Μέσα από διαγωνισμούς η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών

Μέσα από διαγωνισμούς η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών

Με βάση το νέο νόμο για τις ΑΠΕ, αλλά και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, θα πρέπει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να παρουσιάσει και να κοινοποιήσει στην Κομισιόν χρονοδιάγραμμα των διαγωνιστικών διαδικασιών για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ

Το αρχικό πλάνο έχει πάει προς τα πίσω, ωστόσο η  βασική στόχευση παραμένει. Μετά την επίσημη έγκριση του νόμου από την Κομισιόν, το στοιχείο που θεωρείται απαραίτητο είναι η επιτυχής πραγματοποίηση του πρώτου πιλοτικού διαγωνισμού για τα φωτοβολταϊκά (έχει προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου). Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από τον πιλοτικό διαγωνισμό θα αξιοποιηθούν ώστε στη συνέχεια να καταρτίσει η ΡΑΕ την πρόταση της χώρας για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλάνο των διαγωνισμών δεν θα αφορά τα μικρά υδροηλεκτρικά, καθώς εκτιμάται ότι δεν μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρξει ανταγωνιστική διεκδίκηση μέσω δημοπρασίας. Ως ειδικές κατηγορίες θα αντιμετωπιστούν επίσης οι επενδύσεις που έχουν κατά το παρελθόν ενταχθεί στα έργα fast track, τα υβριδικά έργα, καθώς και τα μεγάλα projects που πάνε «πακέτο» με δίκτυο ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ο τομέας πάντως που αναμένει την ταχεία εξέλιξη των πραγμάτων, δεδομένου ότι σε αυτόν υπάρχουν πολλά ώριμα, αδειοδοτημένα έργα που περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να προχωρήσουν, είναι εκείνος των αιολικών

Το πρώτο που περιμένουν οι μεγάλες και μικρές (ελληνικές κατά βάση) εταιρείες του χώρου, είναι  η υπογραφή άμεσα των Υπουργικών Αποφάσεων με τις οποίες θα καθορίζονται οι φόρμες των Συμβάσεων που απαιτούνται με τον ΛΑΓΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ (Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης και Σύμβαση Συμμετοχής στον ΗΕΠ). Στη συνέχεια οι επενδυτές που έχουν ήδη υπογράψει Συμβάσεις Σύνδεσης θα υπογράψουν και τις νέες Συμβάσεις ώστε να κατοχυρώσουν το feed in premium και να αρχίσουν από την επόμενη χρονιά να κατασκευάζουν τα έργα τους. Η διαδικασία αυτή (έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων και υπογραφή Συμβάσεων) πρέπει υποχρεωτικά να γίνει μέσα στον εναπομείναντα ενάμιση μήνα του 2016.

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς οι επενδυτές δεν «φοβούνται» τους διαγωνισμούς, αλλά το χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνει ο πρώτος, έστω, διαγωνισμός. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι φορείς των ΑΠΕ έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ να υποβάλλει προς την Ε.Ε. αίτημα παράτασης στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την στήριξη των ΑΠΕ, τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο.

SHARE:

24Media Network