Ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει νέα ηλεκτρική διασύνδεση με Βουλγαρία και Τουρκία

Ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει νέα ηλεκτρική διασύνδεση με Βουλγαρία και Τουρκία
ΑΔΜΗΕ Eurokinissi

Νωρίτερα από τον προγραμματισμό θα παραδοθεί το δεύτερο καλώδιο που θα συνδέει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρα μας με τη Βουλγαρία, ενώ βρίσκεται υπό μελέτη η προοπτική νέας διασύνδεσης με Τουρκία.

Εντός του 2022 αναμένεται να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σύστημα η νέα διασυνδετική γραμμή 400 kV Ελλάδας – Βουλγαρίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ, μερικούς μήνες νωρίτερα, δηλαδή, από την αρχικά προβλεπόμενη ένταξη στις αρχές του 2023.

Ως γνωστό, το έργο αφορά στην υλοποίηση δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταξύ των συστημάτων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που θα πραγματοποιηθεί με εναέρια διασυνδετική γραμμή μεταξύ του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Ν. Σάντας και του σταθμού Maritsa East 1 της γειτονικής χώρας.

Η γραμμή θα διαθέτει ονομαστική μεταφορική ικανότητα 2000 MVA και θα έχει συνολικό μήκος 151 χιλιόμετρα περίπου, από τα οποία 30 χιλιόμετρα περίπου ανήκουν στην ελληνική επικράτεια και περίπου 121 km στη βουλγαρική.

Σε συνδυασμό με την επιπρόσθετη ενίσχυση της σύνδεσης του ΚΥΤ Ν. Σάντας με το σύστημα 400 kV, η νέα γραμμή θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του ελληνικού συστήματος στο ανατολικό σύνορο, περιοχή στην οποία το Σύστημα των 400 kV είναι αραιό και η σύνδεση με το μεγάλης έκτασης σύστημα της Τουρκίας είναι σχετικά ασθενής.

Παράλληλα, παραμένει υπό μελέτη η προοπτική της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας.

Οι μελέτες στις οποίες έχει προχωρήσει η κοινή ομάδα εργασίας που έχουν συστήσει οι Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας (ΑΔΜΗΕ, ESO-EAD και TEIAS, αντίστοιχα) έχουν δείξει τη δυνατότητα πρότασης μελλοντικών διασυνδετήριων γραμμών ανάμεσα στο ευρωπαϊκό και το τουρκικό σύστημα, οι οποίες θα είναι δυνατό να συμβάλλουν στην ενίσχυση των συστημάτων στα σύνορα μεταξύ των τριών χωρών.

Με την υλοποίηση των νέων διασυνδετικών γραμμών ανάμεσα στα συστήματα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, θα αυξηθεί η μεταφορική ικανότητα μεταξύ των συστημάτων στην περιοχή της Νότιας Βαλκανικής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα