Στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις το βάρος της έκθεσης της Κομισιόν

Στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις το βάρος της έκθεσης της Κομισιόν
Βρυξέλλες shutterstock

Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, αναφορά γίνεται στην πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Επιτροπή για την άρση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις και τα «πακέτα» λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ προς την εγχώρια αγορά ενέργειας αποτελούν τα δύο βασικά σημεία ενεργειακού ενδιαφέροντος στην 11η Έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών «assets», αρχικά εκφράζεται ικανοποίηση για την εξέλιξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Για την «εκκρεμότητα» της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η έκθεση της Κομισιόν καταγράφει την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να αναβάλει την φάση των δεσμευτικών προσφορών τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, δεδομένων των ανοικτών ζητημάτων που υπάρχουν και επηρεάζουν την διαμόρφωση του τελικού τιμήματος που θα υποβληθεί.

Μείζον «αγκάθι» αποτελεί η δικαστική διένεξη της εταιρείας με την ELFE, για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων. Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συνεκδικαστούν στο Εφετείο Αθηνών οι εφέσεις που έχουν υποβάλει και οι δύο πλευρές έναντι της πρωτόδικης απόφασης.

Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας: Με βάση το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι αρχές προετοιμάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο, όπου θα γίνεται πρόβλεψη και για τις ταρίφες. Τα παραπάνω επιδιώκεται να ολοκληρωθούν πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις της Επιτροπής, και εδώ υπογραμμίζεται πως «μερικές συναλλαγές έπρεπε να καθυστερήσουν λόγω της σημαντικής πτώσης στην κεφαλαιακή αξία των περιουσιακών στοιχείων ή λόγω της επίδρασης της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, αναφορά γίνεται στην πρόσφατη (10 Σεπτεμβρίου) συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Επιτροπή για την άρση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη, που ενεργοποιήθηκε μέσω της πώλησης του πρώτου «πακέτου» λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας της Λειψίας (EEX) την προηγούμενη Παρασκευή. Οι προβλέψεις της συμφωνίας θα ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία με σχετική ρύθμιση που αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Τέλος, το πρώτο «ορόσημο» προσδιορίζεται για τις 28 Σεπτεμβρίου, μιας και ως το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διάθεση από τη ΔΕΗ των «πακέτων» λιγνιτικής ενέργειας, που πρόκειται να παραδοθούν εντός του τελευταίου τριμήνου του 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα