Συλλογικές ψευδείς αναμνήσεις: Τι κρύβεται πίσω από το Φαινόμενο Μαντέλα

Συλλογικές ψευδείς αναμνήσεις: Τι κρύβεται πίσω από το Φαινόμενο Μαντέλα
Ο Σακίλ Ο'Νιλ στο Kazaam

Τι είναι το φαινόμενο Μαντέλα. Πώς εξηγείται διαφορετικοί άνθρωποι να έχουν τις ίδιες αναμνήσεις, οι οποίες όμως δεν υφίστανται στην πραγματικότητα.

* Το άρθρο της υποψήφιας διδάκτορος στη νευροεπιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Caitlin Aamodt δημοσιεύτηκε στο Aeon. Τo Αeon, είναι διαδικτυακό περιοδικό, που θέτει μεγάλα ερωτήματα, αναζητώντας φρέσκες απαντήσεις και μια νέα οπτική στην κοινωνική πραγματικότητα, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό. Το NEWS 24/7 θα αναδημοσιεύει κάθε εβδομάδα μια ιστορία για όσους λατρεύουν την πρωτότυπη σκέψη πάνω σε παλιά και νέα ζητήματα.

Θα εμπιστευόσασταν μια ανάμνηση που έμοιαζε τόσο πραγματική όσο όλες οι άλλες που είχατε και αν άλλοι επιβεβαίωναν ότι το θυμήθηκαν επίσης; Τι γίνεται αν η μνήμη αποδειχθεί ψευδής; Αυτό το σενάριο ονομάστηκε “φαινόμενο Μαντέλα” από την αυτοαποκαλούμενη “παραφυσική σύμβουλο” Φιόνα Μπρουμ αφότου ανακάλυψε ότι άλλα άτομα μοιράστηκαν τη (ψευδή) μνήμη ότι ο υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, πέθανε στη φυλακή τη δεκαετία του 1980.

Μήπως μια κοινή ψευδής ανάμνηση οφείλεται στην λεγόμενη “δυσλειτουργία στη μήτρα” ή υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση για το τι συμβαίνει; Η Μπλουμ απέδωσε τη διαφορά στην πολυσυλλεκτική ερμηνεία της κβαντικής μηχανικής. Όταν δεν παρατηρούνται άμεσα, τα ηλεκτρόνια και άλλα υποατομικά σωματίδια διαχέονται σαν κύματα, μόνο για να συμπεριφέρονται σαν σωματίδια όταν γίνεται μια μέτρηση. Ουσιαστικά, είναι σαν αυτά τα σωματίδια να υπάρχουν σε πολλά μέρη ταυτόχρονα μέχρι να παρατηρηθούν άμεσα. Ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός Έρβιν Σρέντινγκερ εξήγησε αυτήν την παράξενη ιδέα με το πείραμα που ονομάστηκε “γάτα του Σρέντινγκερ” το 1935.

Εάν μια γάτα τοποθετηθεί σε ένα κουτί με έναν ραδιενεργό ανιχνευτή αποσύνθεσης που θα σπάσει μια φιάλη με δηλητήριο όταν ενεργοποιηθεί, ένα αποσυντιθέμενο σωματίδιο που υπάρχει ως κύμα θα αποδώσει δύο ταυτόχρονες πραγματικότητες μακροκλίμακας – μία στην οποία η γάτα είναι ζωντανή και μία στην οποία η γάτα είναι νεκρή. Αν και, μετά από παρατήρηση, θα μπορούσε κανείς να δει ότι η γάτα είναι είτε νεκρή είτε ζωντανή, ορισμένοι κβαντικοί φυσικοί, όπως ο αείμνηστος Χιου Έβερετ ο τρίτος – που πρότεινε για πρώτη φορά την ερμηνεία των πολλών κόσμων το 1957 – εικάζουν ότι υπάρχουν και οι δύο πραγματικότητες… αλλά σε χωριστά, παράλληλα σύμπαντα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ερμηνεία των πολλών κόσμων αναπτύχθηκε για να εξηγήσει τα αποτελέσματα των πειραμάτων φυσικής και όχι το φαινόμενο Μαντέλα. Παρ ‘όλα αυτά, η Μπρουμ πιστεύει ότι η συλλογική μνήμη δεν είναι στην πραγματικότητα ψευδής και ότι αυτή και άλλοι που θυμούνται ένα διαφορετικό παρελθόν ήταν στην πραγματικότητα σε μια παράλληλη πραγματικότητα με ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα που κατά κάποιον τρόπο διασταυρώθηκε με το τρέχον.

Στο πρόσφατο παρελθόν, οι άνθρωποι στο Reddit και σε άλλους ιστότοπους εντόπισαν και άλλες περιπτώσεις του φαινομένου Μαντέλα, συμπεριλαμβανομένων συλλογικών αναμνήσεων σύμφωνα με τις οποίες η παιδική σειρά βιβλίων “The Berenstain Bears” γράφεται “Berenstein Bears” και ότι υπήρχε μια ταινία που ονομαζόταν Shazaam τη δεκαετία του 1990 με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό κωμικό Σίνμπαντ.

Ανεξάρτητα από το τι πραγματικά συνέβη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν κοινές ψευδείς αναμνήσεις. Μπορεί η νευροεπιστήμη να προσφέρει μια εναλλακτική υπόθεση για το τι συμβαίνει πραγματικά, χωρίς να προκαλεί την κβαντική φυσική; Υπάρχουν πολλές απόψεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν κάτι τόσο περίεργο. Πρώτον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια μνήμη αποτελείται από ένα δίκτυο νευρώνων στον εγκέφαλο που αποθηκεύει την ανάμνηση. Η φυσική θέση μιας ανάμνησης στον εγκέφαλο ονομάζεται συχνά “έγγραμα” ή “ίχνος μνήμης”. Κατά τη διάρκεια της εδραίωσης, το ίχνος μνήμης μεταφέρεται από προσωρινές τοποθεσίες όπως ο ιππόκαμπος σε μόνιμες θέσεις αποθήκευσης στον προμετωπιαίο φλοιό.

Προγενέστερη μάθηση δημιουργεί ένα πλαίσιο για παρόμοιες μνήμες να αποθηκεύονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Αυτό το πλαίσιο είναι γνωστό ως “σχήμα“. Ένα στοιχείο γι’ αυτό, προέρχεται από μια μελέτη του 2016 για την ανθρώπινη σημασιολογική μνήμη – μακροχρόνιες αναμνήσεις ιδεών και εννοιών χωρίς προσωπικές λεπτομέρειες. Για να αναλύσουν το πεδίο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) ώστε να δείξουν ότι παρόμοιες λέξεις αποθηκεύονται σε γειτονικές περιοχές του εγκεφάλου, και μάλιστα δημιούργησαν έναν “σημασιολογικό χάρτη” της γλώσσας στον ανθρώπινο φλοιό. Μια άλλη μελέτη επιβεβαίωσε ότι τα κοινά ίχνη μνήμης οργανώνονται με παρόμοιο τρόπο από το ένα άτομο στο άλλο.

Αν και μπορούμε να σκεφτούμε ότι οι αναμνήσεις ενισχύονται όταν ανακαλούνται, η αλήθεια είναι στην πραγματικότητα πιο περίπλοκη. Η ανάκληση μιας μνήμης επανενεργοποιεί τους νευρώνες που συνθέτουν το ίχνος μνήμης, ωθώντας τους να σχηματίσουν νέες συνδέσεις. Το αλλοιωμένο κύκλωμα στη συνέχεια γίνεται σταθερό και η μνήμη “επανεδραιώνεται“.

Η επανεδραίωση μπορεί να ενισχύσει τη μάθηση με την πάροδο του χρόνου ενισχύοντας τις νευρικές συνδέσεις και επιτρέποντας τη δημιουργία νέων συσχετισμών.

Αλλά προφανώς, το να ξεχωρίζεις ένα ίχνος μνήμης και να το επαναφέρεις ξανά, κάνει αυτή τη μνήμη ευάλωτη στην απώλεια της πιστότητάς της. Ακολουθεί ένα παράδειγμα: κάποια στιγμή στην εκπαίδευσή τους, οι περισσότεροι Αμερικανοί μαθαίνουν ότι ο Αλεξάντερ Χάμιλτον ήταν ιδρυτής αλλά όχι πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, όταν μια μελέτη για ψευδή μνήμη διερεύνησε ποιους οι περισσότεροι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ως προέδρους των ΗΠΑ, τα υποκείμενα είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν εσφαλμένα τον Χάμιλτον αλλά όχι αρκετούς πραγματικούς πρώην προέδρους. Αυτό πιθανότατα συνέβη επειδή οι νευρώνες που κωδικοποιούν πληροφορίες σχετικά με τον Χάμιλτον συχνά ενεργοποιούνται ταυτόχρονα με τους νευρώνες που κωδικοποιούν πληροφορίες για πρώην προέδρους.

Η μελέτη του Χάμιλτον θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί ομάδες ανθρώπων μοιράζονται ψευδείς αναμνήσεις, όπως και με το μυστήριο του Shazaam. Πρώτα, υπήρχε μια παιδική ταινία που ονομαζόταν Kazaam (1996) με πρωταγωνιστή τον Σακίλ Ο’Νιλ ως τζίνι. Μετά, μερικοί άνθρωποι θυμούνται εσφαλμένα μια άλλη ταινία της δεκαετίας του 1990, ίσως αντιγραφή του Kazaam, που ονομαζόταν Shazaam, με πρωταγωνιστή τον κωμικό Σίνμπαντ ως τζίνι. Αν και το Shazaam δεν υπήρχε ποτέ, υπάρχουν εκατοντάδες άτομα στο διαδίκτυο που ισχυρίζονται ότι το θυμούνται.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό. Πρώτον, ένας μεγάλος αριθμός γενικών συσχετισμών αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστεί μια ψευδής μνήμη. Δίδυμες ταινίες με παρόμοια θέματα που κυκλοφόρησαν περίπου την ίδια εποχή ήταν συνηθισμένες τη δεκαετία του 1990. Ο Σίνμπαντ είχε μια άλλη ταινία την ίδια χρονιά που ονομαζόταν First Kid, η οποία – όπως το Kazaam – αφορά ήρωα που έρχεται να βοηθήσει ένα ξεροκέφαλο αγόρι. Και ο Σίνμπαντ είχε επίσης κυκλοφορήσει στο παρελθόν το Houseguest (1995), η αφίσα για το οποίο είχε μια εικόνα του κεφαλιού του να βγαίνει από ένα γραμματοκιβώτιο, ίσως αφηρημένα να μοιάζει με τζίνι που αναδύεται από λυχνάρι. Το Σίνμπαντ είναι αραβικό όνομα και η ιστορία του Σίνμπαντ του Ναυτικού συνδέεται συχνά με τζίνι. Το φαλακρό κεφάλι και το μούσι του Σίνμπαντ μοιάζουν με ένα τυπικό τζίνι. Ο Σίνμπαντ ντύθηκε επίσης σαν τζίνι για έναν μαραθώνιο ταινιών που φιλοξένησε τη δεκαετία του 1990, κάτι που σχεδόν σίγουρα συνέβαλε στην “ανάμνηση” του Σίνμπαντ να παίζει το τζίνι. Εκτός από παρόμοιες συσχετίσεις που θέτουν τα θεμέλια για να σχηματιστεί μια λανθασμένη μνήμη, οι άλλοι κύριοι παράγοντες σε αυτήν την περίπτωση είναι η ψευδομνήμη και η υποβολή.

Ο Redditor EpicJourneyMan αφηγείται μια εξαιρετικά λεπτομερή περιγραφή του Shazaam απ’ όταν εργαζόταν σε ένα κατάστημα βίντεο τη δεκαετία του 1990. Στην ανάρτησή του, περιγράφει την αγορά δύο αντιγράφων της ταινίας και την ανάγκη να παρακολουθεί το καθένα αρκετές φορές για να επαληθεύσει ότι είχε υποστεί ζημιά μετά από καταγγελίες ενοικιαστών. Στη συνέχεια προχωρά στην περιγραφή της ταινίας με μεγάλη λεπτομέρεια.

Εάν ο Shazaam δεν υπήρξε ποτέ, πώς έχει τόσο λεπτομερή μνήμη της ταινίας; Αυτό είναι πιθανότατα μια περίπτωση σύγχυσης ή η προσπάθεια του εγκεφάλου να καλύψει τα κενά μνήμης προσθέτοντας τεχνητά γεγονότα και εμπειρίες. Σε αντίθεση με το ψέμα, η ψευδομνήμη δεν προορίζεται να εξαπατήσει και το άτομο που την δημιουργεί πιστεύει πλήρως ότι οι “ενθυμούμενες” λεπτομέρειες είναι πραγματικές. Η ψευδομνήμη σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα νευρολογικών διαταραχών, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλικό τραύμα, σύνδρομο Αλτσχάιμερ, Κόρσακοφ, επιληψία και σχιζοφρένεια, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί σε υγιή άτομα (όπως μπορεί να βεβαιώσει οποιοσδήποτε με μνήμη του “προέδρου Χάμιλτον”).

Τα περιστατικά ψευδομνήμης σε υγιή άτομα αυξάνονται με την ηλικία και πιστεύεται ότι οφείλονται σε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στον μεσαίο κροταφικό λοβό, συμπεριλαμβανομένου του ιππόκαμπου και του προμετωπιαίου φλοιού. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου είναι σημαντικές για την κωδικοποίηση και ανάκτηση μνήμης, και οι μελέτες fMRI κατά την τελευταία δεκαετία δείχνουν ότι η μειωμένη λειτουργία σε αυτές τις περιοχές βασίζεται σε ψευδή μνήμη.

Η ψευδομνήμη φαίνεται να είναι πιο συχνή ενόψει της επανειλημμένης ανάλυσης μιας μνήμης. Με άλλα λόγια, κάποιος όπως ο EpicJourneyMan, που παράγγελνε τακτικά παιδικά βίντεο και τα παρακολουθούσε για να βρει κατεστραμμένη ταινία, είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια συγκεκριμένη μνήμη από αυτό.

Μια τρίτη δύναμη που οδηγεί το φαινόμενο Μαντέλα είναι η δυνατότητα υποβολής, η τάση να πιστεύουμε αυτό που οι άλλοι προτείνουν ότι είναι αληθινό. Όταν εισάγεται παραπληροφόρηση, μπορεί πραγματικά να θέσει σε κίνδυνο την πιστότητα μιας υπάρχουσας μνήμης. Γι ‘αυτό ακριβώς σε ένα δικαστήριο ένας δικηγόρος μπορεί να αντιταχθεί σε “καθοδηγητικές ερωτήσεις” που προτείνουν μια συγκεκριμένη απάντηση. Εν ολίγοις, το κύριο ερώτημα: “Θυμάστε την ταινία Shazaam της δεκαετίας του 1990 που πρωταγωνίστησε ο Σίνμπαντ ως τζίνι;” όχι μόνο υποδηλώνει ότι μια τέτοια ταινία υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά θα μπορούσε ακόμη και να εισαγάγει μια ψευδή μνήμη ότι την είδατε.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να πιστέψουμε ότι το φαινόμενο Μαντέλα είναι απόδειξη ότι υπάρχουν παράλληλες πραγματικότητες ή ότι το σύμπαν μας είναι μια δυσάρεστη προσομοίωση, ένας πραγματικός επιστήμονας πρέπει να δοκιμάσει την εναλλακτική του υπόθεση προσπαθώντας να το διαψεύσει. Υπό το φως γνωστών γνωστικών φαινομένων που μπορούν να προκαλέσουν συλλογικές ψευδείς αναμνήσεις, είναι πολύ απίθανο κάποιοι από εμάς να προέρχονται από ένα εναλλακτικό σύμπαν που διασταυρώνει τα χρονοδιαγράμματα με το παρόν.

Ωστόσο, το φαινόμενο Μαντέλα εξακολουθεί να είναι μια συναρπαστική περίπτωση μελέτης των ιδιομορφιών της ανθρώπινης μνήμης. Για όσους αγαπούν να σκέφτονται πώς λειτουργεί το μυαλό, είναι ίσως ακόμη και ένα παράδειγμα ότι η αλήθεια είναι πιο άγνωστη από τη φαντασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα