‘Πιθανόν επικίνδυνος’ ο αστεροειδής που θα περάσει ξυστά από τη Γη-Τι λένε οι αστρονόμοι

‘Πιθανόν επικίνδυνος’ ο αστεροειδής που θα περάσει ξυστά από τη Γη-Τι λένε οι αστρονόμοι

Την προσοχή της NASA έχει τραβήξει ένα μεγάλο ουράνιο σώμα που θα προσεγγίσει τη Γη τον Δεκέμβριο

Ένα μεγάλο ιπτάμενο αντικείμενο που αναμένεται τον Δεκέμβριο έχει τραβήξει την προσοχή της NASA.

Δεν πρόκειται, φυσικά, για το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη, αλλά για τον αστεροειδή με όνομα 3200 Φαέθων, ο οποίος θα περάσει τόσο κοντά από τη Γη, ώστε έχει ταξινομηθεί ως “πιθανόν επικίνδυνος” από το Κέντρο Μικροπλανήτων της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Η NASA υπολογίζει τη διάμετρο του αστεροειδούς σε περίπου 3 μίλια, το οποίο τον καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο “πιθανόν επικίνδυνο” αστεροειδή που περνάει κοντά από τη Γη.

Η NASA  αναμένει ότι ο Φαέθων θα βρεθεί στο εγγύτερο σημείο με τη Γη στις 16 Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται να βρεθεί σε απόσταση 6.4 εκατομμυρίων μιλίων, δηλαδή 27 φορές την μέση απόσταση Γης και Σελήνης, η οποία είναι 238,855 μίλια.

Θα πρόκειται για το εγγύτερο που έχει περάσει από τη Γη αστεροειδής από τις 16 Δεκεμβρίου του 1974, όταν έφτασε σε απόσταση 5 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη. Η παρουσία του όμως δεν έγινε αντιληπτή παρά μόνο το 1983.

Η επόμενη φορά που ο αστεροειδής αναμένεται να βρεθεί τόσο θα είναι το 2093, οπότε υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε απόσταση 1.8 εκατομμυρίων μιλίων.

Παρά το γεγονός ότι το “Πιθανόν επικίνδυνος” ακούγεται ανησυχητικό, οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πρόσκρουση με τη Γη. “Κάθε ουράνιο σώμα με διάμετρο μεγαλύτερη των 170 μέτρων και τροχιά σε απόσταση μικρότερη των 4.6 εκατομμυρίων μιλίων από τη Γη, ταξινομείται ως “πιθανόν επικίνδυνος”, αναφέρουν.

Οι αστρονόμοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον Φαέθοντα καθώς πιστεύεται ότι είναι το σώμα από το οποίο προέρχεται η βροχή “Διδυμίδων” που φωτίζει τον ουρανό τον Δεκέμβριο.

Οι “βροχές” μετεωριτών συνδέονται συνήθως με κομήτες και όχι αστεροειδείς και για αυτόν τον λόγο  Φαέθων είναι ένα “ασυνήθιστο¨ ουράνιο σώμα, αναφέρει η NASA.

Πηγή: CBS

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα