Τρεις αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να τινάξουν στον αέρα το ηλεκτρικό σύστημα τον φετινό χειμώνα

Τρεις αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να τινάξουν στον αέρα το ηλεκτρικό σύστημα τον φετινό χειμώνα
Στύλος παροχής ρεύματος INTIME

Σύσκεψη για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, κυρίως σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και το αέριο, πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ένας είναι ο φόβος των αρμοδίων για την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στον δύσκολο φετινό χειμώνα. Μια τυχόν “τέλεια καταιγίδα”. Αν δεν συμβεί ο απόλυτος συγχρονισμός αρνητικών εξελίξεων, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, παρότι απαιτείται επαγρύπνηση. Την εικόνα αυτή μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, ενόψει της σύσκεψης για την ενεργειακή επάρκεια που έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Κώστας Σκρέκας, με τη συμμετοχή των διαχειριστών (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ) της ΡΑΕ, της ΔΕΗ κ.λπ.

Με τον όρο “τέλεια καταιγίδα” υπονοείται το να βιώσουμε πολλά δυσμενή γεγονότα μαζί. Δηλαδή έναν εξαιρετικά βαρύ χειμώνα που θα εκτινάξει τη ζήτηση, σε συνδυασμό με προβλήματα στις μονάδες λιγνίτη, αβέβαιη συμμετοχή των ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών, μικρή ευχέρεια σε εισαγωγές και ενώ τα υδροηλεκτρικά θα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Η αλήθεια είναι ότι τα δεδομένα δεν προσφέρονται για εφησυχασμό. Στο πρώτο και κύριο ερώτημα, κατά πόσο υπάρχει επάρκεια σε φυσικό αέριο, η απάντηση είναι ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν αναμένεται να συναντήσουν κάποιο πρόβλημα, καθώς οι εισαγωγές αερίου είναι ικανοποιητικές. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αυτές γίνονται ολοένα και πολύ ακριβές. Προϋπόθεση για να πάνε όλα καλά, η χώρα να συνεχίσει να προμηθεύεται ομαλά από τα βόρεια σημεία εισόδου του συστήματος (μέσω αγωγών) και να πραγματοποιείται ένας σωστός προγραμματισμός αφίξεων φορτίων LNG.

Ο λιγνίτης

Όσον αφορά τις μονάδες λιγνίτη, δουλεύουν με τα γνωστά προβλήματα. Στο ακραίο σενάριο ζήτησης, θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα όλες διαθέσιμες όχι μόνο από πλευράς συντήρησης και βλαβών αλλά και διαθεσιμότητας καυσίμου. Ταινιόδρομοι, εκσκαφείς και άλλα μηχανήματα της ΔΕΗ, που είχαν παροπλιστεί εδώ και μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, έχουν επισκευαστεί και έχουν βάλει μπροστά για την επαναλειτουργία των ορυχείων.

Σε κάθε όμως περίπτωση τα προγράμματα συντήρησης δεν είναι τόσο εκτεταμένα όσο στο παρελθόν. Λογικό, όταν ο τελευταίος υφιστάμενος σταθμός πρόκειται να «σβήσει» στα τέλη του 2023. Τη περίοδο μάλιστα του καλοκαιρινού καύσωνα ο προγραμματισμός της ΔΕΗ ανατράπηκε, καθώς για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης σε ρεύμα, χρειάστηκε να καταναλωθούν μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμου από όσες σχεδιάζονταν. Αυτός είναι και ο λόγος που από τον Σεπτέμβριο και μετά η λειτουργία των μονάδων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Στόχος, να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν επαρκείς ποσότητες καυσίμου (και οι μονάδες θα είναι διαθέσιμες για αυξημένη παραγωγή) όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα αυξηθεί ξανά η ζήτηση.

Τρεις αστάθμητοι παράγοντες

Οι τρεις αστάθμητοι παράγοντες στην μάχη για ενεργειακή επάρκεια λέγονται Υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, εισαγωγές. Οι δύο πρώτοι συναρτώνται με τον καιρό που θα κάνει. Ειδικά τα νερά εξακολουθούν να παραμένουν περιορισμένα, με τη πλήρωση των ταμιευτήρων σε χαμηλά επίπεδα.

Ο τρίτος παράγοντας συναρτάται από το πως θα εξελιχθούν οι χονδρεμπορικές τιμές στη χώρα μας σε σχέση με εκείνες στις γειτονικές αγορές. Αν είμαστε ακριβοί θα έχουμε εισαγωγές. Αν είμαστε όμως φθηνοί θα έχουμε εξαγωγές.

Σημειωτέον ότι τον Οκτώβριο ο ΑΔΜΗΕ είχε κληθεί να υποβάλει στην ΡΑΕ μελέτη για την επάρκεια του συστήματος. Σε αυτήν υπολογίζονταν ότι το μέγιστο φορτίο θα φτάσει σε 8,8-9,5 GW κατά τους τρεις δύσκολους μήνες, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Πηγές τροφοδοσίας, το φυσικό αέριο, οι λιγνίτες, οι ΑΠΕ, τα νερά και το διασυνοριακό εμπόριο.

Η μελέτη επισήμαινε ως προϋπόθεση για να καλυφθεί η ζήτηση, να είναι διαθέσιμες όλες οι θερμικές μονάδες με τη μέγιστη ισχύ τους στο κρίσιμο διάστημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα