Με ιταλική βοήθεια επιχειρείται να παραμείνει στο προσκήνιο ο αγωγός αερίου EastMed

Με ιταλική βοήθεια επιχειρείται να παραμείνει στο προσκήνιο ο αγωγός αερίου EastMed

Παρά το "άδειασμα" από τις ΗΠΑ, το σχέδιο έχει λάβει αξιοσημείωτη δυναμική μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την απόφαση της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί ταχέως από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Σε μία σημαντική κίνηση που προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις, η Ιταλική Βουλή ενέκρινε χθες, στα πλαίσια έκτακτης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ψήφισμα με το οποίο τάσσεται υπέρ της υλοποίησης του αγωγού EastMed.

Ειδικότερα, το ψήφισμα “δεσμεύει την Ιταλική Κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατηγική διαφοροποίησης των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω διπλωματικών επαφών, πρωτοβουλιών οικονομικής διπλωματίας και περαιτέρω σχεδιασμών διεθνών έργων υποδομής με εταίρους της περιοχής της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των επαφών με τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο EastMed προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι προϋποθέσεις για την επαναπροώθησή του”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα εξασφάλισε την καθολική υποστήριξη των πέντε σημαντικότερων πολιτικών κομμάτων της Ιταλίας (PD, LEGA, FI, FdL και M5S) συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (στο οποίο ανήκει ο υπουργός Εξωτερικών Ντι Μάγιο και ο πρώην πρωθυπουργός Κόντε) που στο παρελθόν υπήρξε ο μεγαλύτερος πολέμιος του αγωγού EastMed, κυρίως για μικροπολιτικούς λόγους στην περιοχή της Ν. Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόοδος του project μεταφοράς αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού EastMed δέχτηκε ισχυρό πλήγμα μετά το «περίφημο» αμερικανικό non paper που ουσιαστικά απέσυρε την υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ και σε πρόσφατη συνέντευξή της η υφυπουργός Εξωτερικών των Βικτόρια Νούλαντ επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον δεν ευνοεί την κατασκευή αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο, προκρίνοντας τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω LNG.

Παρόλα αυτά, το σχέδιο έχει λάβει αξιοσημείωτη δυναμική, ιδίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεξαρτηθεί ταχέως από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πλέον συνεχής προώθηση και από την Ιταλία, η οποία στο παρελθόν υπήρξε διστακτική, ενώ μετά την τριμερή της Ιερουσαλήμ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, η εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες υψηλού επιπέδου πηγές είναι ότι ο EastMed παραμένει «ολοζώντανος».

Πράγματι στην Ιερουσαλήμ συζητήθηκε και ο αγωγός EastMed για τον οποίο οι τρεις υπουργοί επανέλαβαν εκ νέου τη στήριξη τους και μάλιστα στη δυνατότητα μεταφοράς και υδρογόνου ώστε να έχει διάρκεια ζωής για περισσότερα χρόνια.

Παραμένει επιλέξιμος

Ταυτόχρονα το project έλαβε «ψήφο ανοχής» και από το Ευρωκοινοβούλιο. Η Ολομέλεια ψήφισε πριν λίγες μέρες νέους κανόνες για την επιλογή ενεργειακών έργων κατάλληλων για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στην ίδια ψηφοφορία όμως, διατήρησε τον χαρακτηρισμό του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ως Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη άρσης της ενεργειακής απομόνωσης Κύπρου και Μάλτας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Πράσινη Συμφωνία, όσα έργα βασίζονται στο φυσικό αέριο δεν θα είναι πλέον επιλέξιμα για χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, όμως μια προσωρινή παρέκκλιση θα επιτραπεί στην Κύπρο και τη Μάλτα, ώστε να διατηρήσουν ένα χρηματοδοτούμενο έργο φυσικού αερίου η καθεμία, το οποίο θα μπορέσει στη συνέχεια να αποτελέσει τη βάση για μετάβαση στο υδρογόνο. Κατ’ επέκταση, ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, συνεχίζει να θεωρείται ως επιλέξιμο έργο για την Κύπρο, με την στήριξη της ΕΕ. Τα έργα αυτά θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ με σκοπό τη σύνδεσή των δύο κρατών μελών με το ευρωπαϊκό δίκτυο και θα λειτουργούν υπό αυστηρούς όρους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα