Με αυξημένα δικαιώματα έρχονται οι Κινέζοι στον ΑΔΜΗΕ

Με αυξημένα δικαιώματα έρχονται οι Κινέζοι στον ΑΔΜΗΕ

Η State Grid αγόρασε το 24% του ΑΔΜΗΕ αλλά θεωρείται στρατηγικός μέτοχος και έχει ισχυρό λόγο για όλα τα σοβαρά θέματα, αλλά και στη σύνθεση της νέας διοίκησης του Διαχειριστή.

Κλυδωνισμούς αναμένεται να συναντήσει σήμερα στο Χρηματιστήριο η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ, καθώς είναι η πρώτη μέρα που η εταιρεία θα διαπραγματεύεται χωρίς να έχει στην ιδιοκτησία της τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος της απέφερε σημαντικά έσοδα κάθε χρόνο.

Από την άλλη για τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ ξημερώνει μια άλλη, εντελώς διαφορετική ημέρα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσχισης από τη ΔΕΗ και την είσοδο με 24% της κινεζικής State Grid.

Όπως αποκαλύπτεται από το Σύμφωνο των Μετόχων, οι όροι του οποίου ξεδιπλώνονται στο ενημερωτικό της εισαγωγής στο χρηματιστήριο, οι κινέζοι αποκτούν αυξημένα δικαιώματα στη διοίκηση, έχουν δικαίωμα να μπλοκάρουν αποφάσεις για μια σειρά από μείζονα ζητήματα ενώ ταυτόχρονα σε περίπτωση που αποφασιστεί περαιτέρω ιδιωτικοποίηση θα έχουν το δικαίωμα πρώτης προτίμησης.

Σε ό,τι αφορά τα διοικητικά, η συμφωνία προβλέπει ότι το ΔΣ θα αποτελείται από 9 μέλη εκ των οποίων 3 θα υποδεικνύονται από την State Grid.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος διορίζεται με έγγραφη συγκατάθεση της State Grid. Σε περίπτωση διαφωνίας ο ΑΔΜΗΕ υποδεικνύει 3 επιπλέον υποψηφίους στη State Grid προκειμένου να επιλέξει τον έναν σε 7 ημέρες. Διαφορετικά ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε μειοδοτικό διαγωνισμό διάρκειας το πολύ επτά ημερών για το διορισμό Ειδικού Συμβούλου Προσλήψεων για το σκοπό αυτό. Ο Ειδικός Σύμβουλος Προσλήψεων υποβάλλει στην Εταιρεία και την SGEL λίστα πέντε επιπλέον υποψηφίων και κάθε μία απορρίπτει από δύο υποψηφίους σε διαδοχικούς γύρους, μέχρι να απομείνει ένας, ο οποίος και διορίζεται Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

Σε περίπτωση που επιλεγεί  Διευθύνων Σύμβουλος χωρίς τη συνδρομή ειδικού συμβούλου προσλήψεων, ο αναπληρωτής διευθύνων και ο οικονομικός διευθυντής υποδεικνύονται από τη State Grid.

Η διαδικασία αυτή αποδεικνύει ότι ο λόγος και ο ρόλος των Κινέζων κάθε άλλο παρά παθητικός είναι.

Ας σημειωθεί ότι για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου η κυβέρνηση προορίζει τον κ. Μάνο Μανουσάκη, πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας όταν το χαρτοφυλάκιο κατείχε ο Γιώργος Σταθάκης.

Σε ό,τι αφορά την κινεζική εταιρεία και τα στελέχη που θα την εκπροσωπήσουν στο ΔΣ και τις θέσεις ευθύνης που της αναλογούν, εδώ έχει συντελεστεί μια μίνι αλλαγή σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Έτσι ενώ μέχρι πρόσφατα είχε καλλιεργηθεί από κάποιες πλευρές η αίσθηση ότι οι κινέζοι θα εκπροσωπούνται μέσω στελεχών των τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται, οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν πλέον για έλευση στελεχών της State Grid από την Κίνα που θα εγκατασταθούν στην εταιρεία και τα οποία θα εκπροσωπούν το στρατηγικό επενδυτή.

Ειδική συμφωνία στη λήψη αποφάσεων

Για τη λήψη αποφάσεων σε μια σειρά από ειδικά θέματα απαιτείται η ειδική συμφωνία τουλάχιστον ενός μέλους από το δημόσιο και ενός από τη State Grid. Ο μέτοχος του ΑΔΜΗΕ δεσμεύεται να εξασφαλίσει ότι θα έχει την έγγραφη συγκατάθεση της State Grid για σημαντικά θέματα. Συνεπώς οι Κινέζοι έχουν στην πραγματικότητα ένα είδος βέτο.

Τέλος η Συμφωνία Μετόχων ΑΔΜΗΕ προβλέπει απαγόρευση μεταβίβασης ή επιβάρυνσης μετοχών του ΑΔΜΗΕ, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση των λοιπών μετόχων του ΑΔΜΗΕ, για χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων μηνών. Περαιτέρω, προβλέπεται δικαίωμα πρώτης προσφοράς υπέρ των λοιπών μετόχων σε περίπτωση σκοπούμενης πώλησης μετοχών του ΑΔΜΗΕ, για χρονικό διάστημα τεσσάρων έως δέκα ετών.

SHARE:

24Media Network