Η φιέστα του Μητσοτάκη που χάλασε και οι απορίες που έλυσε ο Σαμαράς

Δύσκολο να γιορτάσει ένας νυ πρωθυπουργός την Μέρα της Ευρώπης όταν η εξεταστική του κοινοβουλίου τον βλέπει ώς "αρχικοριό" ενώ ο Μεσσήνιος πρώην πρωθυπουργός έκανε σαφές το γιατί η Ν.Δ έχει την στάση που έχει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκλογές με final 4

Η χθεσινή νίκη της ομάδας Μπάσκετ του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ δεν ξεκαθάρισε μόνον ότι οι ερυθρόλευκοι προκρίνονται στο Final 4 του Κάουνας. Σημαίνει ταυτόχρονα πώς είναι πολύ (μα πολύ) πιθανόν η ημέρα των εκλογών να συμπίπτει με την συμμετοχή του Ολυμπιακού στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης το τρόπαιο της οποίας θα διεκδικήσει για τέταρτη φορά.

Αν υπολογίζουμε καλά τους χρόνους το τζάμπολ είναι πιθανό να συμπέσει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Κακή συγκυρία

Την «Ημέρα της Ευρώπης» πήγε να «γιορτάσει» χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εκδήλωση που οργανώθηκε στο Ζάππειο, αλλά …ατύχησε. Πώς να το κάνουμε είναι πολύ κακή συγκυρία να κάνεις τέτοιες φιέστες όταν μόλις μια μέρα πριν η επιτροπή PEGA σε έχει αναδείξει ως … εξαίρεση στους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου.

Γιατί όταν μια εξεταστική του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καταλήγει στο συμπέρασμα πως ΕΥΠ και Predator αποτέλεσαν ένα ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων, προφανώς «καρφώνει» τον υπεύθυνο για την λειτουργία της ΕΥΠ. Που δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό.

Κρίμα γιατί κατέβαλε τόσο κόπο η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να εμφανίσει στον ίδιο τόπο και χρόνο τους δύο πρώην πρωθυπουργους. Τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή. Ιδίως τον δεύτερο γιατί η απουσία του «κάνει μπάμ» τόσο στα ψηφοδέλτια όσο και τον προεκλογικό πολιτικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας.

Αιχμές για Ευρώπη και ΝΑΤΟ

Πάντως η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την «Ημέρα της Ευρώπης» είχε τα δικά της σαφέστατα μηνύματα. Αφού ο πρώην πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για τις πολιτικές που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής στην σημερινή Ευρώπη «στο όνομα μιας παγκοσμιοποίησης με πολλές στρεβλώσεις, ενός άναρχου χρηματοπιστωτικού τοπίου και απροσδιόριστων διεθνών αγορών, η πλειοψηφία των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων βλέπουν το εισόδημά τους να συμπιέζεται, τις κοινωνικές παροχές να περικόπτονται, τις ευκαιρίες για αξιοπρεπή εργασία να μειώνονται, τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται». Μια τοποθέτηση που θα μπορούσαν σίγουρα να «συνυπογράψουν» αρκετά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν έλειψαν επίσης και οι αντι-αμερικανικές αιχμές. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως «ό ποιος υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη οιασδήποτε των αντιμαχόμενων πλευρών είτε ουρανοβατεί είτε υστερόβουλα ευνοεί την διαιώνιση της σύγκρουσης. Και πάντως πρωτίστως η Ευρώπη βλάπτεται από την παράταση του πολέμου και τις συνέπειές του». Δεν ξέρουμε αν κατέγραψε την συγκεκριμένη ατάκα ο …νυν πρωθυπουργός που έχει οικοδομήσει ένα προφίλ απολύτως πρόθυμου συμμάχου των ΗΠΑ.

Έλυσε απορίες

Όσο για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην ίδια εκδήλωση οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έλυσε πολλές απορίες. Όπως για παράδειγμα το γιατί η Ν.Δ καταψήφισε και συνεχίζει να αρνείται θεσμικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός ήταν ξεκάθαρος: «Φτάσαμε σήμερα, την ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα φύλα. Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το “φύλο των αγγέλων”. Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα “φύλα” των ανθρώπων. Είναι λάθος για τη Δύση αυτός ο καταχρηστικός δικαιωματισμός, που οδηγεί σε μια και ακατανόητη «νέα γλώσσα», πολιτικής ορθότητας».

Κι αν αμφιβάλλετε για το αν ο Αντώνης Σαμαρας επηρεάζει η όχι το τι θα ψηφίσει η Ν.Δ στην Βουλή απλά θυμηθείτε εκείνα τα περίφημα 3 πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών που ο Μητσοτάκης υπόσχονταν ότι θα φέρει για επικύρωση στο κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο που έκλεισε δυο μέρες μετά το Πάσχα…

Περίεργα επιχειρηματα

«Τη νεολαία δεν μπορείς να την κοροϊδέψεις, όπως επιχειρεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόμενος την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια». Την περίεργη αυτή επιχειρηματολογία επιστράτευσε ο υποψήφιος της Ν.Δ στην Δυτική Αττική Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προκειμένου να ασκήσει κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Περίεργη, γιατί είναι απολύτως βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – εφόσον βρεθεί στην κυβέρνηση- αποκλείεται να μην καταργήσει αυτό το μέτρο. Θυμίζουμε μάλιστα ότι στο πρόγραμμά του προβλέπει ακόμη και ελεύθερη πρόσβαση σε κάποιες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν προσελκύουν πολλούς υποψήφιους.

Μάλλον ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα ήταν καλύτερο να στρέψει την προσοχή του στις διαρροές της Ν.Δ που δηλώνουν ότι η Νίκη Κεραμέως δεν θα βρίσκεται στον θώκο της υπουργού Παιδείας εφόσον κερδίσουν τις εκλογές. Μια έμμεση παραδοχή δηλαδή της πολιτικής ζημιάς που έχει προκαλέσει στην Ν.Δ και στην σχέση της με την νεολαία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα