Στα απλώς… ακριβά επίπεδα επανέρχονται τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος τον Φεβρουάριο

Στα απλώς… ακριβά επίπεδα επανέρχονται τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος τον Φεβρουάριο
Λογαριασμοί ρεύματος Eurokinissi

Σε τιμές περί τα 25 λεπτά την κιλοβατώρα, σε διπλάσια δηλαδή επίπεδα από εκείνα πριν την κρίση, ωστόσο κατά πολύ χαμηλότερα από ότι τους τελευταίους μήνες, καταλήγουν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος.

Η μεγάλη πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που ξεκίνησε μπαίνοντας στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και η συνεχιζόμενη υποχώρηση του φυσικού αερίου TTF δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διαμόρφωση φθηνότερων λογαριασμών ρεύματος.

Και το πρώτο δείγμα θα είναι οι χρεώσεις για τις καταναλώσεις του Φεβρουαρίου. Οι πάροχοι θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις των τιμοκαταλόγων τους σήμερα, Παρασκευή (20/1).

Είναι ενδεικτικό ότι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά επόμενης ημέρας έκανε την Πέμπτη και νέο ιστορικό χαμηλό. Βρέθηκε στα 58,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν λίγες μέρες πριν ήταν στα 204,40 ευρώ. Για σήμερα βέβαια ανέβηκε κατά 117% με τιμή στα 127,28 ευρώ ανα μεγαβατώρα Να σημειωθεί βέβαια ότι οι πάροχοι για τη διαμόρφωση των τιμοκαταλόγων τους συνυπολογίζουν τη χονδρεμπορική τιμή περισσότερων ημερών.

Πάντως και ο Ιανουάριος μέχρι τώρα κινείται πτωτικά έναντι του Δεκεμβρίου.

Το φυσικό αέριο TTF, επίσης κινείται τις τελευταίες εβδομάδες στα επίπεδα των 55 με 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έχοντας σημειώσει μεγάλη βουτιά από τα επίπεδα των 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του Δεκεμβρίου.

Οι προαναφερόμενες συνθήκες οδηγούν τους παρόχους στην εφαρμογή μία ηπιότερης τιμολογιακής πολιτικής σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι ιδιώτες πάροχοι αναμένεται να κινηθούν σε ένα εύρος ανταγωνιστικών χρεώσεων από 20 έως και 25 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτά αναμένεται να είναι και τα χαμηλότερα τιμολόγια της αγοράς.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα, θα είναι ψηλότερα, αλλά παρόλα αυτά σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα του Ιανουαρίου. Πάντως οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της θα είναι κλειδί και για τις επιδοτήσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κινείται πάντα με γνώμονα τους τιμοκαταλόγους της δημόσιας εταιρεία και το ύψος των επιχορηγήσεων διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η τελική τιμή να είναι στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι εκτιμήσεις θέλουν τις τελικές χρεώσεις κάποιων ανεξάρτητων προμηθευτών ρεύματος (μετά δηλαδή την επιδότηση) να πέφτουν ακόμα και κάτω από 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα