Το παρασκήνιο της απόφασης Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές

Το παρασκήνιο της απόφασης Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές
Ο Κώστας Καραμανλής Eurokinissi

Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Βουλή μετά από 34 χρόνια και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του. Θα είναι στην ομιλία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, το σκεφτόταν εάν θα ήταν ξανά υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Παρόλα αυτά η απόφασή του να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του διαδρομή έπεσε σαν βόμβα στη Νέα Δημοκρατία, στον χώρο της οποίας παραμένει ιδιαίτερα αγαπητός.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής στάθμιζε εδώ και καιρό τις αποφάσεις του και σε κάθε περίπτωση σκόπευε να ανακοινώσει τι θα πράξει πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίζει την παράταξη. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα σενάρια πως ο κ. Καραμανλής ενδεχομένως να μην είναι ξανά υποψήφιος είχαν κυκλοφορήσει εδώ και δύο χρόνια. Τότε το Μαξίμου φερόταν να προτιμούσε και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, δηλαδή και ο Αντώνης Σαμαράς, να αποσυρόταν και να μην είναι στην επόμενη Βουλή.

Το τελευταίο διάστημα πάντως στο Μαξίμου φερόταν να είχαν αλλάξει γνώμη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς προσφάτως σχετικά με το εάν θα ήταν υποψήφιος ο κ. Καραμανλής ξανά ή όχι, είχε απαντήσει πως την απόφαση αυτή θα έπαιρνε ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πράγματι, χθες ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον κ. Καραμανλή. Ήταν η πρώτη επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες εδώ και πολλούς μήνες, καθώς τις ούτως ή άλλως όχι ιδιαίτερα θερμές σχέσεις είχε ψυχράνει η παρέμβαση Καραμανλή για τις υποκλοπές.

Ο πρώην πρωθυπουργός ενημέρωσε λοιπόν προχθές τον κ. Μητσοτάκη πως θεωρεί ότι έχει κλείσει ο κοινοβουλευτικός του κύκλος. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως η απόφαση του είναι βεβαίως σεβαστή και συμφώνησαν ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι ενεργά παρών στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ.

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο κ. Καραμανλής θα δώσει το παρών στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη κατά την επικείμενη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, την 1η Μαρτίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός φρόντισε άλλωστε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων να τονίσει στη δήλωση αποχώρησης του απο τη Βουλή ότι στηρίζει την κυβέρνηση και την παράταξη της ΝΔ.

Παρόλα αυτά και πάλι σχολιάστηκε το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, αλλά από την Παναγή Κυριακού τονίζουν πως η στήριξη στην κυβέρνηση σημαίνει αυτονόητα και στήριξη στον πρωθυπουργό. Εν πάσει περιπτώσει ο κ. Καραμανλής δεν σκόπευε να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας όσον αφορά στην απόφαση του να μην βλάψει κατά κανένα τρόπο την παράταξη της ΝΔ.

Και ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε στη δική του δήλωση υπογράμμισε ότι ο κ. Καραμανλής έχει στην καρδιά του τη ΝΔ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της παράταξης και της χώρας.

Ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ.Καραμανλής εν τω μεταξύ σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε:

“Με πολύ μεγάλη συγκίνηση, έμαθα την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της ΝΔ, υπήρξε πρωθυπουργός για πεντέμισι χρόνια και ο αρχηγός που συνέδεσε απόλυτα τη δική του πορεία με το εθνικό και το πατριωτικό συμφέρον. Κλείνει, λοιπόν, μια μεγάλη κοινοβουλευτική διαδρομή.

Η ΝΔ πάει σε εκλογές ενωμένη όσο ποτέ, με βάση τις αρχές και τις παρακαταθήκες του ιδρυτή μας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η παράταξή μας παραμένει ζωντανή, παραμένει όρθια. Διότι παραμένει πιστή στις αρχές της, χωρίς να παύει να διευρύνεται και να ανανεώνεται πάντα.”

Το “τέλος εποχής” και το μέλλον

Η αποχώρηση του κ. Καραμανλή από τη Βουλή πάντως αποτελεί τέλος εποχής για τη ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής είχε εκλεγεί πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ τον Ιούνιο του 1989. Εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ το 1997, ο πρώτος αρχηγός της ΝΔ που εξελέγη από συνέδριο. Το 2000 έφτασε μία ανάσα από την εκλογική νίκη, όμως έχασε στο νήμα από τον Κώστα Σημίτη. Εξελέγη πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2004, επανεξελέγη το 2007 και έχασε το 2009 από το Γιώργο Παπανδρέου.

Έκτοτε παρέμεινε εντός, εκτός και επί τα αυτά της πολιτικής σκηνής, αποτελώντας πάντα έναν καθοριστικό παράγοντα στο χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά αποφεύγοντας για πολλά χρόνια να αναμειχθεί δημοσίως στις πολιτικές εξελίξεις. Η παρουσία του όμως πάντα έριχνε βαριά σκιά, καθώς άλλωστε οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν ως τον δημοφιλέστερο πρώην πρωθυπουργό.

Τα ερωτηματικά συνεπώς για την απόφαση του να μην είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές του 2023 μετά από 34 χρόνια στη Βουλή, ταλανίζουν το γαλάζιο στρατόπεδο. Πολλοί θεωρούν ότι ήταν απογοητευμένος σε σειρά θεμάτων από την κυβέρνηση. Πολλοι περισσότεροι ότι ήταν γενικότερα απογοητευμένος πλέον από την πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση και στην απόσυρση του θέλησε να δείξει τη στήριξη του στη ΝΔ με τη γραπτή δήλωση του και την παρουσία του στην προεκλογική συγκέντρωση Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Πολλοί άλλωστε σημείωσαν ότι σε δύο χρόνια είναι η επόμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, για την οποία ουκ ολίγοι στο χώρο της κεντροδεξιάς και όχι μόνο, τον θεωρούν έναν ιδανικό υποψήφιο, αν και ο ίδιος ουδέποτε έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Βέβαια δύο χρόνια στην πολιτική είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα και ουδεις μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει εάν εν τω μεταξύ η ΝΔ θα εξακολουθήσει να είναι αυτοδύναμη ή θα έχει σχηματίσει μία κυβέρνηση συνεργασίας και άρα εάν θα μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα