Μικρή μείωση στα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο

Μικρή μείωση στα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος για το Δεκέμβριο
Λογαριασμός ΔΕΗ eurokinissi

Μικρή είναι η αποκλιμάκωση που καταγράφεται στους τιμοκαταλόγους που ανακοίνωσαν οι εταιρείες ρεύματος για το Δεκέμβριο, παρά τη μείωση στις διεθνείς τιμές αερίου.

Ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής (20/11) η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι ρεύματος για τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η νέα χρέωση της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 38 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα κατανάλωσης) και στα 39,2 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον μήνα Νοέμβριο ήταν 39,7 λεπτά του ευρώ για την 1η κλίμακα κατανάλωσης και 40,9 λεπτά του ευρώ για την 2η κλίμακα κατανάλωσης.

Αυτό σημαίνει ότι, με βάση την κυβερνητική πολιτική, σύμφωνα με την οποία δίνεται επιδότηση τέτοια που να καταλήγει το οικιακό τιμολόγιο στα 15-16 λεπτά την κιλοβατώρα, θα χρειαστεί και αυτόν τον μήνα να δοθούν επιδοτήσεις αντίστοιχες με το Νοέμβριο, όταν δόθηκαν 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις αρχικές καταναλώσεις.

Το συνολικό ποσό που είχε δοθεί το Νοέμβριο για τις οικιακές καταναλώσεις ήταν 270 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό πακέτο κρατικής στήριξης ανήλθε για το Νοέμβριο στα 430 εκατ. ευρώ, τα οποία δίνονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειάζεται να δώσει βοήθεια ο κρατικός προϋπολογισμός.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που προέρχονται από το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και διατίθενται για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, σημειώνουν τεράστια «βουτιά» το τελευταίο διάστημα, λόγω ακριβώς της μείωσης στην τιμή του αερίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και επικαιροποιεί καθημερινά, για το διάστημα 1 έως 19 Νοεμβρίου το πλαφόν που βάζει ο μηχανισμός ανάκτησης μέρους εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών έδωσε στο ΤΕΜ μόλις 100,6 εκ. ευρώ. Τον Αύγουστο, τον μήνα με τα υψηλότερα έσοδα που ανακτήθηκαν από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΠΕ, φυσικό αέριο, λιγνίτης και υδροηλεκτρικά) είχαν εκτοξευτεί στα 878,3 εκ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά που έχει αναρτήσει η ΡΑΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση από τις 8 Ιουλίου όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο μηχανισμός ανάκτησης μέρους εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών (πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά) μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου οι πόροι που τράβηξε το ΤΕΜ και πάνε για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος ήταν στα 2,423 δις. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα