Πετρέλαιο: Άλμα καταγράφουν οι τιμές του αργού

Εξόρυξη πετρελαίου στο Τέξας (AP Photo/Eric Gay)
Εξόρυξη πετρελαίου στο Τέξας (AP Photo/Eric Gay) AP

Η σταδιακή άρση των μέτρων σε Ασία και Ευρώπη βοήθησαν τους δείκτες του πετρελαίου. Οι τιμές του αργού υπέστησαν άνευ προηγουμένου απώλειες τον Απρίλιο και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι βραδεία.

Ισχυρή άνοδο σημείωσαν την Τρίτη 5/5 οι τιμές του πετρελαίου χάρη στις ελπίδες για ανάκαμψη στη κίνηση των οχημάτων και τη ζήτηση για καύσιμα καθώς κάποιες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες καθώς και ορισμένες αμερικανικές πολιτείες άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άνοδο 9,6% στα 22,34 δολάρια το βαρέλι στις 13.00 ώρα Ελλάδας. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια καταγράφουν άνοδο τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. Τα futures για το πετρέλαιο Brent σημείωσαν νωρίτερα άνοδο 7,4% στα 29,22 δολάρια.

ADVERTISING

Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Νιγηρία και η Ινδία καθώς και αμερικανικές πολιτείες όπως το Οχάιο άρχισαν να επιτρέπουν τη σταδιακή επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά τους και άνοιξαν εργοτάξια, πάρκα και βιβλιοθήκες. Η κίνηση των οχημάτων στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανόμενων των περιοχών που δεν έχουν χαλαρώσει ακόμα τα μέτρα περιορισμού, έχει ανακάμψει, σύμφωνα με έκθεση αναλυτών της RBC Capital Markets. Η ελβετική τράπεζα UBS εκτιμά ότι η χαλάρωση των μέτρων θα βοηθήσει να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά πετρελαίου το τρίτο τρίμηνο ενώ προβλέπει ακόμα και ανεπαρκή προσφορά για το τέταρτο τρίμηνο, αναμένοντας ότι στα τέλη του 2020 η τιμή του μπρεντ θα ανακάμψει στα 43 δολάρια το βαρέλι και έως τα μέσα του 2021 στα 55 δολάρια το βαρέλι. Η Morgan Stanley ανέφερε ότι η υπερπροσφορά στις παγκόσμιες αγορές έχει πιθανόν φθάσει ήδη στο αποκορύφωμά της και ότι η κρίση σε ό,τι αφορά τις αποθηκευτικές μονάδες αποκλιμακώνεται.

Σε κάθε περίπτωση η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και οι τιμές του αργού υπέστησαν άνευ προηγουμένου απώλειες τον Απρίλιο και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι βραδεία καθώς η αεροπορική κίνηση δεν εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί σύντομα. Ο διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής Qantas Airways Άλαν Τζόις δήλωσε ότι «η διεθνής ζήτηση για ταξίδια θα χρειαστεί χρόνια για να επανέλθει σε αυτό που ήταν».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πετρέλαιο Θέρμανσης, Κορονοϊός, άρση μέτρων

24Media Network