Ανακαλύφθηκε νέο μέρος στο σώμα μας

Ανακαλύφθηκε νέο μέρος στο σώμα μας
Ανθρώπινο κρανίο iStock

Πού βρίσκεται το νέο μέρος που ανακάλυψαν επιστήμονες στο ανθρώπινο σώμα. Ο ρόλος και η σημασία του.

Σε ενημέρωση των εγχειριδίων ανατομίας πρέπει να προχωρήσουν οι ειδικοί καθώς ανακαλύφθηκε ένα νέο μέρος του ανθρώπινου σώματος. Πρόκειται για ένα μυικό στρώμα στην κάτω γνάθο, το οποίο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη μάσηση και περιγράφηκε από επιστήμονες για πρώτη φορά στο περιοδικό Annals of Anatomy.

Ευρισκόμενος βαθιά στον μασητήρα – τον πιο εμφανή από τους μυς της γνάθου – ο νέος μυς βρίσκεται ανάμεσα στο πίσω μέρος των ζυγωματικών και την κάτω γνάθο.

Μπορείτε να νιώσετε τον μασητήρα μυ τοποθετώντας τα δάχτυλά σας στο πίσω μέρος των μάγουλων σας ενώ μασάτε. Θεωρείτο ότι αποτελείτο από δύο μόνο στρώματα: ένα βαθύ και ένα επιφανειακό. Ωστόσο, ορισμένα κείμενα είχαν αναφερθεί σε ένα μυστηριώδες υπερ-βαθύ τρίτο στρώμα.

“Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αντιφατικές περιγραφές, θέλαμε να εξετάσουμε ξανά τη δομή του μασητήρα μυός διεξοδικά”, δήλωσε ο καθηγητής Jens Christoph Türp, από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Οδοντιατρικής της Βασιλείας.

Πρόκειται για αυτό το τρίτο στρώμα που η ομάδα, με επικεφαλής τον Türp και την Dr Szilvia Mezey από το Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, ανακάλυψε τελικά.

“Αυτό το βαθύ τμήμα του μασητήρα μυός διακρίνεται σαφώς από τα δύο άλλα στρώματα όσον αφορά την πορεία και τη λειτουργία του”, είπε η Mezey.

Το νέο μέρος του σώματος που ανακαλύφθηκε Jens. C. Türp/University of Basel

 

Το νέο στρώμα εμπλέκεται στη σταθεροποίηση της κάτω γνάθου, πρόσθεσε η Mezey, έχοντας μελετήσει τη διάταξη των μυϊκών ινών του. Πιστεύει επίσης ότι είναι το μόνο μέρος του μασητήρα που τραβάει την κάτω γνάθο προς τα πίσω.

Η ομάδα διέλυσε 12 κεφάλια που διατηρήθηκαν σε φορμαλδεΰδη και εξέτασε αξονικές τομογραφίες 16 “φρέσκων” πτωμάτων, συν μια σάρωση μαγνητικής τομογραφίας από ζωντανό άτομο για να προσδιορίσει τη θέση και την πιθανή λειτουργία του νέου μυϊκού στρώματος.

Φυσικά, ένα νέο μέρος του σώματος χρειάζεται ένα νέο όνομα. Στην εργασία της, η ομάδα προτείνει να ονομάζεται Musculus masseter pars coronidea – που σημαίνει κορονοειδές τμήμα του μασητήρα – καθώς προσκολλάται στο μυϊκό (στεφανιαίο) τμήμα της κάτω γνάθου.

Το εύρημα δεν είναι μόνο ανατομικά σημαντικό, συμπεραίνουν οι συγγραφείς, αλλά θα μπορούσε να είναι και κλινικά. Η ακριβής γνώση του μασητήρα μυός θα βελτιώσει τη χειρουργική επέμβαση και τις θεραπείες της κάτω γνάθου.

“Παρόλο που θεωρείται γενικά ότι η ανατομική έρευνα τα τελευταία 100 χρόνια δεν έχει αφήσει κανένα ίχνος, το εύρημά μας μοιάζει λίγο με τους ζωολόγους που ανακαλύπτουν ένα νέο είδος σπονδυλωτών”, είπε ο Türp.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα