Χιμπατζήδες περιποιούνται ο ένας τα τραύματα του άλλου και διαψεύδουν την επιστήμη

Χιμπατζήδες περιποιούνται ο ένας τα τραύματα του άλλου και διαψεύδουν την επιστήμη
Θηλυκός χιμπατζής ονόματι Ρόξι περιποιείται την πληγή που έχει σε πρόσωπο αρσενικός χιμπατζής, ονόματι Θία. Tobias Deschner

Το ζήτημα ικανότητας προκοινωνικών συμπεριφορών και ενσυναίσθησης χιμπατζήδων τέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, με έρευνα να δείχνει ότι "νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, κάτι που δεν πιστεύαμε πως ισχύει σε πρωτεύοντα θηλαστικά, πέραν του ανθρώπου".

Η Αλεσάντρα Μασάρο είναι εξελικτική βιολόγος, που ασχολείται με τη συμπεριφορά και τη διατήρηση των πρωτευόντων θηλαστικών. Το Νοέμβριο του 2019 και ενώ έκανε τη δουλειά της (παρατηρούσε κοινότητα χιμπατζήδων στο Εθνικό Πάρκο Loango στη Γκαμπόν, ως μέλος της εθελοντικής της υπηρεσίας στο Ozouga Chimpanzee Project), είδε έναν χιμπατζή, ονόματι Σούζι να επιθεωρεί μια πληγή που είχε στο πόδι του ο γιος της, Σιά.

Ξαφνικά, έπιασε ένα έντομο από ένα κοντινό φύλλο, το έβαλε στο στόμα της για λίγο και μετά το ακούμπησε στην πληγή του παιδιού της. Κατέγραψε την στιγμή σε βίντεο και την έστειλε σε δυο επιστήμονες: τον πρωτευματολόγο Τομπάιας Ντέσνερ και την γνωστική βιολόγο, Σιμόνε Πίκα.

Οι δυο τους συνεργάστηκαν για να ερευνήσουν την ικανότητα για προκοινωνικές συμπεριφορές και ενσυναίσθηση των χιμπατζήδων, ζήτημα που απασχολεί έντονα επί χρόνια τους επιστήμονες. Για τους επόμενους 15 μήνες, οι δυο ερευνητές αναζήτησαν και άλλα παραδείγματα συμπεριφοράς θεραπείας πληγών. Συνολικά, κατέγραψαν 76 και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στο Current Biology.

Ήταν ήδη γνωστό πως τα πρωτεύοντα θηλαστικά, πλην του ανθρώπου αυτοθεραπεύονται, συνήθως με την κατάποση φυτών ή άλλων ουσιών που ελέγχουν τα εντερικά παράσιτα. Υπήρξαν και αναφορές εφαρμογής άλλων φύλλων ή υλικών, στις πληγές τους.

Η αυτο-εφαρμογή των εντόμων σε τραύμα χιμπατζή παρατηρήθηκε επίσης σε αυτή τη νέα μελέτη. Στις 26 Νοεμβρίου του 2019, ένας ενήλικος αρσενικός χιμπατζής, ονόματι Φρέντι κινηματογραφήθηκε να αρπάζει ένα άγνωστο έντομο από ένα κοντινό φύλλο και να το κρατά ανάμεσα στα χείλη του. Στη συνέχεια αφαίρεσε το έντομο με τον αντίχειρα και τον δείκτη του και το άπλωσε σε μια πληγή στο αριστερό του χέρι, πιέζοντας προς τα κάτω και κινώντας απαλά το έντομο μπρος-πίσω.

Τώρα είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες παρατήρησαν έναν χιμπατζή να κάνει τη θεραπεία σε άλλον και δεν ήταν μόνο η Σούζι που θεράπευσε το γιο της, αλλά και άλλοι.

Δεν αμφισβητούνται πια οι κοινωνικές ικανότητες άλλων ζώων

Στις 22 Οκτωβρίου του 2020, ένας ενήλικος αρσενικός χιμπατζής ονόματι Λίτλγκρεϊ είχε μια μεγάλη ανοιχτή πληγή, στην εσωτερική γάμπα του αριστερού ποδιού. ‘Συνελήφθη” να εφαρμόζει ακουμπά έντομα στο τραύμα. Αργότερα, ένας θηλυκός χιμπατζής ονόματι Κάρολ, αιχμαλώτισε ένα έντομο και το έδωσε στον Λίτλγκρεϊ. Δύο άλλα ενήλικα αρσενικά (Ενντογκέ και Θία) έτριβαν επίσης, το έντομο στην πληγή του Λίτλγκρεϊ, ο οποίος τραυματίστηκε ξανά στις 29/1 του 2021 στο δεξί αντίχειρα. Ένας άλλος αρσενικός χιμπατζής, ονόματι Άρνολντ περιποιήθηκε την πληγή -αρπάζοντας ένα έντομο από κοντινό φύλλο, πριν το βάλει στο στόμα του και μετά στην πληγή, όπου το έτριψε απαλά.

“Αυτό είναι, για μένα, ιδιαίτερα συναρπαστικό, γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι αμφιβάλλουν για τις κοινωνικές ικανότητες άλλων ζώων. Ξαφνικά έχουμε ένα είδος, στο οποίο πραγματικά νοιάζεται ο ένας για τον άλλον”, δήλωσε η εκ των συγγραφέων της έρευνας, Πίκα, στο Ars Technica πριν εξηγήσει ότι μελλοντική έρευνα θα ασχοληθεί με τα έντομα που χρησιμοποιούν οι χιμπατζήδες και τα ιατρικά τους οφέλη. Ενδέχεται να ανακουφίζουν από τον πόνο ή/και να έχουν αντιβιοτικές και αντιικές λειτουργίες.

Η Πίκα ολοκλήρωσε, εξηγώντας πως “υπάρχει ανάγκη να γίνει διάκριση μεταξύ της προκοινωνικής συμπεριφοράς και της ενσυναίσθησης. Το πρώτο αναφέρεται σε ενέργειες που έχουν σκοπό να ωφελήσουν ή να βελτιώσουν την ευημερία κάποιου άλλου. Η ενσυναίσθηση έχει να κάνει με ποικιλία διαφορετικών φαινομένων που σχετίζονται με τη βοήθεια και την προσφορά άνεσης, συμπάθειας και συμπόνιας. Η προκοινωνική συμπεριφορά φαίνεται να καθοδηγείται στους ανθρώπους από ενσυναίσθητες ανησυχίες που έχει ο ένας για τον άλλον. Παρόλο που η φροντίδα του τραύματος μπορεί να μοιάζει σε ανθρώπους και χιμπατζήδες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ίδιες γνωστικές διεργασίες βρίσκονται πίσω από τις συμπεριφορές”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα