Έλληνες επιστήμονες φέρνουν πιο κοντά το Big Bang

Έλληνες επιστήμονες φέρνουν πιο κοντά το Big Bang

Η αποστολή PLANCK χαρτογράφησε κατά την περίοδο ενεργούς δράσης του την εναπομείνασα στο σύμπαν κοσμική ακτινοβολία μετά την αρχική μεγάλη έκρηξη

Τη στιγμή που η είδηση για την ανακάλυψη νερού σε υγρή μορφή στον ΑΡΗ, από την αποστολή της NASA, κάνει το γύρω του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα της κρίσης προκαλούν αίσθηση τα δημοσιεύματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την συνέχεια της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (European Space Agency / ESA), μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων μας γνωστοποιεί την είδηση που έρχεται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει πως αυτή η χώρα έχει το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται προκειμένου να τα καταφέρει.

Έλληνες επιστήμονες, που ανήκουν στην ομάδα της Planetek Hellas , ανακοίνωσαν την υπογραφή του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα συμβολαίου τους με την ESA, που αφορά στην ανάληψη έργου για την υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος με στόχο την επεξεργασία, την αρχειοθέτηση και τη διάχυση μέσω του διαδικτύου του τεράστιου αρχείου δεδομένων του δορυφόρου PLANCK.

Διαβάστε ακόμα: Η πρώτη ελληνική επιχείρηση που λειτουργεί μόνο με πλαστικό χρήμα

Η αποστολή PLANCK, στην οποία είναι σημαντική και η συμμετοχή της αμερικάνικης NASA, χαρτογράφησε κατά την περίοδο ενεργούς δράσης του (2009-2013), την εναπομείνασα στο σύμπαν κοσμική ακτινοβολία μετά την αρχική μεγάλη έκρηξη (Big Bang), με απώτερο σκοπό την ανάλυση και την σύγκριση των θεωριών για την γέννηση του ίδιου του σύμπαντος. Με απλά λόγια, στόχος του δορυφόρου PLANCK είναι να κατανοήσει ο άνθρωπος το “πως ξεκίνησαν όλα”.

Έλληνες επιστήμονες φέρνουν πιο κοντά το Big Bang

Η ομάδα της Planetek Hellas συνεργάζεται στο πλαίσιο του έργου με επιστήμονες της αποστολής PLANCK από το Ινστιτούτο Θεωρητικής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Όσλο (Νορβηγία), οι οποίοι συμμετέχουν ως υπεργολάβοι μέσω της εταιρίας XAL, τεχνοβλαστό (spin-off) του ερευνητικού κέντρου SIMULA.

Διαβάστε ακόμα: Πόσα χρήματα μπορεί πραγματικά να αποδώσει ο "ΕΝΦΙΑ εξωτερικού;"

Το έργο ανατέθηκε στην Planetek Hellas, μετά την επιτυχή συμμετοχή της σε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό της ESA, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η ίδια αποτελεί πλέον την μοναδική Ευρωπαϊκή ιδιωτική εταιρία που δραστηριοποιείται στην διαχείριση των αποτελεσμάτων της αποστολής PLANCK.

“Στο έργο αυτό καλούμαστε ουσιαστικά να συνθέσουμε όλη την συσσωρευμένη γνώση των τελευταίων ετών στην Planetek Hellas, στον τομέα της διαχείρισης δορυφορικών δεδομένων και μαζί με τους Νορβηγούς επιστήμονες της ομάδας μας, να παραδώσουμε στην ESA ένα “διαδικτυακό τεχνολογικό εργαλείο”, που θα βοηθήσει τους ερευνητές ανά τον κόσμο να κατανοήσουν καλύτερα τα μυστικά του σύμπαντος. Είμαστε σίγουρα ενθουσιασμένοι”, ανέφερε ο Στράτος Γερακάκης, Υπεύθυνος Έργου για την Planetek Hellas.

Από την πλευρά του, ο Συνιδρυτής και Διευθυντής της Planetek Hellas, Στέλιος Μπολλάνος , δήλωσε: Το συμβόλαιο αυτό αποτελεί το δεύτερο στη σειρά μεγάλο συμβόλαιο που υπογράφουμε με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας, στη Μαδρίτη. Η εμπιστοσύνη της ESA αποτελεί σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών μας και μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι η μάρκα με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως για το 2015;

(Πηγή: Fortunegreece.com)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece
SHARE:

24Media Network