Τιμολόγια Ρεύματος: Δεν δίνει παράταση το ΥΠΕΝ στο “πάγωμα” της ρήτρας αναπροσαρμογής

Τιμολόγια Ρεύματος: Δεν δίνει παράταση το ΥΠΕΝ στο “πάγωμα” της ρήτρας αναπροσαρμογής
Θεόδωρος Σκυλακάκης Eurokinissi

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΥΠΕΝ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα αναμένεται να δοθεί «σήμα» για το γεγονός ότι την 1η Οκτωβρίου θα γραφτούν οι τίτλοι τέλους στα έκτακτα μέτρα.

Στην απόφαση να μην υπάρξει παράταση στις έκτακτες παρεμβάσεις στη λιανική και τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έχει καταλήξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η επιστροφή στην «κανονικότητα» από την 1η Οκτωβρίου, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθετική διάταξη, η οποία προβλέπει τη λήξη των μέτρων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΥΠΕΝ, που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί, με τις δηλώσεις αναμένεται να δοθεί «σήμα» για το γεγονός ότι την 1η Οκτωβρίου θα γραφτούν οι «τίτλοι τέλους» στο δίχτυ προστασίας που τέθηκε σε εφαρμογή από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Από την άλλη πλευρά, από το υπουργείο φαίνεται πως εισακούστηκαν τα επιχειρήματα των προμηθευτών, για το γεγονός ότι η κατάργηση την 1η Οκτωβρίου των έκτακτων τιμολογίων στη λιανική (που ισχύουν από τον Αύγουστο) θα παρείχε μικρό χρονικό διάστημα, για την ενημέρωση των καταναλωτών. Έτσι, πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα καθορίζει ένα πλαίσιο μετάβασης στο «παλιό» καθεστώς της λιανικής και το «ξεπάγωμα» των ρητρών αναπροσαρμογής.

Βασικός πυλώνας αυτού του πλαισίου αποτελεί η δημιουργία από τις εταιρείες μεταβατικών τιμολογίων. Σημαντικό είναι επίσης ότι με τη ρύθμιση θα μειωθεί ο χρόνος προγνωστοποίησης των καταναλωτών, στις 30 ημέρες από τις 60 ημέρες που ισχύει τώρα. Κάτι που σημαίνει πως οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τις επικείμενες αλλαγές έως τις 31 Αυγούστου – και όχι μέχρι τις 31 Ιουλίου, όπως προβλέπει τώρα ο Κώδικας Προμήθειας.

Όσον αφορά τα μεταβατικά προϊόντα, πρόκειται ουσιαστικά για το σχέδιο που επεξεργαζόταν το ΥΠΕΝ το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το οποίο οι προμηθευτές θα δημιουργήσουν ένα τιμολόγιο κατηγορίας Β (ex-ante), βάσει της ταξινόμησης των συμβάσεων λιανικής από τη ΡΑΑΕΥ. Επομένως, θα πρόκειται για προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα, δηλαδή για προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh), η οποία δημοσιοποιείται πριν την έναρξη του μήνα στον οποίο αυτή αφορά.

Παράλληλα με αυτά τα τιμολόγια «γέφυρα», οι πάροχοι θα λανσάρουν την 1η Οκτωβρίου και προϊόντα από τις υπόλοιπες κατηγορίες τιμολογίων που θέλουν να διαθέσουν στην αγορά, με την άρση των έκτακτων μέτρων. Έτσι, για παράδειγμα, στο χαρτοφυλάκιό τους θα υπάρχουν και προϊόντα με τις «κλασικές» ρήτρες αναπροσαρμογής, δηλαδή ex-post τιμολόγια.

Στα μεταβατικά ex-ante τιμολόγια θα «περάσουν» οι εταιρείες τους πελάτες τους που δεν καλύπτονται αυτή τη στιγμή με συμβάσεις και οι οποίοι δεν θα επιλέξουν εγκαίρως κάποιο από τα υπόλοιπα προϊόντα που θα λανσάρει ο προμηθευτής τους, υπογράφοντας επομένως νέο συμβόλαιο. Το ίδιο θα ισχύσει και για καταναλωτές που οι προμηθευτές τους έχουν «μεταφέρει» σε προσωρινά προϊόντα (τιμολόγια μετάπτωσης) για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα