Η γαλάζια θεωρία των “ακατάδεκτων” και τα ακαθάριστα δάση

Διαβάζεται σε 4'

Όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν ευρωπαϊκά κονδύλια και κάτι ανησυχητικά μηνύματα για το καλοκαίρι

Επειδή τους κάπνισε

Αν πιστέψουμε τους ισχυρισμούς της Ν.Δ (και των φίλιων μέσων που τις αναπαράγουν) δύο κόμματα με δεδομένο κι αποδεδειγμένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό είπαν «όχι» στο να εισρεύσουν στην χώρα 5 δισ. από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Έτσι, επειδή τους κάπνισε…

Το ενδεχόμενο να καταψήφισαν μία δανειακή σύμβαση για χρήματα που η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει προς πολύ συγκεκριμένους αποδέκτες, προφανώς δεν εξετάζεται ως ενδεχόμενο.

Ούτε το ότι ο συγκεκριμένος δανεισμός συνοδεύεται με δεσμεύσεις που ή ίδια η Ν.Δ έχει τοποθετήσει για να λέει αργότερα πως «αυτό μας το ζητάνε οι Ευρωπαίοι».

Όπως φαίνεται μόλις δυο μήνες από τις εκλογές και ήδη η αντιπαράθεση έχει την τάση να ξεφύγει ακόμη και από την κοινή λογική.

Τα κατάφερε

Τελικά έκανε μεγάλο κατόρθωμα το υπουργείου Πολιτισμού. Κατάφερε να γίνει συζήτηση με αρμόδιους φορείς για νομοσχέδιο που κατά το ήμισυ αφορά θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων δίχως … κανέναν που να σχετίζεται με το θέμα.

Η εμμονή της Λίνας Μενδώνη να μην καλέσει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων συνδυάστηκε με την απουσία 3 ακόμη φορέων με αποτέλεσμα να μην …προσέλθει κανένας που να έχει σχέση με την αρχαιολογία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Άλλωστε είχαν αποκλειστεί ακόμη και οι εκπρόσωποι των αρχαιοφυλάκων.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης η ηγεσία του ΥΠΠΟ κατάφερε να πετύχει κάτι εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι μοναδικό στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Προφανώς όχι σε σωστή κατεύθυνση.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της Σίας Αναγνωστοπούλου, από την Νέα Αριστερά που είπε πως «μετά τον απαράδεκτο αποκλεισμό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από την ακρόαση Φορέων. Σήμερα, βρισκόμαστε σε ακρόαση Φορέων, όπου δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας φορέας, που να εκπροσωπεί την «Πολιτιστική Κληρονομιά», δηλαδή το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει πάρα πολλά άρθρα για αρχαιολογικές ανασκαφές».

Παλιοί φίλοι

Αυτή την φωτογραφία από την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι.

Χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «Vecchi amici» (μτφ «παλιοί φίλοι») για την συζήτηση που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό, που όπως μάθαμε έγινε σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και συζητήθηκαν πολλά.

Δείγμα του ότι το διεθνές αποτύπωμα του Αλέξη Τσίπρα παραμένει ισχυρό…

Τα… γνωστά

Για τα 3  νέα αεροπλάνα με εξαιρετικές δυνατότητες που θα βοηθήσουν την δασοπυρόσβεση ενημέρωσε σήμερα την Βουλή ο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Καλό ακούγεται και χρειάζεται κάθε ενίσχυση των δυνατοτήτων του κρατικού μηχανισμού. Ενόψει μάλιστα ενός ακόμη πολύ ζεστού καλοκαιριού.

Οι χρόνιες παθογένειες όμως παραμένουν. Όπως δήλωσε στην ίδια συνεδρίαση ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς σχετικά με τον καθαρισμό των δασών τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα από πέρσι. Ανέφερε πως «είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να καθαριστούν τα εκατομμύρια στρέμματα των Δασών, που αγγίζουν σχεδόν στην Ελλάδα τα 70 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Δεν μπορούν να καθαριστούν όλα αυτά. Εκείνα που καθαρίζονται είναι αυτά που βρίσκονται Περιαστικά πλησίον των δρόμων, πλησίον των μεικτών ζωνών. Όλα τα Περιαστικά Δάση, ή τα Άλση  γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους ή οπουδήποτε αλλού καθαρίζονται».

Για μια ακόμη φορά η κατάργηση της δημόσιας υπηρεσίας δασοπροστασίας επανέρχεται ως το νούμερο ένα πρόβλημα. Όπως ήδη έχει φανεί όμως αυτά θα συζητάμε όλους τους υπόλοιπους μήνες.

Ξεκάθαρα

Είχε τους λόγους του φαίνεται που περιόδευσε στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ακούγοντας ίσως τις συμβουλές του Παύλου Πολάκη μια και η σχέση τους – αυτή τουλάχιστον την περίοδο- φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση.

Αιτία τα όχι και τόσο ευχάριστα για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά μαντάτα από το νησί. Όπως φαίνεται η υποψηφιότητα του Γιάννη Κουράκη με το ΠΑΣΟΚ έχει αποδειχθεί καθοριστική. Τα μηνύματα λένε πως δεν τίθεται θέμα για το ποιος θα κατακτήσει την δεύτερη θέση στις εκλογές στον νησί της καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη. Θα είναι το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με διαφορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα