Ηρωίνη, meth ή αλκοόλ; Ποια ουσία είναι στην πραγματικότητα η πιο βλαβερή

Ηρωίνη, meth ή αλκοόλ; Ποια ουσία είναι στην πραγματικότητα η πιο βλαβερή
Βλαβερές ουσίες 123rf

Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα που ίσως είχαν οι περισσότεροι, όσον αφορά στο ποια ουσία είναι η πιο επιβλαβής τόσο για τον ίδιο τον χρήστη όσο και για ευρύτερα τον κοινωνικό ιστό.

Στην ερώτηση ποια ουσία προκαλεί τη μεγαλύτερη βλάβη, οι περισσότεροι θα απαντούσαν είτε η φεντανύλη, ένα ναρκωτικό 50-100 φορές πιο ισχυρό από την μορφίνη είτε το κρακ, το οποίο έχει παρενέργειες όπως παράνοια και ανεπάρκεια οργάνων.

Καμία όμως από τις προαναφερόμενες απαντήσεις δεν είναι η σωστή, καθώς σύμφωνα με μελέτη από την Αυστραλία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Psychopharmacology, η πιο βλαβερή ουσία είναι το αλκοόλ.

Σ΄αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ομάδα 25 ειδικών, αφότου βαθμολόγησε 22 ουσίες με 16 κριτήρια, χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από το 0 έως το 100. Η εν λόγω μελέτη βασίστηκε σε μια παρόμοια έρευνα που είχε γίνει το 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο και προσαρμόστηκε στα δεδομένα της Αυστραλίας.

Όπως και με την πρώτη έρευνα, εννέα από τα κριτήρια σχετίζονταν με τις βλάβες που προκαλούνται στον χρήση της ουσίας. Δηλαδή η θνησιμότητα, η εξάρτηση, τα ψυχικά προβλήματα και η διάρρηξη σχέσεων. Τα υπόλοιπα επτά κριτήρια βασίστηκαν σε προβλήματα που δημιουργούνται σε άλλους. Για παράδειγμα, τραυματισμοί, εγκλήματα, οικονομικό κόστος και κοινωνικός ιστός.

Η ανάλυση των επιμέρους αποτελεσμάτων έδειξε ότι η πιο επιβλαβής ουσία είναι η φεντανύλη (50 στα 50) και ακολουθούν η ηρωίνη (45/50), το αλκοόλ (41/50), η κρυσταλλική μεθαδόνη (24/50) και καπνός ή τσιγάρα (14/50). Όταν όμως συμπεριλήφθηκαν και τα αποτελέσματα των συνεπειών στους άλλους, η λίστα άλλαξε. Το αλκοόλ πέρασε πρώτο (77 πόντοι σύνολο), με πίσω του να βρίσκονται η κρυσταλλική μεθαδόνη (66), ηρωίνη (58), φεντανύλη (51) και καπνός (32). Στον αντίποδα, στην ουρά της λίστας βρίσκονται οι kava (3), τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (3), το LSD και τα “μανιτάρια” (5), τα αντιψυχωσικά (7) και το ecstasy (7). Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο μελέτες το αλκοόλ θεωρείται η πιο επιβλαβής ουσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα