Νέα εξωπραγματική ανακάλυψη: Βρέθηκε θραύσμα του αστεροειδούς που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους

Νέα εξωπραγματική ανακάλυψη: Βρέθηκε θραύσμα του αστεροειδούς που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους
istock

Το μικροσκοπικό θραύσμα, που βρέθηκε μέσα σε κεχριμπάρι στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι προέρχεται από τον αστεροειδή, ο οποίος πριν από 66 εκατ. χρόνια έδωσε τέλος στην εποχή των δεινοσαύρων.

Ένα μικροσκοπικό θραύσμα του αστεροειδούς που χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια βρέθηκε εγκλωβισμένο σε κεχριμπάρι. Πρόκειται για ανακάλυψη που η NASA περιέγραψε ως “συναρπαστική”.

Είναι ένα από τα πολλά εκπληκτικά ευρήματα σε μια μοναδική τοποθεσία απολιθωμάτων στον σχηματισμό Hell Creek στη Βόρεια Ντακότα, στην οποία έχουν διατηρηθεί τα απομεινάρια της κατακλυσμικής στιγμής που τελείωσε την εποχή των δεινοσαύρων, ένα σημείο καμπής στην ιστορία του πλανήτη.

Τα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν εκεί περιλαμβάνουν ψάρια που ρούφηξαν τα συντρίμμια που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της συντριβής και ένα πόδι που μπορεί να ανήκε σε έναν δεινόσαυρο που έζησε την πρόσκρουση του αστεροειδούς.

Η ιστορία των ανακαλύψεων αποκαλύπτεται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ που ονομάζεται “Dinosaur Apocalypse”, στο οποίο συμμετέχουν ο Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο και ο παλαιοντολόγος Ρομπέρ ΝτεΠάλμα.

Η απόλυτα κακή μέρα

Ο ΝτεΠάλμα, μεταπτυχιακός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα γεωεπιστημών του Florida Atlantic University, ξεκίνησε να εργάζεται για πρώτη φορά στο Tanis, όπως είναι γνωστός ο χώρος των απολιθωμάτων, το 2012.

Οι εκτεθειμένες πεδιάδες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που θα έμοιαζε η τοποθεσία στο τέλος της Κρητιδικής Περιόδου. Τότε, οι αμερικανικές μεσοδυτικές πολιτείες ήταν ένα βαλτώδες τροπικό δάσος και μια θάλασσα στην ενδοχώρα που έκτοτε εξαφανίστηκε, υπήρχε σε όλη τη διαδρομή από τον σημερινό Κόλπο του Μεξικού μέχρι τον Καναδά.

Το Tanis απέχει περισσότερα από 2.000 μίλια από τον κρατήρα πρόσκρουσης Chicxulub που άφησε ο αστεροειδής που χτύπησε στις ακτές του Μεξικού, αλλά οι αρχικές ανακαλύψεις που έγιναν στην τοποθεσία έπεισαν τον ΝτεΠάλμα ότι παρέχει σπάνια στοιχεία για το τι οδήγησε στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων.

Η τοποθεσία φιλοξενεί χιλιάδες καλοδιατηρημένα απολιθώματα ψαριών που ο ΝτεΠάλμα πίστευε ότι θάφτηκαν ζωντανά από ιζήματα που εκτοπίστηκαν καθώς ένας τεράστιος όγκος νερού που απελευθερώθηκε από το χτύπημα του αστεροειδούς, μετακινήθηκε στην θάλασσα στην ενδοχώρα. Σε αντίθεση με τα τσουνάμι, τα οποία μπορεί να χρειαστούν ώρες για να φτάσουν στη στεριά μετά από έναν σεισμό στη θάλασσα, αυτά τα κινούμενα υδάτινα σώματα, γνωστά ως κυματανάπαλση, ξέσπασαν αμέσως μετά τη συντριβή του τεράστιου αστεροειδούς στη θάλασσα, όωπς αναφέρει το CNN.

Είναι σίγουρος ότι τα ψάρια πέθανε μέσα σε μια ώρα από την πρόσκρουση του αστεροειδούς, και όχι ως αποτέλεσμα των τεράστιων φωτιών ή του σφοδρού χειμώνα που ήρθε τις μέρες και τους μήνες που ακολούθησαν. Αυτό συμβαίνει επειδή “σφαίρες πρόσκρουσης” – μικρά κομμάτια λιωμένου βράχου που πετάχτηκαν από τον κρατήρα στο διάστημα όπου κρυσταλλώθηκαν σε ένα υλικό που μοιάζει με γυαλί – βρέθηκαν στα βράγχια των ψαριών. Η ανάλυση των απολιθωμάτων των ψαριών αποκάλυψε επίσης το χτύπημα του αστεροειδούς έγινε άνοιξη.

Κοσμική προέλευση

Οι περισσότερες από τις σφαίρες πρόσκρουσης που αποκάλυψαν για πρώτη φορά τα αποτυπώματα της πρόσκρουσης του αστεροειδούς, διατηρούνται ως άργιλος, αποτέλεσμα γεωλογικών διεργασιών για εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, ο ΝτεΠάλμα και οι συνεργάτες του βρήκαν επίσης μερικές σφαίρες που προσγειώθηκαν σε ρητίνη δέντρων στην επιφάνεια ενός κορμού εκείνη τη μοιραία ημέρα και διατηρήθηκαν σε κεχριμπάρι.

Κατάφεραν να εντοπίσουν έναν αριθμό μικρών άλιωτων θραυσμάτων βράχου μέσα στις σφαίρες. Τα περισσότερα από αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα βράχου ήταν πλούσια σε ασβέστιο – πιθανότατα από τον ασβεστόλιθο κάτω από τη χερσόνησο Γιουκατάν, είπε ο ΝτεΠάλμα.

“Αλλά δύο από αυτά ήταν πολύ διαφορετικά στη σύνθεση. Είχαν ακίδες σε χρώμιο και νικέλιο και κάποια άλλα στοιχεία που είναι κοινά μόνο σε υλικό μετεωρίτη και αυτά τα θραύσματα που βασίζονται στην προκαταρκτική μας ανάλυση… είναι σχεδόν σίγουρα κοσμικής προέλευσης.”

Ο ΝτεΠάλμα είπε ότι ελπίζουν να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν από τι φτιάχτηκε ο αστεροειδής και από πού μπορεί να είναι – προσπάθειες που έχουν τραβήξει την προσοχή της NASA.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα