Δημιουργήθηκε ο πρώτος παγκόσμιος 'άτλαντας' των βακτηρίων του χώματος

Ενσωμάτωση ζεολίθου σε χωράφι με ροδιές στο Ρίζωμα Τρικάλων, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014. Η ενσωμάτωση έγινε στα πλαίσια ειδικής ημερίδας με θέμα «Το μέλλον μας είναι ο ζεόλιθος. Χρήσεις: Γεωργία-Κτηνοτροφία-Άνθρωπος» με ομιλητή τον στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό, που διοργανώθηκε από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδος, τον Γεωπονικό Σύλλογο Τρικάλων και τον δήμο Τρικκαίων. 
Ο ζεόλιθος είναι κρυσταλλικό λευκής απόχρωσης πέτρωμα, με πολλά πλεονεκτήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία για εμπλουτισμό εδάφους και νερών (δέσμευση βαρέων μετάλλων όπως νικέλιο, χρώμιο, χαλκός, κά), στη φαρμακευτική βιομηχανία (χάπια διάλυσης τοξικών στο στομάχι), στο περιβάλλον (καταπολέμηση ευτροφισμού φυκιών, απορρόφηση κεσίου όπως στη Φουκουσίμα), στη βελτίωση ζωοτροφών, ενώ η σκόνη του επιφέρει καλύτερη ανάπτυξη φυτών και κατ’ επέκταση ζώων που τρέφονται από αυτά, κά. Ο ζεόλιθος θεωρείται στρατηγικό υλικό (τα τελευταία χρόνια οι κινέζοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον). Τα αποθέματα στην Ελλάδα (περιοχές Πετρωτά, Πεντάλοφο και Τρίγωνο Έβρου) είναι υψηλής καθαρότητας (πάνω από 90%), ενώ η εξόρυξη γίνεται επιφανειακά. 
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ)
Ενσωμάτωση ζεολίθου σε χωράφι με ροδιές στο Ρίζωμα Τρικάλων, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014. Η ενσωμάτωση έγινε στα πλαίσια ειδικής ημερίδας με θέμα «Το μέλλον μας είναι ο ζεόλιθος. Χρήσεις: Γεωργία-Κτηνοτροφία-Άνθρωπος» με ομιλητή τον στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Λυγερό, που διοργανώθηκε από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδος, τον Γεωπονικό Σύλλογο Τρικάλων και τον δήμο Τρικκαίων. Ο ζεόλιθος είναι κρυσταλλικό λευκής απόχρωσης πέτρωμα, με πολλά πλεονεκτήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία για εμπλουτισμό εδάφους και νερών (δέσμευση βαρέων μετάλλων όπως νικέλιο, χρώμιο, χαλκός, κά), στη φαρμακευτική βιομηχανία (χάπια διάλυσης τοξικών στο στομάχι), στο περιβάλλον (καταπολέμηση ευτροφισμού φυκιών, απορρόφηση κεσίου όπως στη Φουκουσίμα), στη βελτίωση ζωοτροφών, ενώ η σκόνη του επιφέρει καλύτερη ανάπτυξη φυτών και κατ’ επέκταση ζώων που τρέφονται από αυτά, κά. Ο ζεόλιθος θεωρείται στρατηγικό υλικό (τα τελευταία χρόνια οι κινέζοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον). Τα αποθέματα στην Ελλάδα (περιοχές Πετρωτά, Πεντάλοφο και Τρίγωνο Έβρου) είναι υψηλής καθαρότητας (πάνω από 90%), ενώ η εξόρυξη γίνεται επιφανειακά. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ) EUROKINISSI

Αποκαλύπτει ότι σε όλο τον κόσμο τα πιο κοινά βακτήρια-κλειδιά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία στο χώμα είναι περίπου 500

Τι ζει πιο συχνά στο χώμα και στη σκόνη που πατάμε; Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν μια απάντηση στο ερώτημα αυτό, καθώς δημιούργησαν ένα παγκόσμιο κατάλογο («άτλαντα») των συχνότερων μικροοργανισμών. Αποκαλύπτεται ότι σε όλο τον κόσμο είναι περίπου 500 τα πιο κοινά βακτήρια-κλειδιά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον Μανουέλ Ντελγάδο-Μπακουερίζο του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science" συνέλεξαν δείγματα χώματος από 237 τοποθεσίες σε 18 χώρες έξι ηπείρων, καλύπτοντας την μεγαλύτερη δυνατή κλιματική ποικιλία, από ερήμους έως χορτολιβαδικές εκτάσεις.

ADVERTISING

Στη συνέχεια, έκαναν ανάλυση DNA για να ξεχωρίσουν τα διάφορα είδη βακτηρίων που ζουν στο χώμα. Διαπίστωσαν ότι μόνο το 2% των συνολικά 25.224 φυλότυπων βακτηρίων (τα 511) αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των βακτηριακών κοινοτήτων παγκοσμίως.

Ο νέος «άτλας» θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εστιάσουν την προσοχή τους σε εκείνα τα βακτήρια που επηρεάζουν περισσότερο τον κύκλο των θρεπτικών στοιχείων, τη γονιμότητα του εδάφους, την παραγωγικότητα των φυτών και άλλες σημαντικές οικολογικές λειτουργίες.

«Με τη νέα μας έρευνα αρχίσαμε να ανοίγουμε το 'μαύρο κουτί' και να αποκτούμε καλύτερη κατανόηση για το ποια μικρόβια ζουν στο χώμα μας», δήλωσε ο Ντελγάδ-Μπακουερίζο.

Τα βακτήρια του εδάφους αποτελούν μεγάλο ποσοστό της έμβιας βιομάζας της Γης, παίζοντας ζωτικούς ρόλους σε κρίσιμες διαδικασίες της φύσης όπως ο κύκλος του άνθρακα και η διαθεσιμότητα των τροφών. Παρόλο όμως που μελετώνται εδώ και δεκαετίες, ελάχιστα πράγματα μέχρι στιγμής γνωρίζουν οι επιστήμονες για τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας.

Τα περισσότερα από τα δεκάδες χιλιάδες είδη βακτηρίων δεν έχουν καν ταυτοποιηθεί, ούτε έχουν ποτέ καλλιεργηθεί σε κάποιο εργαστήριο, ώστε να μελετηθούν.

«Είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα δεν γνωρίζουμε ακόμη και για τους πιο συνήθεις μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο χώμα. Πολλοί δεν έχουν καν όνομα», δήλωσε ο ερευνητής Νόα Φίρερ, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Ένα βασικό ζητούμενο είναι η μελλοντική αξιοποίηση των μικροοργανισμών σε γεωργικές εφαρμογές. «Τελικά, γνωρίζοντας περισσότερα πράγματα γι' αυτά τα βακτήρια, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την υγεία και την απόδοση του εδάφους», δήλωσε ο Ντελγάδο-Μπακουερίζο.

SHARE:

24Media Network