Μειωμένα κατά 25% τα “ονομαστικά” τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι εταιρείες

Μειωμένα κατά 25% τα “ονομαστικά” τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι εταιρείες
Λογαριασμός ρεύματος eurokinissi

Σήμερα θα ανακοινωθούν από τον κ. Σκρέκα οι επιδοτήσεις Οκτωβρίου για τους καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η τελική λιανική τιμή θα παραμείνει περί τα 15 λεπτά την Κιλοβατώρα.

Στα 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα ανακοινώθηκε αργά χθες βράδυ το οικιακό τιμολόγιο Οκτωβρίου της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και στα 60,7 λεπτά για κατανάλωση άνω των 500 Κιλοβατωρών.

Οι υπόλοιποι ιδιώτες προμηθευτές ανακοίνωσαν επίσης τιμοκαταλόγους Οκτωβρίου στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα ή, σε κάποιες περιπτώσεις, ελάχιστα χαμηλότερα.

Οι τιμές αυτές είναι κατά 25% περίπου χαμηλότερες από εκείνες που είχαν ανακοινώσει οι εταιρείες για το μήνα Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δώσει επιδοτήσεις 1,9 δις. ευρώ για να περιοριστεί η λιανική τιμή περί τα 14-16 λεπτά την κιλοβατώρα.

Σήμερα θα ανακοινωθούν από τον κ. Σκρέκα οι επιδοτήσεις Οκτωβρίου για τους καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι οι λιανικές τιμές ρεύματος να παραμένουν περίπου σταθερές από μήνα σε μήνα, προσαρμόζοντας ανάλογα τις επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση στο ρεύμα θα είναι κάτι λιγότερο από 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το χαμηλό κλιμάκιο κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια κατανάλωσης με τις επιδοτήσεις να κλιμακώνονται. Στη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης που εκτιμάται ότι θα είναι έως 500 Κιλοβατώρες το μήνα, το ύψος της επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο. Στην ενδιάμεση (εκτιμάται στα επίπεδα έως 1000 κιλοβατώρες το μήνα) η ενίσχυση θα είναι λίγο χαμηλότερη και στο κλιμάκιο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση η επιχορήγηση θα είναι η μικρότερη.

Όσοι είναι στα κλιμάκια των υψηλών καταναλώσεων εφόσον μειώνουν τη χρήση ρεύματος κατά 15% σε σχέση με πέρυσι θα ανεβαίνουν στο αμέσως επόμενο υψηλότερο ποσό επιδότησης.

Χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το ύψος της επιδότησης ανά κλιμάκιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κανόνας με τον οποίο θα υπολογιστεί, είναι να φτάσει, μετά την επιδότηση, στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα το τελικό κόστος για τον καταναλωτή που είναι στο βασικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και έχει κατανάλωση στο χαμηλό κλιμάκιο (έως 500 κιλοβατώρες το μήνα).

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο Υπουργείο Οικονομικών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα που θα απαιτηθεί να δοθούν από τον προϋπολογισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι σημαντικά λιγότερα από εκείνα που δόθηκαν τον Αύγουστο και -κυρίως- το Σεπτέμβριο. Πρώτον επειδή οι συνολικές καταναλώσεις θα είναι μικρότερες, δεύτερον επειδή οι τιμές των προμηθευτών είναι επίσης χαμηλότερες.

Το «δίχτυ προστασίας» στο αέριο

Στην περίπτωση του αερίου, στόχος είναι να αποκλιμακωθεί δραστικά η τιμή στον τελικό καταναλωτή, από τα επίπεδα των 24 λεπτών του ευρώ που εκτιμάται ότι θα στοίχιζε κάθε θερμική κιλοβατώρα, στην περίπτωση που δεν υπήρχε καθόλου επιδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 10-12 λεπτά του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα, με κύριο «όχημα» την παροχή οριζόντιας έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε όλους τους καταναλωτές (ανεξαρτήτως προμηθευτή).

Επομένως, το κόστος κατανάλωσης αερίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12 με 14 λεπτών του ευρώ. Η τιμή αυτή είναι μεν αισθητά αυξημένη από το κόστος που έχει το καύσιμο πέρυσι τον Οκτώβριο (7,5 λεπτά), ωστόσο με την ενίσχυση απορροφάται ένα σημαντικό ποσοστό της ανατίμησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα