Εκτοξεύθηκε ο ρομποτικός σεισμολόγος InSight με προορισμό τον Άρη

Ο ρομποτικός σεισμολόγος θα εξερευνήσει το υπέδαφος του κόκκινου πλανήτη
Ο ρομποτικός σεισμολόγος θα εξερευνήσει το υπέδαφος του κόκκινου πλανήτη AP

Η νέα αποστολή, που θα εξερευνήσει το υπέδαφος του "κόκκινου πλανήτη" είναι και η πρώτη στα χρονικά της NASA που εκτοξεύθηκε από τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και όχι από τη Φλόριντα που είχε έως τώρα το μονοπώλιο

Το πρώτο εξειδικευμένο ρομποτικό εργαστήριο σεισμολογικών ερευνών, με την ονομασία InSight, στέλνει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στον Άρη, με στόχο να μελετήσει το εσωτερικό του πλανήτη σε μεγάλο βάθος με τη βοήθεια των σεισμικών κυμάτων.

Η αποστολή InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) εκτοξεύτηκε με ένα πύραυλο «Άτλας 5» ύψους 57 μέτρων της United Launch Alliance (ULA) σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια. Αυτή ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή στην αμερικανική ιστορία που ξεκίνησε από τη δυτική και όχι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, σπάζοντας έτσι το μονοπώλιο της Φλόριντα στις διαστημικές εκτοξεύσεις.

ADVERTISING

Επιπλέον, αυτή είναι η πρώτη φορά, μετά τις αποστολές «Απόλλων» στη Σελήνη, που η NASA θα τοποθετήσει ένα σεισμογράφο σε άλλο πλανήτη.

Το InSight δεν είναι ένα κινούμενο ρόβερ, αλλά ένα στατικό αυτόματο επιστημονικό εργαστήριο. Ύστερα από ένα ταξίδι 485 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και την προσεδάφισή του στην περιοχή Elysium Planitia του βορείου ημισφαιρίου (η οποία προβλέπεται να συμβεί στις 26 Νοεμβρίου 2018), για πρώτη φορά θα ‘δει’ με τα όργανά του βαθιά κάτω από την αρειανή επιφάνεια, προκειμένου να μελετήσει το υπέδαφος του «κόκκινου» πλανήτη, μεταξύ άλλων ανιχνεύοντας τους σεισμούς του Άρη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Διάστημα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πώς είναι να παρακολουθείς το Star Wars από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η NASA στέλνει σεισμογράφο στον Άρη

Τώρα οι οπαδοί της Επίπεδης Γης λένε πως δεν υπάρχει βαρύτητα

SHARE:

24Media Network