Ο Σταϊκούρας, οι “τραπεζοδράκοι” και τα διαμάντια των υποκλοπών

Πολλά λένε για τους τραπεζίτες οι κυβερνητικοί αλλά λίγα μπορουν να επιβάλλουν. Μυρίζει όμως ακόμη εκλογές οπότε πρέπει να τα λένε. Αυτά ενώ "αδαμαντορυχείο" αποδεικνύεται το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις.

Δίχως Δράκο

Καλό το παραμύθι περί Μητσοτάκη και Σταϊκούρα που ζητούν από τις Τράπεζες να πληρώσουν προκειμένου να στηριχθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες. Όπως όμως λένε αυτοί που ξέρουν «δεν έχει Δράκο». Κι ο Δράκος στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν το να μπορεί να παρέμβει κάπως το δημόσιο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλιώς …μόνο λόγια.

Βλέπετε ούτε το αν θα δοθούν μπόνους στα τραπεζικά στελέχη μπορεί (η θέλει) να ελέγξει η κυβέρνηση, ούτε το αν όντως οι τράπεζες θα διαμορφώσουν ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να επιβάλει. Άλλωστε η μόνη τράπεζα (Εθνική) που το κράτος έχει ένα σημαντικό «πακέτο» μετοχών, έστω και δίχως αποφασιστικές αρμοδιότητες είναι η Εθνική. Κι αυτή, -όπως σε γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε αυτή την στήλη- την «παζαρεύει» με Σαουδάραβες.

Παραμένουν οι «μυρωδιές» εκλογών

«Μυρίζουν εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας». Όλο και πιο συχνά το ακούμε αυτό από βουλευτές της Ν.Δ. Ιδίως στα τηλεοπτικά πάνελ. Φαίνεται πως θα έχει «πέσει» η σχετική γραμμή ώστε να δικαιολογηθεί η περίφημη «ατάκα» του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωση της Ν.Δ στην Καλλιθέα την προηγούμενη εβδομάδα. Βλέπετε ακόμη απασχολεί.

Μόνο που το Σύνταγμα της χώρας δεν λέει τίποτε για …μυρωδιές. Μιλάει αντιθέτως για το προνόμιο του πρωθυπουργού να ορίζει την ημερομηνία των εκλογών. Και –όπως ορθά γράφθηκε και στον τύπο- δεν γίνεται να «μυρίζει» τις εκλογές αυτός που πρόκειται – εκ του Συντάγματος πάντα- να τις προκαλέσει. Η ξέρει ή δεν ξέρει (εκτός αν το σκέπτεται).

Βασική λειτουργία του κράτους

Πολλά .. «διαμαντάκια» εντοπίζονται στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή και θα συζητιέται αυτή την εβδομάδα.

Ένα από αυτά είναι ο μεγάλος κατάλογος των αδικημάτων που μπορούν να δρομολογήσουν παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Στο αρχικό νομοσχέδιο αραδιάζονταν καμιά 20αριά λόγοι από την «εθνική ασφάλεια» μέχρι την …προστασία του περιβάλλοντος. Προκαλώντας – αυτονόητα- τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και έγκριτων συνταγματολόγων.

Η κυβέρνηση επαίρεται πως το «αντιμετώπισε» το ζήτημα. Μόνο που το έκανε δια της σύντμησης. Αντί για μερικές δεκάδες αιτίες πλέον χρησιμοποιεί την πρόταση «βασική λειτουργία του κράτους». Που τα χωράει όλα…

Που να ξέρεις ότι παρακολουθείσαι;

Ένα δεύτερο «αδάμαντα» εντόπισε ο Χάρης Καστανίδης (που φαίνεται να το ‘χει κάνει φύλο και φτερό το νομοσχέδιο). Μάλιστα αυτός αντιβαίνει όχι στο Σύνταγμα αλλά στην κοινή λογική: Όπως ανέφερε η πρόβλεψη για την ενημέρωση μετά από μια 3ετία ενός ανθρώπου που παρακολουθήθηκε, προϋποθέτει αίτηση του ίδιου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όμως …πως θα γνωρίζει αυτό το πρόσωπο ότι παρακολουθήθηκε για να κάνει αίτηση; (Οεο!)

Χαρακτηριστική ήταν και η φράση του Χάρη Καστανίδη στην Βουλή: «Αν περάσουν τρία χρόνια, και με το καλό πέρασαν, μπορεί να ενημερωθεί το θύμα της παρακολούθησης υπό μία προϋπόθεση, θα υποβάλει αίτηση, αίτημα. Δηλαδή, είναι σαν να λέμε ότι ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος παρακολουθήθηκε πρέπει να γνωρίζει με κάποιον τρόπο ότι παρακολουθήθηκε, αλλά κανένας δεν θα του έχει πει ότι έχει παρακολουθηθεί»!

Επιτρέπονται στην Ε.Ε λογισμικά παρακολούθησης;

Μια ενδιαφέρουσα πλευρά για την εμπορία του Predator και ανάλογων λογισμικών παράθεσε και η Μαρία Κομνηνάκα, του ΚΚΕ. Όπως δήλωσε «στην Ευρωπαϊκή Ένωση, , αυτή τη στιγμή με κανονισμό που υπερισχύει και του συγκεκριμένου νόμου, όπως συνολικά της εθνικής νομοθεσίας, επιτρέπει τη διακίνηση, την κατασκευή και την εμπορία τέτοιων λογισμικών κατασκοπείας. Μιλάμε για το γνωστό κανονισμό 821 του 2021».

Εφόσον αυτό ισχύει. αποτελεί ερώτημα το αν η κυβέρνηση νομοθετεί «εκ του ασφαλούς». Ίσως μάλιστα εξηγεί και το «τουπέ» που φαίνεται να έχουν πρόσωπα που φέρονται μπλεγμένα με την εμπορία του Predator. Όπως αυτά που δεν προσήλθαν στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η ομοφοβία ξεχειλίζει

Το διαβάσαμε κι αυτό. Δυστυχώς όχι μόνον σε ένα έντυπο/ιστότοπο. Η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney «Strange World» -λέει- κατέγραψε μειωμένες εισπράξεις γιατί είχε gay πρωταγωνιστή. Με άλλα λόγια: Όταν ο ρατσισμός και η ομοφοβία ξεχειλίζουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα