Η Κίνα φέρνει στη Γη, για πρώτη φορά στην ιστορία, δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Διαβάζεται σε 2'
Φωτογραφία της Σελήνης, η οποία τραβήχτηκε από το Apollo 8.
Φωτογραφία της Σελήνης, η οποία τραβήχτηκε από το Apollo 8. (AP Photo)

Κινέζικο διαστημόπλοιο έφερε σήμερα στη Γη τα πρώτα δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Στιγμή-ορόσημα για τη μελέτη του διαστήματος.

Το κινεζικό διαστημόπλοιο Chang’e-6 προσγειώθηκε σήμερα, Τρίτη (25/6), στη βόρεια κινεζική περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας, καθιστώντας τη χώρα την πρώτη που έφερε στη Γη δείγματα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Η κάψουλα επανεισόδου προσγειώθηκε στις 2:07 μ.μ. ώρα Πεκίνου (09:07 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, μεταφέροντας σεληνιακό έδαφος, που συγκεντρώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, από το Νότιο Πόλο-Λεκάνη Άιτκεν της Σελήνης, ένα κρατήρα πρόσκρουσης στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου της Γης.

Λίγο μετά την προσγείωση της κάψουλας, ο Ζανγκ Κετζιάν, επικεφαλής της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της σεληνιακής αποστολής Chang’e-6. Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε πως η ολοκλήρωση της αποστολής συνιστά ένα «επίτευγμα-ορόσημο» στην επιδίωξη της Κίνας να γίνει μια διαστημική και επιστημονική δύναμη.

Το σεληνιακό όχημα Chang’e-6 εκτοξεύθηκε στις 3 Μαΐου με πύραυλο Μεγάλη Πορεία 5 από το Κέντρο Εκτοξεύσεων Δορυφόρων Γουεντσάνγκ στο νότιο νησί Χαϊνάν.

Τα δείγματα θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Πεκίνο για να αναλυθούν, σύμφωνα με το CCTV.

Ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό αν τα 2 κιλά των δειγμάτων, που σχεδιαζόταν να μεταφερθούν πίσω στη Γη, μεταφέρθηκαν επιτυχώς, όποια κι αν είναι η ποσότητά τους τα δείγματα θα αναλυθούν εμπεριστατωμένα από Κινέζους και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα αποκαλύψουν νέες λεπτομέρειες για το σχηματισμό της Γης, της Σελήνης και του ηλιακού συστήματος.

Δείγματα από την αποστολή Chang’e-5, η οποία έφερε στη Γη σεληνιακά δείγματα από την ορατή πλευρά της Σελήνης, οδήγησαν στην ανακάλυψη νέων μεταλλευμάτων και σε πιο ακριβή υπολογισμό της γεωλογικής ηλικίας του φεγγαριού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα