ, προκειμένου να ασκούν αρμοδιότητες και να υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους με ένα τρόπο συμβατό ως προς το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

Προφανώς από μόνο του το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) δεν αρκεί. Κρατική μηχανή, υπουργεία, Δήμοι, είτε δεν συντονίζονται, είτε απλώς δεν το υλοποιούν, παρ’ ότι αποτελεί από το 2019 ψηφισμένο νόμο του κράτους. Ενας νόμος για το κλίμα, θα θωρακίσει περαιτέρω την εφαρμογή του, όπως λένε πηγές του υπουργείου, δέσμευση που μένει φυσικά να φανεί και στην πράξη, καθώς ακόμη και δυτικοευρωπαικές χώρες που έχουν ψηφίσει παρόμοια θεσμικά πλαίσια δεν τα εφαρμόζουν όλες με την ίδια φιλοδοξία.

Στην πράξη, το νομοσχέδιο αφενός θα μοιράζει αρμοδιότητες, αφετέρου θα συστηματοποιεί την παρακολούθηση των επιδόσεων της χώρας. Θα ορίζει ποιος είναι ο επικεφαλής του όλου εγχειρήματος, καθώς επίσης και τον τρόπο συμμετοχής στην προσπάθεια άλλων εμπλεκομένων, εκτός από την κυβέρνηση. Τέτοιοι για παράδειγμα θα είναι οι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς που θα συμβουλεύουν την κυβέρνηση, ενώ σε αρκετές χώρες προβλέπεται και η συμμετοχή του κοινού στη διαμόρφωση των πολιτικών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα