Μητσοτάκης: “Δήμητρες” μικρότερης αξίας και από τα μυαλά των εμπνευστών τους

Μητσοτάκης: “Δήμητρες” μικρότερης αξίας και από τα μυαλά των εμπνευστών τους
INTIME NEWS

Για “παλιά φαντάσματα που επιδιώκουν νέες περιπέτειες” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης. Διαμήνυσε ότι πρέπει να γίνει μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης

Νέο κάλεσμα συσπείρωσης του μετώπου “μένουμε Ευρώπη” απηύθυνε εν όψει των εκλογών της 21ης Μαϊου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση στο Ζάππειο για την ημέρα της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν επίσης οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, σε μία συμβολική κίνηση προεκλογικής ενότητας της Νέας Δημοκρατίας. Το “παρών” στην εκδήλωση στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Σταύρος Δήμας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο πρωθυπουργός έκανε έμμεση μνεία στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που χτίστηκε πάνω στο “όχι” του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι: “Οι ‘Ελληνες ύψωσαν ανάστημα το 2015 για να μείνουμε Ευρώπη”.

Προειδοποίησε επίσης ότι: “Παλιά φαντάσματα επιδιώκουν νέες περιπέτειες με ‘Δήμητρες’ μικρότερης αξίας και από τα μυαλά των εμπνευστών τους”.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε όμως κριτική και στην ΕΕ για καθυστερήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και στην απόκτηση αυτόνομης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ενώ θέτοντας τους στόχους για το ευρωπαϊκό μέλλον επέκρινε ως λάθος την επιβολή σκληρών μνημονίων στη χώρα μας.

“Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο 2015 ούτε στο 2012, ούτε στο 2010, όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές αυστηρής λιτότητας που οδήγησαν σε σπιράλ ύφεσης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι για αυτό το νέο σύμφωνο σταθερότητας πρέπει να συνδυάζει τη δημοσιονομική ισορροπία με την ανάπτυξη.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που η χώρα μας πλήρωσε πολύ ακριβά. Και κανείς δεν μπορεί να κουνήσει πια το δάχτυλο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι ο κακός μαθητής”, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αποκτήσει πλέον μόνιμο χαρακτήρα και να καταστεί έτσι ένα ακόμη βήμα προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Άφησε μάλιστα – όπως και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί νωρίτερα- αιχμές κατά της Γερμανίας. “Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να αδικούνται κάποιες μικρότερες χώρες και κάποιες μεγαλύτερες χώρες να διεκδικούν εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να στηρίζουν τις δικές τους επιχειρήσεις”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα πολλαπλά μηνύματα Καραμανλή- Σαμαρά

Ένας από τους στόχους της αποψινής εκδήλωσης ήταν πάντως όπως αναφέρθηκε να σηματοδοτηθεί η ενότητα της ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες. Στο Μαξίμου στέκονταν ιδιαίτερα στη δήλωση του κ.Καραμανλή πως “η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας”, καθώς και στην κατακλείδα της ομιλίας Σαμαρά πως η Ελλάδα χάρη και στην προσπαθεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πάρει επιτέλους και την επενδυτική βαθμίδα.

Η ομιλία του κ. Καραμανλή προκάλεσε πάντως αίσθηση και καθώς περιείχε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα προς “συμμάχους που θέλουν μοιρασιά στο Αιγαίο με την Τουρκία“, αλλά και κριτική προς τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση και αιχμές για τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.

Ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές κατά του γερμανικού ρόλου στην Ευρώπη λέγοντας: “Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών.” Σημείωσε μάλιστα ότι: “Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την ΕΕ”.

Αιχμηρός όμως για το ρόλο της Γερμανίας και επί της δικής του διακυβέρνησης άφησε και ο κ. Σαμαράς στη δική του τοποθέτηση. Μάλιστα, με μία ιδεολογικά σκληρή ομιλία, που θύμιζε τραμπική δεξιά, ο κ.Σαμαράς, έστειλε και εσωκομματικά μηνύματα, καθώς ορισμένες αποστροφές του ερμηνεύθηκαν ως διαφωνία με τυχόν στροφή της ΝΔ στο δικαιωματισμό και στη woke culture. Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης για “Πρέσπες του Αιγαίου” και τόνισε: “Εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Δεν θα τα… μοιράσουμε με την Τουρκία”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα