Η Ευρώπη 'πατά' για πρώτη φορά στον πλανήτη Άρη

Η Ευρώπη 'πατά' για πρώτη φορά στον πλανήτη Άρη

Ο Άρης αναμένεται να αποκτήσει και άλλον... έποικο, αυτή τη φορά από την Ευρώπη. Δείτε ξανά τη στιγμή της προσεδάφισης του Σκιαπαρέλι στην επιφάνεια του Άρη (vid)

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός του Διαστήματος (ESA) προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για αυτή την αποστολή στον Άρη. Η ExoMars όπως ονομάζεται αναμένεται να φτάσει στις 19 Οκτωβρίου σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη, ενώ λίγη ώρα αργότερα, ο Σκιαπαρέλι, το μη επανδρωμένο σκάφος θα πατήσει για πρώτη φορά στο έδαφος του πλανήτη.

H αποστολή καταφθάνει έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι επτά μηνών, ενώ όπως διαβάζουμε ο δορυφόρος και το σκάφος έχουν ήδη διαχωριστεί από την περασμένη Κυριακή και κατευθύνονται αυτόνομα το καθένα προς τον πλανήτη. Το όχημα, θα προσεδαφιστεί με τη βοήθεια αλεξίπτωτων και τη χρήση προωθητήρων/τρουρμπίνων ώσπου να φτάσει σε ύψος δύο μέτρων από το έδαφος.

Ο Σκιαπαρέλι θα παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες και κυρίως θα αποτελέσει το πρώτο πείραμα της Ευρώπης για μελλοντική αποστολή ακόμη πιο ικανού οχήματος. Το σκάφος δεν διαθέτει πηγή ενέργειας μεγάλης διάρκειας, οπότε θα μπορέσει να παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες στον ESA για μερικούς μόνο μήνες.

Όσο για το δορυφόρο, αποστολή του είναι να εξετάσει ίχνη αερίων όπως μεθάνιο, στην ατμόσφαιρα του Άρη. Η λειτουργία του θα βοηθήσει ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ του νέου πιο προηγμένου σκάφους και της γης, όταν το πρώτο φτάσει στον Άρη το 2021.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της προσεδάφισης:

SHARE:

24Media Network